Osmanlı'nın "Delileri" Güvenli Bölge'ye konuk oldu

Güvenli Bölge'nin misafirleri Osmanlı'nın 'Delileri'
Güvenli Bölge'nin misafirleri Osmanlı'nın 'Delileri'

Güvenlik uzmanı Mete Yarar ve İsmail Halis'in sunduğu "Güvenli Bölge" bu hafta Osmanlı'nın "Delileri"ni misafir etti. Filmin çıkış hikayesini, taktıkların kanattan Mübariz İbrahimov'a filmle ilgili tüm detayları paylaştılar.

Onlar, kılıç sesleriyle yol alanlar.

Onlar, adalete adananlar.

Onlar, tokatları ile tarihe ses verenler.

Cem Uçan ve İsmail Filiz "Deliler" filminin hikayesini ilk kez anlattı.

Deliler Fatih'in Fermanı filminin başrol oyuncuları Cem Uçan ve İsmail Filiz, Güvenli Bölge'nin 44. bölümünde Mete Yarar ve İsmail Halis'in konuğu oldu.

İsmail Halis, bu hafta yayınlanan bölümün çok özel bir amacının olduğunu söyleyerek 'Türkiye’yi doğru tanıtıyor muyuz? Biz Türkiye’nin tarihini doğru biliyor muyuz?' sorusunu sordu.

Cem Uçan: Bu tozlu raflardan bu kitabı önümüze koyduk. Ve hayata geçirmeye çalıştık. Eksiğimiz var mıdır? Elbette vardır. Ama elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Kısmet olursa ikinci veya bunun segmentinde bir şey yaparsak bunun daha iyisi olacaktır.

Mete Yarar: Yurtdışında seyrettiğimiz ve insanlara tolerans gösterdiğimiz hiçbir şeyi kendimize göstermiyoruz. Biz kendimize çok daha sertiz. Futbolda da böyle, yabancı antrenör 15 maç kaybetsin bir şey demeyiz ama yerli antrenör 3 maç kaybetsin anında kapının önüne koymayı düşünüyoruz.

Cem Uçan: Bizim kendi ülkemizdeki arşivlerimizde gerçekten çok az envanter var. Biz araştırmalarımızı yaparken Delilerin nasıl insanlar olduğunu yabancı kaynaklardan ulaştık. Anlatmışlar Delileri, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Tarihçi Neşri’nin Seyahatnamesi’nde ve birçok gezginin seyahatnamesinde varlar.

Kosova savaşını anlatıyorlar mesela, İkinci Neşri ben delileri kendim gördüm diyor, gördüğüm zaman başında köpek olmayan koyun sürüsüne saldıran kurtlar gibiydiler diyor. Ben onları gördüm, ben onları gördüğümde gölgeleri kendilerinden korkuyordu diyor.

  • 2014 yılında Hollywood, Drakula isimli bir film yaptı ve bu film Türkiye’de de vizyona girdi.
  • Aslında iyi oldu Hollywood’un bakış açısını bizler de görmüş olduk. O filmin finalinde Vlad Tepeş’in ordusu 400 bin kişilik yeniçeri ordusunu yarasalarla yok ediyordu. Vlad Tepeş gelip Fatih Sultan Mehmet’in boynundan ısırıyordu. Bunu bütün dünya gördü kabul etti bunda bir saçmalık yok, bize diyorlar ki kanat takmışsınız.


Bunu söyleyen arkadaş dönüp tarihe baksa, o kandın gerçek, Süperman’in gerçek olmadığını anlayacak. Delilerin, neden iri insanlardan seçildiğini, neden hayvan postları kullandığını neden savaşa en önde giderken silahsız gittiklerini, neden zırh kullanmadıklarını yani bu düşmanın moral ve motivasyonunu yerle bir etmek için, ya bu adamlar silahsız geliyor, kanatlı geliyor biz neyse savaşıyoruz psikolojisini yaratmak adına yapılan şeyleri okumadan sert eleştiriyoruz.

Sizi bu kadar yıpratacak bir filme neden girdiniz?

Mete Yarar
Mete Yarar

Gerçekten mecalimiz yok. Her gün 2, 3 izleme gerçekleştiriyoruz. Ama çok yoruluyoruz. Yorulmakta bizim işimizin parçalarından biri. Neden bu işi yaptık? Biz bu ülkenin çocuklarıyız, bizi doyuranda bu ülke, büyüten de bu ülke, bizim için dünyadaki en büyük değerimiz vatanımız, devletimiz milletimiz ve bayrağımız. Biz bunları yapacağız. Biz bu filmin bütçesiyle dört tane fil çekerdik. Ne yapardık? İkimizde yakışıklı adamlarız. Romantik komedi yapar istediğimiz para kazanırdık. Ama amacımız o değil, birleri bu hikayeleri anlatmalı.

Tarihte Delilerin neden ortadan kaldırıldığını araştırmadığımız da bugünkü kavganın da nedenini anlayamıyorsun.

  • Osmanlının Balkanları neden kaybettiği sorusunun altında delilerin ve akıncıları ortadan kalkması ile başlıyor.

Cem Uçan: Bize şunu söylemek istiyorlar arkadaşlar siz çok güzel bir film yapmışınız, ecdadınızı ceddinizi anlatmışsınız. Dinlere vurmamışsınız.

Çok uzun bir dönem Osmanlı orduları ve delilerle karşılaşan askeri birlikler şunu söylüyorlar, Osmanlı ordusunun önünde en önde gelen yaratıklar var. Yani insan olamaz 2 metre adamlar üstlerinde ayı postları, kurt postları garip makyajlar, sırtlarında kanatlar ve bir şey söyliyim mi? Biz filmde minimal şekilde anlattık bu görüntüleri. Gerçek görüntüleri anlatsak dalga geçerlerdi bizimle. Bunlar ne yapmışlar diye? Ama bu gerçek. Biz bizim örf ve adetlerimize göre bir şey yaptık.

Mete Yarar;

Sizin başınıza gelenler, Türkiye’de milli duruş sergileyen herkesin başına geliyor. Alan ne olursa olsun, aynı gemideyiz deyin yine linç ediliyorsunuz. Bu sizin doğru yolda gittiğinizin en büyük işaretlerinden bir tanesi. Önce Türkiye’de izleneceksiniz.

Deliler filminin konusu en az SİHA kadar önemli. Atlanmaması gereken bir konu.

Osmanlı tokadı 'Deliler'den geliyor

Cem Uçan
Cem Uçan

Deliler Osmanlı Devletinini en seçkin birliklerinden biriydi Deli ocağında yetişen bu özel savaşçılar mermerleri tokatlayarak çalışıyorlar ve özellikle atları ve miğferli dahi olsa askerleri tokatları ile etkisiz hale getiriyorlardı.

Deliler filminini başrol oyuncusu Cem Uçan, Roma'da bir sergide atılan tokadın izinin hala sergilendiğini söylüyor.

Azerbaycan'ın Milli Kahramanı Mübariz İbrahimov Deliler filminde

'Bizim filmimizin içinde delilerin arasında Mübariz adında bir karakter var. O da Azerbaycanlı şehidimiz Mübariz’e bir atıfta bulunmak, ona bir selam göndermek, oradaki kahramanlarımızı da sahiplenmek ve Azerbaycan şehitlerini de anmaktı.'

Deliler Fatih'in Fermanı

Fatih Sultan Mehmet’in gönderdiği Osmanlı elçisi Romanya Prensi Vlad tarafından infaz edilmiştir. Yaşanan olay karşısında Fatih Sultan Mehmet, Vlad’ı öldürmesi için Baba Sultan’a ferman verir.

Baba Sultan görev için Gökkurt, Çebi, Suskun, Adsız, Mübariz, Kongar ve Aşgar’dan oluşan Deliler Birliği’ni Kuman’la birlikte Edirne’den Targoviçte’ye gönderir. Deliler, Alaca köyü yakınlarından geçerken Vlad’ın çetesinin köye saldırdığını öğrenir.

Deliler’in amacı önce köyü kurtarıp ardından Vlad’ı infaz etmektir.

  • Osman Kaya yönetmen koltuğunda oturduğu filmde, Kazıklı Voyvoda Vlad Tepeş’i Erkan Petekkaya, Gökkurt'u Cem Uçan, Aşgar'ı İsmail Filiz, Alaca'yı Nur Fettahoğlu, Baba Sultan'ı Yetkin Dikinciler, Fatih Sultan Mehmet’i de Rüzgar Aksoy canlandırıyor.
  • Kadrosunda Demet Tuncer, Mehmet Ali Karakuş, Gökçe Özyol, Mehmet Pala, Batın Uçan gibi isimlerin de yer aldığı filmin görüntü yönetmenliğini Sami Saydan üstlenirken, senaryo ise Mustafa Burak Doğu ve İbrahim Ethem Arslan'ın imzasını taşıyor.


Güvenli Bölge her salı saat 21.30'da GZT'de

Her hafta ülke, bölge ve dünya gündemine dair bir çok konunun tartışılıp konuşulduğu “Güvenli Bölge”de İsmail Halis ve Mete Yarar izleyenlerin sorularını cevaplayıp, katkı ve yorumlarını da dile getiriyor.

Mete Yarar ve İsmail Halis 'Güvenli Bölge'de sizi bekliyor!

Mete Yarar ve İsmail Halis 'Güvenli Bölge'de sizi bekliyor!

  • Mete Yarar ve İsmail Halis 'Güvenli Bölge'de sizi bekliyor!
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >