Ölüme giderken eşini de yanında götüren Stefan Zweig'in yürek burkan hikayesi

Stefan Zweig ve ölüme dahi birlikte gittiği eşi.
Stefan Zweig ve ölüme dahi birlikte gittiği eşi.

Kim ister ölümü, vedayı kim sever sanki; hiç kimse... Giderken yanınızda birini götürme şansınız olsa, siz seçmez miydiniz en sevdiğinizi? Geride bıraktığınız çöplükten kurtulsun diye onun kahramanı olmak istemez miydiniz? Tam olarak böyle yaptı Stefan Zweig... Katlanılmayan zulümden kurtulmak için karısını da yanında götürdü.

  • "Sonunda yalnızdım ve artık asla yalnız olmayacaktım!" der en sevilen romanlarından biri olan Satranç'ta da... Ne doğru; ölünce yalnızsındır ve artık asla yalnız kalmayacaksındır aslında...

Tıpkı bu sözleri gibi anlam dolu bir hayatı vardı Zweig'in... Nazilerin zulmüne dayanamayıp eşini de yanında götürdü başarılı yazar, 22 Şubat 1942'de hayata gözlerini yumdu.

En çok nam salmış eseri "Satranç”

                                    
                                    Biyografi yazarlığının yanı sıra oyun yazarlığıyla da anılan Zweig, dram ve trajedi türünde de birçok tiyatro oyun kaleme almıştır. Zweig'in kuşkusuz en çok nam salmış eseri "Satranç” adlı kitabıdır. Edebiyat otoriteleri tarafından kimi zaman uzun öykü kimi zaman da roman şeklinde kategorize edilen “Satranç”ı Zweig, Brezilya'da kaldığı sıralarda yazmıştır. Kitapta bir satranç şampiyonunun yaşadıkları anlatılır.
En çok nam salmış eseri "Satranç” Biyografi yazarlığının yanı sıra oyun yazarlığıyla da anılan Zweig, dram ve trajedi türünde de birçok tiyatro oyun kaleme almıştır. Zweig'in kuşkusuz en çok nam salmış eseri "Satranç” adlı kitabıdır. Edebiyat otoriteleri tarafından kimi zaman uzun öykü kimi zaman da roman şeklinde kategorize edilen “Satranç”ı Zweig, Brezilya'da kaldığı sıralarda yazmıştır. Kitapta bir satranç şampiyonunun yaşadıkları anlatılır.
Eserleri

                                    
                                    Bir Kadının Yirmi Dört SaatiKarışık Duygular Yarının Tarihi Satranç Dünün Dünyası Tehlikeli Merhamet Günlükler Bir Kadının 24 Saat ve Bir Yüreğinin Ölümü Ruh Yoluyla Tedavi Freud ve Öğretisi
Eserleri Bir Kadının Yirmi Dört SaatiKarışık Duygular Yarının Tarihi Satranç Dünün Dünyası Tehlikeli Merhamet Günlükler Bir Kadının 24 Saat ve Bir Yüreğinin Ölümü Ruh Yoluyla Tedavi Freud ve Öğretisi
Tarih tersine döner!

                                    
                                    Zweig ve eşinin Hitler baskısı nedeniyle intihar etmesinden tam 3 sene sonra tarih tersine döner; eşi ile birlikte intihar eden isim bu kez Ruslara karşı büyük bir yenilgi alan ve Nazi faşizminin öncü ismi Hitler olur.
Tarih tersine döner! Zweig ve eşinin Hitler baskısı nedeniyle intihar etmesinden tam 3 sene sonra tarih tersine döner; eşi ile birlikte intihar eden isim bu kez Ruslara karşı büyük bir yenilgi alan ve Nazi faşizminin öncü ismi Hitler olur.
Ölmeden önce bir mektup yazar

                                    
                                    Stefan Zweig, ölmeden önce yazdığı mektupta intihar nedeni olarak Hitlerin yarattığı kaosun ve faşist düzenin kalıcı olacağına inanması ve bu inançtan dolayı bir büyük bir umutsuzluk, karamsarlık hissettiğini dile getirmiştir.
Ölmeden önce bir mektup yazar Stefan Zweig, ölmeden önce yazdığı mektupta intihar nedeni olarak Hitlerin yarattığı kaosun ve faşist düzenin kalıcı olacağına inanması ve bu inançtan dolayı bir büyük bir umutsuzluk, karamsarlık hissettiğini dile getirmiştir.
Nazi baskısına dayanamaz, intihar eder!

                                    
                                    Bir süre Brezilya’da yaşayan başarılı yazar, burada da çeşitli eserler kaleme alır. Var olan Nazi baskısına dayanamayan Zweig, karısı ile birlikte 22 Şubat 1942 tarihinde intihar eder.
Nazi baskısına dayanamaz, intihar eder! Bir süre Brezilya’da yaşayan başarılı yazar, burada da çeşitli eserler kaleme alır. Var olan Nazi baskısına dayanamayan Zweig, karısı ile birlikte 22 Şubat 1942 tarihinde intihar eder.
Brezilya'ya gider

                                    
                                    Ülkesini terk etmek zorunda kalan Zweig, Londra’ya yerleşir. 1939 yılında “Kalbin Sabırsızlığı” adlı romanını yayınlayan Zweig, ilk evliliğini de sonlandırmıştır. Daha sonra başka bir evlilik yapan Zweig, bir yandan da İngiliz vatandaşlığına geçmiştir. İngiltere’de bir süre yaşayan Zweig, daha sonra Brezilya'ya yerleşir.
Brezilya'ya gider Ülkesini terk etmek zorunda kalan Zweig, Londra’ya yerleşir. 1939 yılında “Kalbin Sabırsızlığı” adlı romanını yayınlayan Zweig, ilk evliliğini de sonlandırmıştır. Daha sonra başka bir evlilik yapan Zweig, bir yandan da İngiliz vatandaşlığına geçmiştir. İngiltere’de bir süre yaşayan Zweig, daha sonra Brezilya'ya yerleşir.
Ülkesini terk etmek zorunda kalır!

                                    
                                    Kitapları, 1933 yılında Nazi zulmüne uğrayan yapıtlar arasındadır. O yıllarda Nazilerin özellikler Yahudi kitaplarını toplatarak yakmaları ve Zweig’in da Yahudi kökenli olması neticesinde evi basılmıştır. Daha sonra, ülkesini terk etmiştir.
Ülkesini terk etmek zorunda kalır! Kitapları, 1933 yılında Nazi zulmüne uğrayan yapıtlar arasındadır. O yıllarda Nazilerin özellikler Yahudi kitaplarını toplatarak yakmaları ve Zweig’in da Yahudi kökenli olması neticesinde evi basılmıştır. Daha sonra, ülkesini terk etmiştir.
Genç bir kadınla evlenir

                                    
                                    Üniversitede felsefe eğitimi alan Zweig, 1. Dünya Savaşı’ında memur olarak yer almış, savaş sonrasından Salzburga yaşamaya başlamıştır. Burada bir süre yaşadıktan sonra, genç bir kadınla evlenir.
Genç bir kadınla evlenir Üniversitede felsefe eğitimi alan Zweig, 1. Dünya Savaşı’ında memur olarak yer almış, savaş sonrasından Salzburga yaşamaya başlamıştır. Burada bir süre yaşadıktan sonra, genç bir kadınla evlenir.
Eğitimi küçük yaşlarda başlar

                                    
                                    Daha küçük yaşlarda başlayan eğitim hayatı sayesinde İngilizce, Latince, Yunanca, Fransızca gibi dilleri konuşabilen Zweig’in yazıya ilgisi lise yıllarında başlar. Şiire meraklı olan Zweig’in bu ilgisinde, Alman şair Rilke’nin önemi de oldukça büyüktür.
Eğitimi küçük yaşlarda başlar Daha küçük yaşlarda başlayan eğitim hayatı sayesinde İngilizce, Latince, Yunanca, Fransızca gibi dilleri konuşabilen Zweig’in yazıya ilgisi lise yıllarında başlar. Şiire meraklı olan Zweig’in bu ilgisinde, Alman şair Rilke’nin önemi de oldukça büyüktür.
Stefan Zweig kimdir?

                                    
                                    28 Kasım 1881 tarihinde Avusturya Viyana da dünyaya gelen Stefan Zweig, dönemin varlıklı ailelerinden birine sahiptir.
Stefan Zweig kimdir? 28 Kasım 1881 tarihinde Avusturya Viyana da dünyaya gelen Stefan Zweig, dönemin varlıklı ailelerinden birine sahiptir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >