Peynir Gemisi'nin bu haftaki konuğu Göksel Baktagir oldu

Peynir Gemisi'nin bu haftaki konuğu Göksel Baktagir.
Peynir Gemisi'nin bu haftaki konuğu Göksel Baktagir.

Bekir Develi'nin sunuculuğunu üstlendiği GZT'nin özel programı Peynir Gemisi'nde Bekir Develi, bu hafta besteci ve kanun üstadı Göksel Baktagir'i ağırladı.

Her perşembe BekirDeveli'nin sunumuyla gerçekleşen GZT tüm sosyal medya hesaplarından canlı olarak ekranlara gelen Peynir Gemisi'sinin bu haftaki misafiri Göksel Baktagi oldu.

Bekir Develi ve Göksal Baktagir.
Bekir Develi ve Göksal Baktagir.

Bir bestecinin ilham kaynağı nedir, besteci nelerden etkilenir? Bekir Develi sordu, üstad Göksel Baktagir cevapladı.


Peynir Gemisi canlı yayınının tekrarını buradan izleyebilirsiniz


Diğer sosyal medya hesaplarımızı aşağıda yer alan linklerden ulaşabilirsiniz

Twitter: https://bit.ly/2Vedf1K

Facebook: https://bit.ly/2TcAs2

Instagram: https://bit.ly/2Q6iqx1

Göksel Baktargir, son zamanların en büyük kanun üstadlarından birisidir.
Göksel Baktargir, son zamanların en büyük kanun üstadlarından birisidir.

Göksel Baktagir kimdir?

1966’da Kırklareli’nde doğdu. Müziğe sekiz yaşında, babası MuzafferBaktagir’in gözetiminde başladı. 1988’de İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’ndan mezun olduktan bir yıl sonra lisansüstü eğitimine başladı. Aynı yıl, Tanbûri Necdet Yaşar yönetimindeki Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’na girdi. “Necdet Yaşar Ensemble” ile çeşitli ülkelerde konserler verdi.

Gösel Baktagir'in babası, Muzaffer Baktargir.
Gösel Baktagir'in babası, Muzaffer Baktargir.

Beste çalışmalarına konservatuar yıllarında başlayan Göksel Baktagir’in, sözlü ve enstrümantal olarak 400 kadar eseri bulunmaktadır. Eserlerinin birçoğu TRT repertuarına alınmış, “Sazım” adlı Zâvil saz semaisi, 1990’da TRT tarafından düzenlenen bir yarışmada ödül kazanmıştır. “Tek Kelime” adlı Muhayyerkürdi şarkısı, Milliyet Gazetesi tarafından 1997’nin en sevilen 10 şarkısı arasına seçilen sanatçının “Doğu Rüzgârı” albümü 2000’de Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ödüllendirilmiştir. 2004 yılında merkezi İsviçre’de bulunan Avrupa Birliği Vakfı’ndan Yılın Müzik Ödülü’nü almıştır. 2013’de Musiki Vakfı ve Beyoğlu Belediyesi işbirliğiyle gerçekleşen Itrî Müzik ödüllerinde Yılın Bestekârı Ödülü’nü almıştır. 2017 yılı sonunda T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyüködülleri kapsamında müzik alanında layık görülmüştür.

Göksel Baktagir, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat ödülünü Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden alıyor.
Göksel Baktagir, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat ödülünü Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden alıyor.

Baktagir 1984’ten bu yana, kanun icrasında diğer tekniklerin yanı sıra, özellikle “sol el” için geliştirdiğiteknik üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Günümüzün en önde gelen kanun icracılarından biri kabul edilen sanatçı, temelde bir Türk müziği enstrümanı olan kanun enstrümanının bakış açısını New Age, Caz gibi diğer müzik türlerine doğru genişletmiştir.

Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı ve Haliç Üniversitesi Konservatuarı’nda Öğretim görevlisi olarak hizmet vermiş olan sanatçının eserlerinin yer aldığı yayınlanmış iki nota kitabı bulunmakta ve minikler için kanunu öğrenmeyi kolaylaştıracak mini kanun metodu yayına hazırlanmaktadır. Sanatçı, Füsun Baktagir ile evli olup, Buğra Can ve Cansu adlı iki çocuk babasıdır.

Albümlerinden bazıları:

Okyanustaki Sesler 1-2-3 serisi, Kervansaray/5, Günlük, Doğu Rüzgarı 1,2 serisi, Sezgiyle Seslenişler, Sirtolar ve Longalar, Hayal Gibi 1,2,3 serisi, Duygu Pınarı, Aşk Senfonisi, Gurbet Türküsü, Furtuna, Kalb-i Coşku, Gönül Bağı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >