Osmanlı’nın neredeyse dağılmasına neden olan savaş: Ankara Muharebesi

Bundan 615 yıl önce yaşanan savaş Anadolu’nun tüm dengelerini değiştirdi. Mertçe savaşarak alacağı yenilgiyi onursuzca savaşarak yenmeye tercih eden büyük Padişah Yıldırım Bayezid ile Timur'un savaşı tarihin akışını değiştirdi.

Yaşanan savaş yüzbinlerce insanın ölümüne neden olurken, Osmanlı Devleti’ni de dağılma noktasına getirdi. Tarihin tozlu sayfaları arasında bulunan bu savaşın detaylarını sizler için ortaya çıkardık.

İki hükümdar arasındaki gerginlikler savaşın habercisi gibiydi.
Türkistan ve İran’da güçlü bir devlet kuran Timur, kendini İlhanlıların varisi olarak görmekteydi. Bu varislik iddiası yüzünden Anadolu’da hak iddia eden Timur Celayir Sultanlığının ve Karakoyunlu Devleti’nin topraklarını işgal edince, bu iki yerin hükümdarları Osmanlı Devleti’ne sığındı.
İki hükümdar arasındaki gerginlikler savaşın habercisi gibiydi. Türkistan ve İran’da güçlü bir devlet kuran Timur, kendini İlhanlıların varisi olarak görmekteydi. Bu varislik iddiası yüzünden Anadolu’da hak iddia eden Timur Celayir Sultanlığının ve Karakoyunlu Devleti’nin topraklarını işgal edince, bu iki yerin hükümdarları Osmanlı Devleti’ne sığındı.
Timur bu hükümdarları geri isteyince Bayezid sığınanları geri vermeyeceğini açıkladı.
Bu durum Anadolu’nun en güçlü hükümdar Yıldırım Bayezid ile Timur’un arasını açtı. Timur ile Yıldırım Bayezid arasında o meşhur mektuplaşmalar başladı.
Timur bu hükümdarları geri isteyince Bayezid sığınanları geri vermeyeceğini açıkladı. Bu durum Anadolu’nun en güçlü hükümdar Yıldırım Bayezid ile Timur’un arasını açtı. Timur ile Yıldırım Bayezid arasında o meşhur mektuplaşmalar başladı.
Mektuplaşmalara örnek vermek gerekirse; 
Timur: Rum diyarında melik olan Yıldırım Bayezid! Bil ki, biz kudret ve iktidarımızla insanlık aleminin en büyük kısmını tab'amız haline getirmiş bir hükümdarız. Bu görülmemiş işi, tek başımıza yaptık, senin gibi babamızdan ülkeler tevarüs etmiş değiliz. Aklını başına topla ve Kara Yusuf'la Ahmet Celayir'i topraklarından kov. Emirlerimize karşı gelen hükümdarların akıbetini duymuş olsan gerektir. Siz de o hükümdarların arasına girmekten sakının...

 

 Bayezid: Ey ihtiyar köpek, tekfur kafirlerinden daha şiddetli kâfirsin. Mektubunda bizi korkutmak ve hile ile kandırmak istemişsin. Osmanlı sultanlarını, Acem padişahlarına benzetme. Osmanlı askerleri de, ne Kıpçak ülkesi Tatarı gibi sıradan insanlar, ne de Hint toplulukları gibi başı boş, sere serpe avare kalabalıklar değildirler. Osmanlı askerleri, Irak ve Horasan askerleri gibi hamiyetsiz ve perişan olmayacak kadar onurlu askerlerdir. Yine sen, Osmanlı askerlerini Şam ve Haleb (Memlûk) askerlerine de benzetmeyesin... Bu mektup eline geçtikten sonra savaş meydanına her kim ki gelmeyip kaçarsa, onun eşi üç talakla kendisinden boş olsun.
Mektuplaşmalara örnek vermek gerekirse; Timur: Rum diyarında melik olan Yıldırım Bayezid! Bil ki, biz kudret ve iktidarımızla insanlık aleminin en büyük kısmını tab'amız haline getirmiş bir hükümdarız. Bu görülmemiş işi, tek başımıza yaptık, senin gibi babamızdan ülkeler tevarüs etmiş değiliz. Aklını başına topla ve Kara Yusuf'la Ahmet Celayir'i topraklarından kov. Emirlerimize karşı gelen hükümdarların akıbetini duymuş olsan gerektir. Siz de o hükümdarların arasına girmekten sakının... Bayezid: Ey ihtiyar köpek, tekfur kafirlerinden daha şiddetli kâfirsin. Mektubunda bizi korkutmak ve hile ile kandırmak istemişsin. Osmanlı sultanlarını, Acem padişahlarına benzetme. Osmanlı askerleri de, ne Kıpçak ülkesi Tatarı gibi sıradan insanlar, ne de Hint toplulukları gibi başı boş, sere serpe avare kalabalıklar değildirler. Osmanlı askerleri, Irak ve Horasan askerleri gibi hamiyetsiz ve perişan olmayacak kadar onurlu askerlerdir. Yine sen, Osmanlı askerlerini Şam ve Haleb (Memlûk) askerlerine de benzetmeyesin... Bu mektup eline geçtikten sonra savaş meydanına her kim ki gelmeyip kaçarsa, onun eşi üç talakla kendisinden boş olsun.
Yıldırım Bayezid Timur’un ordusunu hazırlıksız yakalar fakat baskın yapmanın mertçe olmayacağını düşünerek vazgeçer.
Temmuz 1402’de Yıldırım Bayezid adına uygun bir şekilde hızlıca Çubuklu Ovası’na varır. Timur’un ordusunun yakınlarda olduğunu, askerlerinin dinlendiğini ve hayvanlarının otlatıldığını öğrenir. Yanındaki vezirleri saldırmak için padişahı ikna etmeye çalışır. Fakat Yıldırım Bayezid böyle bir saldırının mertçe olmayacağını söyleyerek baskın yapılmamasını emreder.
Yıldırım Bayezid Timur’un ordusunu hazırlıksız yakalar fakat baskın yapmanın mertçe olmayacağını düşünerek vazgeçer. Temmuz 1402’de Yıldırım Bayezid adına uygun bir şekilde hızlıca Çubuklu Ovası’na varır. Timur’un ordusunun yakınlarda olduğunu, askerlerinin dinlendiğini ve hayvanlarının otlatıldığını öğrenir. Yanındaki vezirleri saldırmak için padişahı ikna etmeye çalışır. Fakat Yıldırım Bayezid böyle bir saldırının mertçe olmayacağını söyleyerek baskın yapılmamasını emreder.
Büyük savaş için her şey hazırdı
20 Temmuz 1402 tarihinde iki ordu sabah namazını kıldıktan sonra savaş düzenini aldılar. Timur’un ordusu sayıca Osmanlı’nın iki katıydı ve zırh giydirilmiş filleri bulunuyordu. Osmanlı İmparatorluğu ise Niğbolu’da Haçlıları hezimete uğratmıştı ve ordunun morali çok yüksekti.
Büyük savaş için her şey hazırdı 20 Temmuz 1402 tarihinde iki ordu sabah namazını kıldıktan sonra savaş düzenini aldılar. Timur’un ordusu sayıca Osmanlı’nın iki katıydı ve zırh giydirilmiş filleri bulunuyordu. Osmanlı İmparatorluğu ise Niğbolu’da Haçlıları hezimete uğratmıştı ve ordunun morali çok yüksekti.
Beklenmeyen durumlar Osmanlı İmparatorluğu’nu yenilgiye uğrattı
Büyük savaş başladıktan sonra tahmin edilemeyen birkaç durum meydana geldi. Bunlardan birincisi Timur’un büyük filleri karşısında korkan Osmanlı askerlerini taşıyan atlar savaşın seyrini değiştiren bir etken oldu. Bunun yanında Osmanlı saflarında bulunan bazı askerler savaşın ortasında Timur’un safına geçerek dengeleri değiştirdi. Osmanlı ordusu önündeki düşmanı yenmeye çalışırken arkasındaki silah arkadaşlarının da saldırısına uğrayarak iki ateş altında kaldı. Savaş bittiğinde Osmanlı ordusu kaybetti, Yıldırım Bayezid ise esir düştü.
Beklenmeyen durumlar Osmanlı İmparatorluğu’nu yenilgiye uğrattı Büyük savaş başladıktan sonra tahmin edilemeyen birkaç durum meydana geldi. Bunlardan birincisi Timur’un büyük filleri karşısında korkan Osmanlı askerlerini taşıyan atlar savaşın seyrini değiştiren bir etken oldu. Bunun yanında Osmanlı saflarında bulunan bazı askerler savaşın ortasında Timur’un safına geçerek dengeleri değiştirdi. Osmanlı ordusu önündeki düşmanı yenmeye çalışırken arkasındaki silah arkadaşlarının da saldırısına uğrayarak iki ateş altında kaldı. Savaş bittiğinde Osmanlı ordusu kaybetti, Yıldırım Bayezid ise esir düştü.
Yıldırım Bayezid esir durumdayken kahrından hayatını kaybetti
Timur’un emriyle savaş sonucu esir alınan Yıldırım Bayezid’e esir gibi davranılmadı, tüm ihtiyaçları giderilerek rahat ettirilmeye çalışıldı. Ama yenilginin verdiği manevi rahatsızlıklar Yıldırım Bayezid’in yakasını bırakmadı. Osmanlı padişahı 43 yaşında hayatını kaybetti. Anadolu’nun birliği parçalandı, Osmanlı taht kavgası nedeniyle tam 11 yıl sürecek olan Fetret devrine girdi, neredeyse yıkılacak duruma geldi. Savaş sonucunda yüzbinlerce insan hayatını kaybetti. Tarihçilere göre İstanbul’un fethedilmesi tam 50 sene ertelendi.
Kaynak: Vikipedi, Timeturk
Yıldırım Bayezid esir durumdayken kahrından hayatını kaybetti Timur’un emriyle savaş sonucu esir alınan Yıldırım Bayezid’e esir gibi davranılmadı, tüm ihtiyaçları giderilerek rahat ettirilmeye çalışıldı. Ama yenilginin verdiği manevi rahatsızlıklar Yıldırım Bayezid’in yakasını bırakmadı. Osmanlı padişahı 43 yaşında hayatını kaybetti. Anadolu’nun birliği parçalandı, Osmanlı taht kavgası nedeniyle tam 11 yıl sürecek olan Fetret devrine girdi, neredeyse yıkılacak duruma geldi. Savaş sonucunda yüzbinlerce insan hayatını kaybetti. Tarihçilere göre İstanbul’un fethedilmesi tam 50 sene ertelendi. Kaynak: Vikipedi, Timeturk
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >