Otomobillerde kullanılan ilk yaya koruma sistemi

yaya koruma sistemi
yaya koruma sistemi

1930'lu yıllardaki trafik kazaları, iki mucit tarafından geliştirilen kepçe sistemiyle ölüm ya da kaza riski olmadan atlatılıyordu.

1930'lu yıllarda İngiltere'de yaşayan iki mucit, trafik kazalarında insanların yaralanma ya da ölme riskine karşı farklı bir çözüm geliştirdi. Araçların ön kısmına yerleştirilen özel bir düzenek, kaza anında kepçeye benzer yapısıyla yayaları yakalıyor yayalara zarar gelmesini önlüyor. Bunun en önemli sebebi elbette kaza sırasında insanların araç altına girmiyor oluşu, dolayısıyla ezilme riski doğrudan ortadan kalkmış oluyor.
Şoför, yayaya çarpacağı sırasında freni kullanmakla birlikte bu kepçe sistemini de ön konsol üzerinden aktif edebiliyor. Yani bu sistem kaza anında açıldığında insanları toplayabiliyor. Hatta icat edilen bu yapı aslında uzun yıllar boyunca yaya tutucu, emniyet kepçesi gibi farklı isimlerle birlikte anılmış ve araçlarda kullanılmış.

Otomobillerde kullanılan ilk yaya koruma sisteminin yaya tarafından kaza anında fark edilmesi gerekiyor. Zira bu aşamadan sonra yayanın kepçeye tutunarak aracın yavaşlamasını ve durmasını beklemesi gerekiyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >