Parmak çıtlatmanın ardındaki ilginç bilimsel gerçek: Sonunda sırrı çözüldü

​Parmak çıtlatmanın ardındaki ilginç bilimsel gerçek: Sonunda sırrı çözüldü
​Parmak çıtlatmanın ardındaki ilginç bilimsel gerçek: Sonunda sırrı çözüldü

Yüzyıllardan bu yana bilim insanları parmakları çıtlatınca çıkan ses üzerine kafa yoruyor. Yayımlanan güncel bir araştırmaya göre bu sesin ne olduğu ortaya çıktı.

Parmak çıtlatma alışkanlığı olanlar bilir. Bu istek olmadık, rastgele zamanlarda ortaya çıkar. Hatta bazen bu istek öylesine derin olur ki, parmaklarını çıtlatmadan başka hiçbir şey yapamazsın. Peki, parmakları çıtlatınca çıkan ilginç ses de neyin nesi?

Bu süreç, teknik olarak "tribonucleation" olarak adlandırılıyor. Geisinger Health System'da ortopedi departmanı baş hekimi Michael Suk'a göre, eklemler arasındaki sıvı, eklemler arasına zamanla yeniden doluyor. Çıtlama sonrasında baloncuk oluşuyor ve zaman içerisinde bu sıvı tekrar yerine doluyor.

Suk'a göre bu durum hem fiziksel hem de mental bir durum. Mental açıdan bakıldığında, bu durum bazı insanlar için tırnak yemek ya da parmaklarıyla tempo tutmak kadar sinirsel bir alışkanlık. Belki de sadece stres atmak için yapılan bir alışkanlık olabilir. Olaya fiziksel açıdan bakıldığında, yapılan çalışmaya göre bu alışkanlık eklemler arasında boşluk yaratma isteği ile açıklanabilir. Birçok durumda, parmak çıtlatma sonunda sıvı akışı hızlanarak parmaklar daha da rahatlıyor.

BAZI İNSANLAR NEDEN YAPAMIYOR?

Parmaklarını çıtlatmadan duramayan insanlar elbette var. Ancak bazıları için durum hiç de aynı değil. Suk'a göre, herkesin parmak çıtlatma potansiyeli var. Aradaki fark ise, bazı insanların eklemlerindeki baskı eşiğinin daha zayıf olması. Çıtlatma sesi, bu yüzden gelmiyor olabilir. Bu sesi duyamıyorsan, çok zorlamamalısın. Sonuçta, bazı el sakatlıkları ile karşılaşman mümkün.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >