Osmanlı Dönemini konu alan 8 televizyon dizisi

Özellikle son yıllarda Osmanlı dizi filmlerinin rağbet gördüğünü iyi biliyoruz. Bunun nedeni insanların yaşamadığı yüzyıllara merak duyuyor olması.

Osmanlı dönem dizilerinin bir kısmı gerçekleri yansıtmadığı ve reyting uğruna “tarih istismarı" yapıldığı için sıkça eleştirilse de bir kısmı tarihi bilincini yeniden canlandırdığı için rağbet görüyor. Görsel açıdan göze hitap eden dekorlar ve giysiler ise bu ilgiyi artırıyor. Dizilerin güzel yanı ise, tarihe uzak kalan, hatta tarihe ilgi duymayan pek çok insanın bu dizilerle birlikte Osmanlıyı yakın takibe alması.




























Diriliş Ertuğrul 

                                    
                                    
                                    Osmanlının kurucusu Ertuğrul Gazi'yi anlatıyor olması ile merak uyandıran dizi, kostümleri ve aksiyon sahneleri ile ilgiyi ikiye katladı. Dizi ile sezonda 13 yüzyılda Kayı Boyu'nun Tapınak Şövalyeleri ile mücadelesini, ikinci sezonda ise yine Kayı Boyu'nun Moğallar'a karşı mücadelesini konu alıyor.
Diriliş Ertuğrul Osmanlının kurucusu Ertuğrul Gazi'yi anlatıyor olması ile merak uyandıran dizi, kostümleri ve aksiyon sahneleri ile ilgiyi ikiye katladı. Dizi ile sezonda 13 yüzyılda Kayı Boyu'nun Tapınak Şövalyeleri ile mücadelesini, ikinci sezonda ise yine Kayı Boyu'nun Moğallar'a karşı mücadelesini konu alıyor.
Filinta

                                    
                                    
                                    Osmanlı polisiye dizisi olan Filinta, Filinta Mustafa lakaplı ana karakterin karşılaştığı gizemli ve ilginç olayları çözme girişimleri etrafında dönüyor. Dizinin ilk bölümünde Filinta Mustafa'nın yol arkadaşı Bıçak Ali, kendilerine kurulan tuzakta hayatını kaybeder. O kazada Mustafa bunun sorumlusu tutulur ve şartlı olarak özgürlüğüne bir seneliğine kavuşur,, boynunda idam ipiyle dışarıda bu davası ve adalet için hayatına devam etmeye başlar. Tuhaf olan Bıçak Ali'nin yaşıyor olmasıdır.
Filinta Osmanlı polisiye dizisi olan Filinta, Filinta Mustafa lakaplı ana karakterin karşılaştığı gizemli ve ilginç olayları çözme girişimleri etrafında dönüyor. Dizinin ilk bölümünde Filinta Mustafa'nın yol arkadaşı Bıçak Ali, kendilerine kurulan tuzakta hayatını kaybeder. O kazada Mustafa bunun sorumlusu tutulur ve şartlı olarak özgürlüğüne bir seneliğine kavuşur,, boynunda idam ipiyle dışarıda bu davası ve adalet için hayatına devam etmeye başlar. Tuhaf olan Bıçak Ali'nin yaşıyor olmasıdır.
Bir Zamanlar Osmanlı

                                    
                                    
                                    Osmanlı İmparatorluğunda Patrona Halil İsyanı öncesini anlatan tarihi dizi, Lale Devri dönemini konu alıyor. Hikâye Patrona Halil'in kardeşinin padişahın emri ile asılmasıyla başlıyor. Dönemde Osmanlı savaştan uzaklaşmış ve daha çok lale bahçelerinde eğlenceler düzenler. Bu duruma karşı çıkan Yeniçeri ocağı ve bazı padişah karşıtı çeteler örgütlenmeye çalışsalar da bir isyana cesaret edemezler. Fakat Patrona Halil kardeşinin ölümüne çok içerler ve padişah'ın tahtan indirilmesi için halkı galeyana getirme planları yapar. İç ve dış tehditler de etkinlik kazanma peşindedir. Padişaha ve Osmanlı'ya karşı kurulan komplonun farkına varanlar olur. Ama bazı şeyler için her şey çok geçtir.
Bir Zamanlar Osmanlı Osmanlı İmparatorluğunda Patrona Halil İsyanı öncesini anlatan tarihi dizi, Lale Devri dönemini konu alıyor. Hikâye Patrona Halil'in kardeşinin padişahın emri ile asılmasıyla başlıyor. Dönemde Osmanlı savaştan uzaklaşmış ve daha çok lale bahçelerinde eğlenceler düzenler. Bu duruma karşı çıkan Yeniçeri ocağı ve bazı padişah karşıtı çeteler örgütlenmeye çalışsalar da bir isyana cesaret edemezler. Fakat Patrona Halil kardeşinin ölümüne çok içerler ve padişah'ın tahtan indirilmesi için halkı galeyana getirme planları yapar. İç ve dış tehditler de etkinlik kazanma peşindedir. Padişaha ve Osmanlı'ya karşı kurulan komplonun farkına varanlar olur. Ama bazı şeyler için her şey çok geçtir.
Osmanlı Tokadı 

                                    
                                    
                                    Her şey 28 Mayıs 1453 tarihinde, yani İstanbul'un fethinden bir gün önce başlar. Doğan Bey ve Şahin Bey, İstanbul surlarına dayanan Osmanlı ordusunun birbirine tamamen zıt karakterde iki yeniçerisidir. Tek ortak yönleri ise surlara sancağı diken nefer olmak istemeleridir. Fakat olaylar hiç de bekledikleri gibi gelişmez.
Osmanlı Tokadı Her şey 28 Mayıs 1453 tarihinde, yani İstanbul'un fethinden bir gün önce başlar. Doğan Bey ve Şahin Bey, İstanbul surlarına dayanan Osmanlı ordusunun birbirine tamamen zıt karakterde iki yeniçerisidir. Tek ortak yönleri ise surlara sancağı diken nefer olmak istemeleridir. Fakat olaylar hiç de bekledikleri gibi gelişmez.
Muhteşem Yüzyıl

                                    
                                    
                                    “Tarih istismarı” yapıldığı gerekçesiyle sıkça eleştirilen dizi, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan etrafında kurgulu. Harem içerisindeki çekişme ve güç kavgası dizinin ana teması.
Muhteşem Yüzyıl “Tarih istismarı” yapıldığı gerekçesiyle sıkça eleştirilen dizi, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan etrafında kurgulu. Harem içerisindeki çekişme ve güç kavgası dizinin ana teması.
Muhteşem Yüzyıl: Kösem

                                    
                                    
                                    Muhteşem Yüzyılın devamı niteliğindeki dizi, Osmanlı İmparatorluğu'nun 14. Padişahı birinci Ahmet ile eşlerinden Kösem Sultan etrafında kurgulanıyor.
Muhteşem Yüzyıl: Kösem Muhteşem Yüzyılın devamı niteliğindeki dizi, Osmanlı İmparatorluğu'nun 14. Padişahı birinci Ahmet ile eşlerinden Kösem Sultan etrafında kurgulanıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >