Pamukkale Üniversitesi’nden sevindirici haber: Yüzde yüz elektrikli motor!

Pamukkale Üniversitesi
Pamukkale Üniversitesi

Pamukkale Üniversitesi’nden yayınlanan yazılı açıklama ile yüzde yüz elektrikli motor tasarlanıp imal edildiği açıklandı…

Üniversite yönetimi tarafından yapılan yazılı açıklama kapsamında ortaya çıkan bilgiler büyük bir gelişmenin de habercisi oldu. Elektrik motorunun tasarlandığı, bu tasarım sayesinde hem enerji tasarrufu hem de döviz kazancı sağlanacağı ifade edildi. Okul kapsamında gerçekleştirilen bu çalışmanın birçok açıdan ilerici bir adım olarak nitelendirildiği de söylenebilir.

"Türkiye'de kullanılan motorların tamamı düşük verimli!"

Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Elektrik Makineleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Öner’in de görüşlerine yer verilen açıklamada, ülkenin ürettiği enerjinin yarısının sanayideki elektrik motorları tarafından harcandığı belirtildi. Türkiye’de kullanılan motorların ise neredeyse tamamının düşük verimli olduğunu açıklayan Prof. Dr. Öner, şu sözleri kullandı:

"Çok enerji tüketmesine rağmen daha az iş üretmektedir. Bu noktadan yola çıkarak ülkemizin yüksek verimli elektrik motorlarına ihtiyacı olduğu aşikardır. Yüksek verimli motorlar kullanarak ülke genelinde yüksek miktarlarda enerji tasarrufu sağlanabilir. PAÜ olarak bu konu üzerinde 17 yıldan beri yapılan çalışmalarımız var. Bu çalışmalarımız sonucunda şu anda ülkemizde üretimi olmayan 'IE4' verimlilik sınıfında sanayide kullanılacak bir motor tasarlayarak prototipini geliştirdik. Tasarladığımız ve prototipini gerçekleştirdiğimiz motorumuz literatürde 'senkronrelüktans motor' olarak anılmakta ve yüksek verimlere sahiptir. Kendi imkanlarımızla geliştirdiğimiz motorumuzun laboratuvar ortamında yapılan testleri sonucunda "IE4" verimlilik sınıfında olduğunu kanıtladık."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >