Perseid meteor yağmuru ne zaman gerçekleşecek? Türkiye'den görülebilecek mi?

Arşiv
Arşiv

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) tarafından hazırlanan 'Gök Olayları Yıllığı' takvimine göre, herkesin merakla beklediği Perseid meteor yağmurlarının ne zaman başlayacağı da netlik kazanmış oldu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da ağustos ayının ortalarına doğru, Perseid meteor yağmurunun en yoğun biçimde yaşanmasına tanıklık edilecek. Peki halk arasında 'yıldız kayması' olarak da bilinen Perseid meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta gerçekleşecek? Meteor yağmuru Türkiye'den izlenebilecek mi?

Her yıl Ağustos ayında gerçekleşen Perseid meteor yağmuru için bu yılki bekleyiş sona eriyor. Peki, gökyüzünde harika bir görsel şölene neden olan Perseid meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta olacak? Persoid meteor yağmuru Türkiye’de görülebilecek mi? İşte merak edilen soruların cevapları...

Perseid meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta olacak?

Ege Üniversitesi Gözlemevi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal, Perseid meteor yağmuru hakkında konuştu ve 24 Temmuz’da başlayan meteor yağmurunun ağustos ayında daha da artacağını söyledi.

Perseid meteor yağmuru 13-14 Ağustos'ta maksimum seviyeye çıkacak
Perseid meteor yağmuru 13-14 Ağustos'ta maksimum seviyeye çıkacak

24 Ağustos tarihine kadar devam edecek Perseid meteor yağmurunun 13-14 Ağustos'ta maksimum seviyeye ulaşacağının altını çizen Dal, "Bu meteor yağmurunun başlangıcında ve bitişinde saatte 5-10 tane göktaşını görebileceğiz. Fakat 13-14 Ağustos'ta saatte 60'a yükselecek. Tam bir görsel şölen olacak. Saat 22.00'den sonra gökyüzüne bakmak gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'de görülebilecek mi?

Havanın açık ve bulutsuz olması halinde Perseid meteor yağmuru Türkiye’den de rahatlıkla izlenebilecek.

Perseid meteor yağmuru nasıl izlenir?

Hava koşullarının uygun olduğu, şehre uzak noktalardan ve ışıksız bölgelerde, Perseid meteor yağmuru izlenebilecek.

Öncelikle her türlü ışık kirliliğinden uzak durmalısınız. Şehir ışıklarından kaçmadığınız durumlarda saatte yalnızca birkaç tane görebilirsiniz. Mümkünse tamamen karanlık yerlerde durmalısınız.

Meteor yağmurunu izlemek için tamamen şehir ışıklarından uzak bir yere gitmelisiniz
Meteor yağmurunu izlemek için tamamen şehir ışıklarından uzak bir yere gitmelisiniz

Gözlerinizin karanlığa alışması için yaklaşık bir yarım saat kadar beklemelisiniz. Parlak bir yerden geliyorsanız veya akıllı telefonunuzun ekranına bakıyorsanız, gözlerinizin daha düşük ışık seviyelerine alışması için zamana ihtiyacınız olacaktır.

Görüş alanınızı daraltacak şeylerden uzak kalarak kendinize gece gökyüzünün geniş bir manzarasını sunan bir yer ayarlayın.

Fotoğraf tutkunları bu gün için özel hazırlanıyor
Fotoğraf tutkunları bu gün için özel hazırlanıyor

Perseid meteor yağmuru nedir?

  • Çekirdeği yaklaşık 26 kilometre genişliğinde olan Swift-Tuttle Kuyruklu yıldızı, Dünya yörüngesinden tekrar tekrar geçtiği bilinen en büyük gök cismidir. En son 1992 yılında Güneş etrafındaki dönüşü sırasında Dünya'nın yakınından geçen kuyruklu yıldız, bir sonraki ziyaretini 2126'da gerçekleştirecek. Ancak bir dahaki ziyaretine kadar unutulmayacak; çünkü Dünya’nın her yıl kuyruklu yıldızın geride bıraktığı toz ve parçacıkların içinden geçmesiyle, Perseid Meteor Yağmuru adı verilen görsel şölen ortaya çıkmaktadır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >