Otomatik pilotlu drone gerçek zamanlı olarak hareketli engellerden kaçabiliyor

Drone
Drone

● Zürih Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, gerçek zamanlı olarak tehlikelerden kaçabilen bir drone'u test etti.

● Yayınlanan video, yabancı ortamlarda drone'un karşısına çıkabilecek engelleri önceden sezip gerekeni yapması konusunda hangi aşamada olduğunu gösteriyor.

Drone'lar yıllardır sabit engellerden kaçabilme yeteneğine sahip. Yani bu ürünler uçuş sırasında karşısına çıkan durağan nesneleri sensörler yardımıyla fark edip yolunu değiştirebiliyor.

Ancak Zürih Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, hareketli nesnelerden kaçmak için drone'ları daha iyi hale getirmeye çalışıyor.

Deneyin parçası olarak yakın zamanda test edilen bir drone, atılan futbol topu karşısında tehlikeyi algılayarak yeteneklerini sergiliyor.

Gelen tehlikeyi futbol topu değil farklı bir materyal olarak düşündüğünüzde drone'un ne kadar büyük bir iş başardığı gerçeği ortaya çıkıyor.

Drone, atılan futbol topuna karşı manevra yaparak tehlikeleri absorbe etmeyi başarıyor.
Drone, atılan futbol topuna karşı manevra yaparak tehlikeleri absorbe etmeyi başarıyor.

Tehlikeleri kendisi atlatıyor

Deney, Davide Scaramuzza'nın Zürih Üniversitesi'ndeki Robotik ve Algı Grubu tarafından yürütülen bir projenin parçasıydı.

Yakın zamanda, algılamadaki gecikmenin robotların bilmedikleri bir çevrede ne kadar zarar görebileceğini inceleyen bir makale yayınlandı.

Topun geliş biçimine göre yükselebilen ya da sağa - sola kaçabilen drone, böylece engelleri de zarar görmeden aşmış oluyor.
Topun geliş biçimine göre yükselebilen ya da sağa - sola kaçabilen drone, böylece engelleri de zarar görmeden aşmış oluyor.

Araştırmacılar, analizlerini doğrulamak için drone'lara çevreden atılan nesnelerin algılanmasını sağlayan kamera ve sensörleri tercih ediyor. Proje ilk önce mühendislik ve uygulamalı bilimlerine odaklanan profesyonel organizasyon dergisi IEEE Spectrum tarafından bildirildi.

Videoda, drone çeşitli açılardan atılmış bir futbol topundan kaçarken görülebiliyor. Topun çarpmasını önlemek için hafifçe yana doğru eğilirken, daha sonra yapılan başka bir deneyde ise topun alttan geçebilmesi için drone'un otomatik olarak yükseldiği görülebiliyor.

Tarımdan kargo dağıtımına kadar her şey için drone'ların kullanılmasıyla birlikte gerçek zamanlı hareket eden engelleri tespit etme ve önleme yeteneği büyük önem taşıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >