ABD'de 'Trump Nerede?' karmaşası: Liderlerin elini dışarıda Pence sıkıyor

Arşiv
Arşiv

ABD Başkan yardımcısı Mike Pence, son dönemde dünya medyasının konuştuğu önemli isimlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Devlet başkanlarıyla zirvelere katılıp, arkadaşlıklar kuruyor. En son Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Singapur’da bir araya geldi. Görüşme sonrası Putin, G20'de de kendisini görmek istediğini söyledi. ABD Başkan Donald Trump ise şimdilerde sadece belirli programlara katılıp geri planda kalmayı tercih ediyor.

ABD hükümetinin ikinci adamı Mike Pence dünya gündeminin ilgisini üzerinde topluyor. Trump’ın son dönemde kongre seçimlerine yoğunlaşarak iç politikaya ağırlık vermesi, dış dünya ile ilişkilerde dümene Mike Pence’in geçmesine neden oldu. Pence katıldığı toplantılarla görünürlüğünü arttırmaya devam ediyor.

Pence, Putin Singapur'da görüştü
Pence, Putin Singapur'da görüştü

Putin’le görüştü

Mike Pence, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Singapur’da ayaküstü sohbet etti. Putin, Pence’e kendisiyle G20’de de görüşmek istediğini söyledi.

Dünya liderleriyle Papua Yeni Gine’de bir araya gelecek

Papua Yeni Gine'de düzenlenecek olan Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi'ne birçok ülkenin devlet başkanı katılacak. ABD ise başkan yerine yardımcısı Pence ile zirvede olacak. Her yıl olduğu gibi, liderler zirvenin sonunda beraber fotoğraf çekilecekler. Fakat bu yıl karede 2013'ten bu yana ilk kez ABD başkanı yerine yardımcısı yer alacak.

  • Trump’ın sessizliği
  • ABD Başkanı, uluslararası görüşmelerde şimdilik geri planda olsa da ilerleyen günlerde düzenlenecek G20 zirvesiyle yeniden ipleri eline alacak gibi duruyor. Trump belli başlı resmi törenlere katılıp, konuşmalar yapıyor fakat basın açıklamalarına çok fazla katılmamayı tercih ediyor. ABD'li yetkililer, Başkan Trump'ın zirvelerde bulunmamasının ülke politikalarının yürütülmesine engel olmayacağı konusunda ısrarcılığını sürdürüyor.

Trump el sıkışmada yenildi

Donald Trump, yıllardır ziyaretleri sırasında muhataplarıyla sert bir şekilde el sıkışması ile gündeme geldi. Ancak son zamanlarda Trump, diğer devlet başkanlarına yenilmeye başladı. Üstelik artık görüşme ve zirvelerde el sıkan kişi ABD başkan yardımcısı Pence oluyor.

Pence 2016'daki ABD seçimleri ile medyadaki popülerliğini arrtırdı
Pence 2016'daki ABD seçimleri ile medyadaki popülerliğini arrtırdı

Pence’in yükselişi

Trump, Mike Pence’i 2016’da gerçekleşen seçimlerde başkan yardımcısı olarak aday göstererek tüm dikkatleri üzerine çekti. Medyanın yoğun ilgi gösterdiği Pence, gazetecilerle bir dizi röportaj yaptı. Aşırı sağcı kimliğiyle bilinen Pence, koyu bir evanjelist olarak İsrail’in ABD hükümetindeki en büyük destekçisi konumunda. Göçmenliğe karşı olduğu bilinen Pence, Trump’ın evanjelistlerin oyunu kazanabilmesi için kilit bir konumda bulunuyordu. Dış politikadaki etkisi gerek ABD basınında gerekse de dünya basınında geniş yer bulmasını sağladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >