Olası İstanbul depremi için özel birim kuruluyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki deprem bölgesinde yapımı devam eden konutlara ilişkin son bilgileri verdi. En büyük korkusunun İstanbul depremi olduğunu söyleyen Bakan "İstanbul'da her sokakta iki bina yıkıldığında bütün sokaklar trafiğe kapanır. Kocaman hapishane olur. Bin bir türlü salgın hastalıkla karşılaşırsınız. Bir an önce yapmamız gerekiyor. Birkaç proje hazırladım, önümüzdeki dönemde Meclis'te paylaşacağım. Ekrem Bey geldi onunla da prensipte anlaştık. İstanbul için özel bir birim kuracağız başka çaresi yok" dedi.

6 Şubat depremlerinin yaraları sarılırken 11 ilde devam eden konut projelerine ilişkin son durumu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki aktardı. Olası İstanbul depremine karşı harekete geçilmesi gerektiğini söyleyen Özhaseki, "İstanbul'da her sokakta 2 bina yıkıldığında bütün sokaklar trafiğe kapanır. Kocaman hapishane olur. Bin bir türlü salgın hastalıkla karşılaşırsınız. Bir an önce yapmamız gerekiyor. Birkaç proje hazırladım, önümüzdeki dönemde Meclis'te paylaşacağım. Ekrem Bey geldi onunla da prensipte anlaştık" ifadelerini kullandı.

"İstanbul kocaman hapishane olur"

HaberTürk'e konuşan Bakan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde: "En büyük korkumu söyleyeyim. İlk bakanlık yaptığım dönemde durmadan İstanbul depremine kafayı takmıştım. Arkadaşlarımız 'İkide bir İstanbul depremi deyip durmasın' demişti. Gerçekten deprem olacaksa 7'nin üzerinde şiddetli bir deprem. İstanbul'da 1,5 milyon riskli, 600 bini ilk etapta yıkılacak gibi gözüküyor. 900 bini belki idare edebilir. Bunun manası şu; şunu diyemezsiniz; 600 bin de gitsin diyemezsiniz. Her sokakta 2 bina yıkıldığında bütün sokaklar trafiğe kapanır. 600 bin bina yıkılınca altyapı ölür, doğal gaz kesilir. Trafik olduğu gibi durur. Suyu kesmek zorundasınız, elektriği keserseniz, kanalizasyon akmaz. Kocaman hapishane olur. Bin bir türlü salgın hastalıkla karşılaşırsanız. Bizim bir an önce yapmamız gerekiyor.

"İstanbul için özel birim kurulacak"

Şu ana kadar 1 milyon 207 bin müracaat var 200 bin bina ediyor bu. En çok riskli binalardan başlayarak yarısı bizden kampanyasını devam ettireceğiz. İstanbul için özel bir birim kuracağız başka çaresi yok. Yani İstanbul'da bu işi biraz daha pratikleştirecek bu tür engel çıkaranları aşabileceğimiz, çok hızlı davranabileceğimiz, işi insanların gönlüne bırakmayacağımız bir ortama doğru getirmek durumundayız.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >