Osmanlı Padişahlarının bilinmeyen özellikleri

Osmanlı padişahlarının hiç bilinmeyen ilgi alanları ve kişisel özellikleri.
Osmanlı padişahlarının hiç bilinmeyen ilgi alanları ve kişisel özellikleri.

Osmanlı tarihini ele aldığımızda ve incelediğimizde padişahların sadece siyaset ve savaş ile özdeşleştiği yanlışına kapılabiliriz. Fakat derinlemesine bir araştırma yapıldığında padişahların, daha şehzadeyken özel olarak, ahşap ustalığı, ressamlık, yazarlık ve dahi şairlik gibi aklınıza gelecek her türlü sanat ve zanaat ile ilgilenip, eğitim aldığını görmekteyiz.

Bu haberimizde Osmanlı Padişahlarının az bilinen ilgi alanlarını ve yeteneklerini sizler için derledik. Birçoğunu okurken şaşkınlığınızı gizleyemeceksiniz.

1) Osman Gazi

Osman Gazi, Osmanlı İmparatorluğunun ilk padişahı.
Osman Gazi, Osmanlı İmparatorluğunun ilk padişahı.

Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu olan Osman Gazi, yardımseverliği ile bilinir. Giyim kuşamına özellikle dikkat eder, bir giydiğini bir kez daha giymez, giydikten sonra ise ihtiyaç sahiplerine bağışlardı. Bunun yanı sıra iyi de bir güreşçiydi.

2) Orhan Gazi

Orhan Gazi
Orhan Gazi

Bir rivayete göre gittiği yerde bir aydan fazla durmaz, gittiği her yerin hakkında notlar alırdı. Bu yüzden ulema çevresinde 'Seyyah' olarak anılırdı.

3) Yıldırım Bayezid

Yıldırım Bayezid
Yıldırım Bayezid

Neredeyse çoğu padişah için entellektüel kişiliklere sahip olduklarını söylesek yanlış bir ifade kullanmış olmayız. Ancak Yıldırım Bayezid, şiir yazan ilk padişah olarak göze çarpıyor. Şiirlerini ise Yıldırım mahlası ile yazmıştır. Ava ve avcılığa özel ilgisi olduğu da bilinir.

4) Fatih Sultan Mehmet

 Fatih Sultan Mehmet
Fatih Sultan Mehmet

Gücün tek başına yetersiz olduğu gerçeğini bize gösteren, Osmanlı padişahlığının yanı sıra örnek alınacak bir kişiliğe sahip Fatih Sultan Mehmet Han, ilim konusundaki birikimiyle de sahip olduğu kudretten daha aşağı kalır olmadığını gösteriyor. Sultan'ın 8 dil bildiği ve 4 ayrı dilde özellikle Farsça ve Arapça üzerine edebi yazılar kaleme alabildiği söylenir.

5) II. Bayezid

II. Bayezid
II. Bayezid

Şehzadelik yıllarında hat ve tezhip sanatıyla ilgilenmiştir. En çarpıcı özelliklerinden birisi de bestekar olmasıdır. Ayrıca çok iyi bir okçudur.

6) Yavuz Sultan Selim

Yavuz Sultan Selim
Yavuz Sultan Selim

Öyle ki, günlerce kitap okuduğu bilinen Sultan Selim'in, bu yüzden gözleri bozulduğu hatta ilk kez 'mercek' kullandığı rivayet edilir.

Yavuz Sultan Selim ayrıca sıkı bir de koleksiyonerdir. Kutsal emanetlerden ve kıymetli çinilerden oluşan koleksiyonları vardır.

7) Kanuni Sultan Süleyman

 Kanuni Sultan Süleyman
Kanuni Sultan Süleyman

En uzun süre tahta kalan ve en çok sefer çıkan padişah olarak bilinir. Usta bir kuyumcu olduğu, sefere gittiği yerlerden topladığı değerli taşlar ile benzersiz mücevherler yapmıştır.

Divan edebiyatının en fazla gazel yazan şairi sıfatını taşıyan Sultan Süleyman, 2779 gazelden oluşan divana sahiptir.

II. Mamhut
II. Mamhut

8) II. Mamhut

23 yaşında tahta geçen ve 31 sene tahta kalan II. Mahmut, çok iyi derecede ney ve tambur çalmasıyla bilinmektedir.

Aynı zamanda sülüs ve nesih tarzında iyi bir hattattır.

9) Sultan Abdülmecid

Sultan Abdülmecid.
Sultan Abdülmecid.

Abdülmecid Efendi, iyi derecede Fransızca bilen, keman, piyano, viyolonsel ve klavsen konusunda muazzam bilgisi olan, bununla beraber binicilik, avcılık, güreş gibi spor dalları ile de uğraşan bir insandı.

10) II. Abdülhamid

II. Abdülhamid
II. Abdülhamid

Belki de Osmanlı tarihinin en çalkantılı döneminde padişahlık yapmış olan Abdülhamid Han, sanata ve zanaate vakit ayırmayı ihmal etmemiş. Usta bir marangoz olan Sultan ayrıca müzik ile de ilgilidir. Piyano ve keman çalma konusunda usta olduğu bilinir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / WWW.WANNART.COM