Osman Kavala şirket gelirlerinin nereden geldiğini açıkladı

Osman Kavala
Osman Kavala

Gezi kalkışmasının finansörlüğünü yürüttüğü iddia edilen Anadolu Kültür A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, savcılığa verdiği ifadede şirket gelirlerinin nereden geldiğine dair açıklamalar yaptı. Osman Kavala'nın, gazeteci ve televizyoncuların, başkanı olduğu Açık Toplum Vakfı üzerinden fonladığı, vakfın da bu finansmanı "Avrupa Birliği" adı altında sağladığı ortaya çıktı. Bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Avrupa Konseyi'nin, Osman Kavala'nın AİHM'deki davasına müdahil olacağını belirttiği Osman Kavala kimdir?

Bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Anadolu Kültür A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala savcılığa ifade verdi.

Osman Kavala, savcılığa verdiği ifadede şirket gelirlerinin nereden geldiğine dair açıklamalar yaptı. Kavala'nın, gazeteci ve televizyoncuların, başkanı olduğu Açık Toplum Vakfı üzerinden fonladığı, vakfın da bu finansmanı "Avrupa Birliği" adı altında sağladığı ortaya çıktı.

Osman Kavala, savcıya verdiği ifadede şunları söyledi:

  • "Gezi olaylarının ardından gazeteciler, dijital ortamda çalışacak yeni bir haber kanalı kurmak istedi, Banu Güven'le parayı Açık Toplum Vakfı üzerinden almak gerektiği hususunda konuştum"

Kavala'ya, PKK'nın yayın organı olmakla itham edilen İMC TV'de sunuculuk yapan Banu Güven'le 24 Temmuz 2013 tarihinde telefonda yaptığı görüşme de soruldu. Kavala'nın, söz konusu telefon görüşmesinde Güven'e Avrupa'dan para alabilmek için yeni bir şirket kurulması gerektiğini; ancak yeni kurulan bir şirkete AB tarafından para verilemeyeceği, bu parayı Açık Toplum Vakfı üzerinden almak gerektiğini ifade ediyor. Kavala, "Banu Güven isimli şahısla olan irtibatınız nedir? Avrupa Birliği üzerinden talep edilen ve çeşitli vakıflar üzerinden aktarılması planlanan finansal destek ne amaçla talep edilmektedir?" sorusuna da "Bu görüşme bana aittir" yanıtını verdi.

Kavala'ya haber kanalı için yabancı uyruklu bir şahıs ile kurulan iletişim de soruldu. Bu görüşmeyi de kabul eden Kavala, bu kişinin "Türkiye'de sivil toplum kuruluşlarını destekleyen Alman uyruklu ve Türkiye'de ofisi olan Frederick Ebert Vakfı'nın temsilcisi olduğunu söyledi. Bu arada soruşturma dosyasında yer alan şüphelilerin konuşmalarının, FETÖ'cü polisler tarafından silindiği ortaya çıktı. İddialara göre 17-25 Aralık kumpasının ardından görev yerleri değiştirilen FETÖ'cü polislerin ayrılırken sildikleri dosyalar incelemeye alınmış bazı belgeler kurtarılarak geri getirilmişti.

Avrupa Konseyi, Osman Kavala'nın AİHM'deki davasına müdahil olacak

Avrupa Konseyi'nin, Osman Kavala'nın AİHM'deki davasına müdahil olacağı açıklandı.

Osman Kavala
Osman Kavala

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) davasında Osman Kavala'nın lehine müdahil taraf olarak katılacağını duyurdu.

Bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Osman Kavala hakkında AİHM, Ankara'dan savunma talep etmişti. Mahkeme özellikle geçici tutukluluk süresinin yasallığı ve Anayasa Mahkemesi önündeki süreç hakkında bilgi istemişti.

Osman Kavala kimdir?

  • 1957 Paris doğumlu olan Kavala, İstanbul Robert Lisesi'ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu. Babası Mehmet Kavala'nın 1982 yılında vefat etmesinin ardından, Kavala Grubu'nda yönetici olarak çalışmaya başlayan Osman Kavala, Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.
  • Kavala 2002 yılında Anadolu Kültür’ü kurdu. Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin kuruluşuna katkıda bulundu. Halen, Açık Toplum Vakfı, TESEV, TEMA Vakfı, Tarih Vakfı, Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı gibi pek çok sivil toplum örgütünde kurucu üye, yönetim kurulu üyesi veya danışma kurulu üyesi olarak bulunuyor. Kavala, Yurttaşlık Derneği(Helsinki Yurttaşlar Derneği) üyesi.

    Osman Kavala 1 Kasım 2017’de “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamalarıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >