Omicron’un iki yeni alt varyantı tespit edildi

Omicron’un iki yeni alt varyantı tespit edildi
Omicron’un iki yeni alt varyantı tespit edildi

COVID-19 salgınında Omicron varyantının iki yeni alt varyantı tespit edildi. BA.4 ve BA.5 varyantları inceleme altına alındı. Dünya Sağlık Örgütü yeni varyantları izlemeye başladıklarını belirterek " bağışıklıktan kaçış potansiyeli üzerindeki etkilerini anlamak için daha fazla çalışılması gereken ek mutasyonlar" olduğunu belirtti. Bu varyantlar, BA.1 ve halen dünyada hakim virüs olan BA.2 alt varyantlarıyla benzer mutasyonlara sahip.

Omicron kapsamındaki bu suşlarda hastalıklar genelde hafif seyretti. COVID-19 aşılarının yeni varyantlara tesir etmeyebileceği ve bunların şimdiye kadar görülenlerden çok daha bulaşıcı olduğu tahmin ediliyor.

DSÖ yeni varyantları izlemeye başladı

Dünya Sağlık Örgütü, “bağışıklıktan kaçış potansiyeli üzerindeki etkilerini anlamak için daha fazla çalışılması gereken ek mutasyonlar” sebebiyle yeni varyantları izlemeye başladığını bildirdi.

"Varyantın başarılı bir şekilde yayıldığını gösteriyor”

Halen Güney Afrika’da 41, Danimarka’da üç ve Botsvana, İngiltere ve İskoçya’da birer BA.4 vakası var. İngiltere Sağlık ve Güvenlik Kurumu (UKHSA), “Toplam genom sayısı az olsa da, görünen coğrafi yayılım, varyantın başarılı bir şekilde yayıldığını gösteriyor” uyarısını yaptı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >