Önemli belgelerin bulunduğu odalara telefon ve harici bellekle girilmeyecek!

Resmi Gazete
Resmi Gazete

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milli güvenliği tehdit edebilecek veya kamu düzeninin bozulmasına yol açabilecek kritik türdeki verilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla "Bilgi ve İletişim Güvenliği Tedbirleri"ne ilişkin genelge yayımladı.Genelgede yer alan bilgilerde devlet kurumlarındaki tüm kritik bilgiler ve veriler, internet erişimi olmayan güvenli ortamlarda tutulacağına yer verildi.

Milli güvenliği tehdit edebilecek veya kamu düzeninin bozulmasına yol açabilecek kritik türdeki verilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla "Bilgi ve iletişim güvenliği tedbirleri"ne ilişkin genelge yayımlandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan genelge ile, bilginin dijitalleşmesinin getirdiği risklerin önüne geçilmesinin amaçlandığı belirtildi.

21 maddeden oluşan genelgeye göre, vatandaşların gizili bilgilerinden kamu gizli bilgilerine kadar birçok bilginin korunması için önlemler alınıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Kamuda veri güvenliği

Genelgeye göre, vatandaşların nüfus,iletişim,sağlık bilgileri yurti çinde depolanacak. Kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan kritik veriler, internete kapalı ve fiziksel güvenliği sağlanmış bir ortamda bulunan güvenli bir ağda tutulacak. Kamu verileri bulutta saklanmayacak, bunun yerine kamu kurumlarınca gizlilik dereceli bilgilerin işlendiği yerlerde yayma güvenliği benzeri güvenlik önlemleri alınacak. Genelge ile yerli ve milli kripto sistemleri teşvik edilecek denirken, kamu kurumlarındaki e-posta sistemlerinin ise güvenli olacak şekilde yapılandırılacağı belirtiliyor.

Kritik belgelerin bulunduğu odalara mobil cihaz ve harici bellekle girilemeyece

Genelgeye göre kritik görüşmelerin yapıldığı odalara cep telefonuyla giriş yasak olacak. Önemli belgelerin bulunduğu odalara mobil cihaz ve harici bellekle girilemeyecek.

Gizlilik dereceli veya kurumsal mahremiyet içeren belgeler kişisel olarak kullanılan dizüstü bilgisayarlarda, telefonlarda ve harici belleklerde tutulamayacak.

Bu tedbirlere ek olarak, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, kurumlar için "Bilgi ve iletişim güvenliği rehberi" hazırlayacak.

Tüm kamu kurum ve kuruluşları ile kritik altyapı hizmeti veren işletmeler, rehberde yer alacak usul ve esaslara uymak zorunda olacak.

Yerli ve Milli kripto sistemleri teşvik edilecek

Kişisel olarak kullanılanlar da dahil olmak üzere kaynağından emin olunmayan dizüstü bilgisayar, mobil cihazlar, harici bellek/disk, CD/DVD ve benzeri taşınabilir cihazların, kurum sistemlerine bağlanmayacağının da belirtildiği genelgeye göre, gizlilik dereceli verilerin saklandığı cihazlar ancak içerisinde yer alan veriler donanımsal veya yazılımsal olarak kriptolanmak suretiyle kurum dışına çıkarılabilecek. Bu amaçla kullanılan cihazlar da kayıt altına alınacak.

Ayrıca, yerli ve milli kripto sistemlerinin geliştirilmesi teşvik edilerek kurumlara ait gizlilik dereceli haberleşmenin bu sistemler üzerinden gerçekleştirilmesi sağlanacak.

"Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi" hazırlanacak

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı koordinasyonunda, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının katkılarıyla güvenlik risklerinin azaltılması, etkisiz kılınması ve özellikle gizliliği, bütünlüğü veya erişilebilirliği bozulduğunda milli güvenliği tehdit edebilecek veya kamu düzeninin bozulmasına yol açabilecek kritik türdeki verilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla, "Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi" hazırlanacak.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan genelge;

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >