Ortalık çok fena karışacak: S. Hawking'in de katıldığı büyük bir bilimsel tartışma alevleniyor

​Ortalık çok fena karışacak: S. Hawking'in de katıldığı büyük bir bilimsel tartışma alevleniyor
​Ortalık çok fena karışacak: S. Hawking'in de katıldığı büyük bir bilimsel tartışma alevleniyor

Evrenin sürekli genişlediğini belirten temel fizik yasasını yalanlayan bir teze, S.Hawking dahil 33 fizikçinin yazdığı cevap mektubu büyük bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Princeton Üniversitesi fizikçileri Paul Steinhardt, Anna Ijjas ve Harvard Üniversitesi fizikçisi Abraham Loeb tarafından "Pop Goes The Universe" adlı bir tez yayınlandı. Ünlü fizikçi Stephen Hawking'in de aralarında bulunduğu dünyanın en saygın bilim insanlarından oluşan 33 kişilik bir grup, evrenin genişlemesine ve hareketine yönelik 'bilim dışı' diye ifade ettikleri bu teze, yazdıkları mektupla tepki gösterdiler.

Hawking ve beraberindeki fizikçiler yazdıkları mektupta; Enflasyon teorisi olarak adlandırılan ve evrende açıklanması güç birçok olayı bilimsel temellerde açıklayan fizik hipotezini savunarak, söz konusu teze cevap verdiler ve evreni daha bilimsel temellerde tartışmanın gerekliliğini vurguladılar.

Enflasyon teorisinin temel fikri, Big Bang patlamasından sonra evrenin kuantum dalgalanmalarıyla gittikçe genişlemesidir. İlk kez 1980’lerde ortaya atılan fikir, şimdi evren fiziğinin standart temeli olarak, tüm dünyadaki eğitim müfredatında aynı şekilde bulunmaktadır.

Söz konusu tez Enflasyon teorisini şu an için test edilemez ve değerlendirilemez olarak nitelendiriyor. Bu tezi yazan 3 bilim insanı, Hawking ve diğer fizikçilerin yazdığı açık mektupta şu sözlerle ağır bir şekilde eleştiriliyor: "Enflasyonist kozmolojinin bilimsel yöntemlerle değerlendirilemeyeceğini ve olağanüstü olduğunu iddia ediyorlar. Bir takım akıl dışı “bilimsel” fikirlerle bilim karşıtlığını teşvik ediyorlar. Çalışmanın atıfta bulunduğu fikir konusunda hiçbir fikrimiz yok ve açıklamalara katılmıyoruz."


Ayrıca 33 fizikçi söz konusu açık mektupta enflasyon teorisinin, evrenin ortalama kütle yoğunluğu gibi doğruluğu kanıtlanmış tahminlere olanak tanıdığını; "Herhangi bir bilimsel teori gibi enflasyonun da akla gelebilecek her türlü soruyu ele alması gerekmiyor. Enflasyonist modeller, tüm bilimsel kuramlar gibi bir takım varsayımlara dayanıyorlar. Hiç kimse enflasyonun kesinleştiğini zaten iddia etmiyor; bilimin temelinde olduğu gibi zaman geçtikçe başarıya ulaşan tezler arasında enflasyon teorisi de vardır" cümleleriyle savunuyorlar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >