Otomotiv dünyasında emisyon skandalı: 'Daimler 960 milyon dolar ödeyecek'

Daimler.

● Son birkaç yılda, dünyanın en büyük otomotiv şirketlerinin muhatap olduğu emisyon problemleri milyonlarca dolarlık cezaları ve ciddi prestij kayıplarını beraberinde getirdi.

● Volkswagen ile derinleşen emisyon skandallarına son ekleme Alman otomotiv devi Daimler'den geldi.

● Şirket, egzoz emisyon ölçümlerinde hile yaptığı gerekçesiyle mahkeme tarafından suçlu bulundu ve 1 milyar dolarlık tazminata mahkum edildi.

Avrupa Birliği'nin yürütme organı konumundaki Avrupa Komisyonu'nun sürdürdüğü 'emisyon soruşturmaları' tarihin en büyük otomobil devlerini birçok açıdan zora sokabilecek skandallarla sonuçlanmıştı. BMW ve Volkswagen ile başlayan 'skandallar süreci' otomotiv devlerinin maddi kayıplarına ek olarak ciddi prestij kayıplarını da beraberinde getirmiş, sektör içi bir infial dahi başlatmıştı.

Avrupa Komisyonu'nun otomotiv devleri üzerindeki yoğun takibi sürüyor.
Avrupa Komisyonu'nun otomotiv devleri üzerindeki yoğun takibi sürüyor.

Avrupa Birliği'nin antitröst, bir başka deyişle tekelciliği önleme alanında faaliyet gösteren yetkilileri, BMW, Daimler ve Volkswagen'in çevre için daha duyarlı olacak teknolojilerin geliştirilmesini 2006 ile 2014 yılları arasında kasıtlı olarak sınırlandırdıkları sonucuna vardığından bu yana farklı filtrelerle sürekli olarak karşımıza çıkan 'otomotiv skandallarına' bugün bir yenisi daha eklendi.

Daha önce Porsche ve Bosch da ceza ödemişti

Daha önce mahkemede ciddi cezalara çarptırılan otomobil firması Volkswagen’in ardından şimdi de Daimler, emisyon testlerinde hile yaptığı için mahkeme karşısına çıktı. Mercedes’in de çatı firması olan Daimler, tazminatı ödeyeceğini açıkladı ancak cezaya itiraz etti. İddialara göre firma, 2008 yılından bu yana en az 684 bin aracın emisyon testinde hile yaptı. Firmanın Vito, C-Class sedanlar ve GLC gibi modellerinde hile yapıldığı iddia edildi. İddia makamına göre araçlarda testleri geçecek ancak yol sürüşlerinde gevşeyecek emisyon filtreleme sistemleri kullanılıyordu.

Volkswagen'in emisyon skandalı, şirkete ciddi bir prestij kaybı yaşattı.
Volkswagen'in emisyon skandalı, şirkete ciddi bir prestij kaybı yaşattı.

Davanın 'tam zamanında' sonuçlanması için ceza ödeyeceğini açıklayan Daimler, çarptırıldığı 870 milyon Euro'luk cezadan pek de etkilenecek gibi durmuyor. Şirket, halihazırda dizel araç davalarında ceza olarak ödenmesi için 1.6 milyar Euro parayı ayırmış durumda ve bu durumu daha önce de 'çeyrek kârını' açıklarken duyurmuştu. Mayıs ayında da Porsche, 535 milyon Euro ceza alırken parça üreticisi Bosch’a da 90 milyon Euro ceza kesilmişti.


Bu gönderiyi Instagram'da gör

👀 Otomotiv skandalları hız kesmiyor #haber

GZT Teknoloji (@gztteknoloji)'in paylaştığı bir gönderi ()

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >