Oruç tutan sürücüler dikkat: İftara yakın araç kullanmayın

Arşiv
Arşiv

Her koşulda uzun süre araç kullanmak azami dikkat gerektiriyor. Zaman zaman zorluk derecesi

mevsimsel ve psikolojik nedenlerle katlanıyor. Sürücü yapısı ve alışkanlıkları bu noktada önemli oluyor. Ramazan ayıyla birlikte oruç tutan sürücüler kendilerini ve trafikteki diğer kişilerini düşünerek daha fazla dikkat etmesi şart.

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç tutan sürücülerin hem kendileri hem de trafikteki diğer insanlar açısından çok daha dikkatli olması gerekiyor. Çünkü sadece 05.00 ile 19.00 arası özel araçlarıyla seyahat edebilecek sürücüler, belirlenen bu sürede istedikleri yere varmak için hatalar yapabilirler.

NTV'nin haberine göre; Zaten oruç nedeniyle uzun yol sürüşlerinde çok dikkatli olması gereken sürücüler, zaman konusunda da kendilerini baskı altında hissederlerse tehlikeli bir yolculukla karşı karşıya kalırlar. Bu nedenle uzun yola çıkacak sürücülere güvenli sürüş açısından almaları gereken önlemleri hatırlatmak istedim.

Konsantrasyon açısından büyük tehlikeler içeren uzun süreli seyahatlerde dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Ramazan ayıyla birlikte önemli bölümü oruç tutan sürücülerin alması gereken önlemleri şöyle özetleyebiliriz;

7 saat uyku

Oruç tutan sürücülerin uyku düzenini seyahatlerine göre ayarlaması ve en az 7 saat uyuması gerekiyor.

Bol su için

İftarda ve sahurda bol sıvı ve özellikle su tüketilmelidir.

Sahurda veya iftarda, çıkılacak yolculuk öncesi direnç vermesi düşüncesiyle enerji içeceği ve kafein yüklemesinin fazla yapılması başta kalp krizi olmak üzere birçok tehlikeye davetiye çıkarır.

İftara yakın araç kullanmayın

İftar saatinden 60 dakika öncesi en tehlikeli zaman. Mümkünse bu saatlerde araç kullanmayın, kullananların hızlarını çok fazla düşürmesi gerekiyor.

Yüksek strese dikkat

Oruç tutan birçok sürücü olduğu için trafikte stres ortamı pandeminin de etkisiyle artabilir. Sürücülerimiz bunu unutmamalı ve normal zamanlardan daha anlayışlı olmalıdırlar.

Sigara kullanan kişilerin biraz daha dikkatli olması gerekiyor. Özellikle iftar saati yaklaştıkça halk arasında 'sigara sıkması' olarak bilinen nikotin eksikliğinin verdiği stres en üst seviyeye çıkmaktadır.

İftardan sonra 1 saat

İftardan sonra araç kullanmak için en az 60 dakika beklenmelidir. Özellikle uzun yolculuklarda bu süre daha da artırılmalı, yemekler daha hafif menülerden oluşturulmalıdır.

Bakımlarınızı yaptırın

Aracınız klasik bakımlarını yaptırın. Araçlarınızda kış lastiklerinin takılı olmadığından emin olun. Yola çıkmadan lastik diş derinliklerini ve havalarını kontrol edin.

2 saatte bir mola

Mola yerlerini önceden belirleyin. 2 saatte bir veya her 150 kilometrede 15 dakika mola verilmesi gerektiğini unutmayın.

Mola yerlerinde yapılacak küçük yürüyüşler, uzun süre oturmaktan dolayı yavaşlayan kan dolaşımını hızlandırır. Tekrar araç kullanmaya başladığınızda konsantrasyonun artmasını sağlar.

En fazla 5-6 saat

Oruç sürücüler üzerinde dikkat kaybı, yorgunluk hissi, halsizlik, sinir gibi etkiler gösterebiliyor. Bu nedenle oruç tutan sürücülerin günde 5 - 6 saatten fazla araç kullanmamaları gerekiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >