Olimpik sporcular eski tedavi yöntemlerini yeniden canlandırıyor!

Bu sene özellikle Rio 2016 olimpiyatlarındaki sporcuların vücutlarında görülen "bardak çekme" lekeleri dikkatleri tekrar eski medikal uygulamalara çekti.

Son zamanlarda eski medikal tedavi yöntemlerinin popülerlik kazanmasıyla birlikte sporcular günümüz sağlık uygulamalarını yerine “bardak çekme" gibi 6.yüzyıldan beri uygulanan eski tedavi yöntemlerine başvuruyor.

Konuyla ilgili CNN'e konuşan Warwick Üniversitesi Tarih Profesörü Claudia Stein ve Cardiff Üniversitesi Tıp Tarihi Profesörü Laurence Totelin, tarihte rahatsızlıkları gidermek için kullanılan korkunç, bizleri dehşete düşüren, halk tarafından genellikle kullanılan, eski tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

6.yüzyılda kullanılmaya başlayan bardak çekme terapisinin günümüzde de geleneksel tedavi yöntemlerinin popülerlik kazanmasıyla sıklıkla kullanıldığını söyleyen Totelin, “Tedavi yöntemlerinin küreselleşmesi, Batı toplumunun dikkati eski geleneksel tedavi yöntemlerine yöneltmiştir." dedi.



Bardak çekme uygulamasında, ısıtılarak havası alınan bardaklar vücudun özel bölgelerine uygulanarak kan akışının hızlandırır ve böylece ağrıları dindirir. Bilimsel olarak halen kanıtlamayan bu yöntem sıklıkla kullanılıyor.

Bugün, Çin tedavi uygulamalarında halen uygulanan bu yöntem halk tarafından genel kabul görmüş bir yöntem. Stein ise," Eski zamanlarda bardak çektirmek sağlıkla ilgili yapılan en önemli şeydi “diyor.


En eski tedavi yöntemlerinden biri olan kan çıkarma ise, ilk olarak Mısırlılar tarafından uygulanmıştı. Vücudun belirli bölgelerinin az bir miktarda kesilerek kan akıtılması yoluyla uygulanan bu tedavi yönteminin dolaşım sistemini düzenleyeceğine inanılır ve böylece hastalığa sebep olan kanın dışarı atılması sağlanırdı.

Eski tedavi yöntemleri insan vücudunun 4 temel şeyden var olduğu düşüncesi üzerine temellendirilerek gerçekleştirildi.
Bunlar: kan, sümük, siyah öd, beyaz öd. Kan çıkarmanın çok karmaşık bir uygulamaolduğunu söyleyen Stein, bu yöntemin kadınlarda adet kanamalarını düzenlemek ya da erkeklerdeki uyuşukluk, tembellik ve ya da enerjisizliği gidermek için kullanıldığını söylüyor.


Kan çıkarma yöntemiyle benzer bir şekilde sülük vurmak da vücudun belirli lokal bölgelerinde kan alımını sağlayan eski bir yöntem. Stelin, “Bu yöntemde sülükleri vücudunuzun belirli bölgelerine koyuyorsunuz ve sülüklerde pis kanı çekiyor" şeklinde açıkladı. Antik Çağ'da Hindistan'da Ayurvedik tıpta kullanılan bu yöntem günümüzde de yaygın olarak kullanılıyor. Türkiye'de ise Eminönü Mısır Çarşısı'nda birçok sülük satıcıları ile karşılaşmak mümkün.


Eski Roman ve Yunan dönemlerinde uygulanan ve tarihteki ilk ameliyat olarak da kabul edilen bu yöntem de kafatası delmeyi sağlayan bir aletle önce baş derisi kaldırılıyor, daha sonra beyin ve beyin zarına zarar vermeden beyin şişkinliklerini azaltılıyor. Uzmanlara göre bu yöntemle sinüzit tedavisi amaçlanmaktaydı.





15.yüzyılda insan vücudunda her elemente yeteri miktarda ihtiyaç olduğu düşünülürdü. Günümüzde kimya, böcek ilaçları, boya sanayisinde kullanılan bu element, hastalıkları tedavi için kullanılan bir yöntemdi. Ancak bilinen bir gerçek var ki vücudun arseniğe maruz kalması sonucu arsenik zehirlenmesi gerçekleşmekte ve ölümle sonuçlanabilmektedir.


Kaynak: http://edition.cnn.com/2015/04/16/health/gallery/gruesome-treatments-from-medicines-murky-past/index.html











Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >