OpenAI'nin yapay zekası tek elle rubik küpü nasıl çözeceğini öğrendi

OpenAI
OpenAI

● Kâr amacı gütmeyen yapay zekâ araştırma şirketi OpenAI, Dactyl isimli robotu tek elde rubik küpü birkaç dakikada çözebilecek şekilde eğitti.

● OpenAI, bu çalışmaları aslında donanımların becerisini artırmak için yapıyor. Yani ilerleyen dönemlerde robotların 'gerçek işlerde' kullanılması adına bu adımların atılması gerektiğini savunuyor. Ayrıntılar haberimizde:

Yapay zekâ araştırma şirketi OpenAI, genel amaçlı olarak kendi kendine öğrenen robotlar inşa etme konusunda epey başarılı. Hatta yeni bir dönüm noktasına gelmiş durumda. Grubun robot bölümü, geçen sene ilk kez geliştirilen insanı robot el olan Dactyl'e rubik küpü tek elle çözmeyi öğretti.

OpenAI, bu çalışmaları aslında hem robotik donanımların el becerisi için hem de Dactyl'in sanal simülasyonları kullanarak fiziksel zorlukları aşmak için sıçramanoktası olarak görüyor. Yani aslında rubik küpün tek elle çözülmesi bu robotun ilerleyen dönemlerde çok daha farklı şeyler yapabileceği anlamına geliyor. Önemli olan da bu.


Dactyl'in yeni yeteneklerini gösteren videoda robotik elin hantal ancak doğru manevralarla rubik küpü birkaç dakikada nasıl çözdüğünü görebilirsiniz. Ama robot elin başarısı aslında geniş kapsamda yapay zekâ ve robot endüstrilerinde aranan bir hedefe daha çok yaklaşıyor. Haftalarca ya da aylarca eğitmek zorunda kalmadan çeşitli gerçek dünya görevlerini öğrenebilen bir robot el.

Konuyla alakalı olarak şirketin lider araştırma bilimcisi Peter Welinder, şu açıklamayı yapıyor:

    Çok sayıda robot, rubik küpleri hızlıca çözebiliyor. Orada yaptıklarıyla burada yaptığımız iş arasındaki önemli fark, bu robotların çok amaçlı inşa edilmiş olması. Açıkcası başka bir iş yapmak için aynı robotu veya aynı yaklaşımı kullanmanın bir yolu yok. OpenAI'deki robotik ekibin çok farklı hedefleri var. Genel amaçlı bir robot yapmaya çalışıyoruz. İnsanların birçok şeyi nasıl yapabildiğine benzer şekilde, sadece belirli görevler için değil kapsam alanı çok daha geniş bir şey inşa etmeye çalışıyoruz.

Welinder, son birkaç yılda rubik küpünü insan elini ve zihinlerinin sınırlarının ötesine gidecek bir dizi robottan bahsediyor. Bundan üç yıl evvel yarı iletken üreticisi Infineon, rubik küpünü insanüstü hızlarda çözmek için özel olarak bir robot geliştirdi ve bu robot aslında rubik küpü 1 saniyenin altında çözdü. O zaman insanlar tarafından elde edilen süre 5 saniyenin altındaydı. Dolayısıyla robot insanların da rekorunu kırdı.

Makineler rubik küpleri yıllardır insanüstü hızlarda çözebiliyor.

Böylece robot ellerin ilerleyen yıllarda çok daha fazla yetenek kazanacağı ve insanların yaptığı gibi asıl gerçek işleri yapacağı öngörülüyor.
Böylece robot ellerin ilerleyen yıllarda çok daha fazla yetenek kazanacağı ve insanların yaptığı gibi asıl gerçek işleri yapacağı öngörülüyor.

Bundan 2 sene sonra yani 2018'e gelindiğinde ise MIT tarafından geliştirilen bir makine, küpü 0.4 saniyeden daha kısa sürede çözdü. Geçen yılın sonlarına doğru Human Controller adlı bir Japon YouTube kanalı ise programlanabilir servo motorlara takılı 3D baskı çekirdeğini kullanarak kendi kendine çözülebilen bir rubik küp geliştirdi.

Başka bir değişke belirli bir görev için oluşturulan ve bu görevi mümkün olduğunca verimli hale getirmek isteyen çözümler başarıya daha hızlı ulaşıyor. Rubik'in küp çözmeişlemi aslında uzun süredir üzerinde durulan bir konu. Bu yüzden sadece bu işlevi yerine getiren bir robot pek de anlam ifade etmiyor. Rubik küp çözme işlemleri aslında robot ellerin yeteneklerini görebilmek için yapılıyor.

Rubik küp tek el tarafından saniyeler içinde çözülebiliyor.
Rubik küp tek el tarafından saniyeler içinde çözülebiliyor.

Dactyl, sıfırdan başlayarak bir insanın yapacağı gibi yeni görevleri kendi kendine öğrenen robotik bir el geliştirdi. OpenAI yetkilileri aslında bir gün insanlığın yalnızca bilim kurgu filmlerinden gördüğü robot türlerini, toplumda hiçbir tehlikeye oluşturmadan kullanılabileceğini düşünüyor.

Az önce de bahsettiğimiz gibi OpenAI aslında Dactyl'i rubik kübü çözmek için programladı. Hatta bunu internetteki ücretsiz yazılımlar da sizin için yapabilir. Ama yakın zamanda bu robotlar gerçek dünyadaki görevleri yerine getirmeye başlayabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >