Pfizer/BioNTech aşısının etkinliği ABD tarafından doğrulandı

Arşiv
Arşiv

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği koronavirüs aşısının etkinliğini doğruladı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yapılan açıklamada, Pfizer-Biontech koronavirüs aşısına ilişkin verilerin, acil kullanım yetkilendirmesine ilişkin kurallarla uyumlu olduğunu ve aşının yakın zamanda 16 yaş ve üzeri kişiler için umutları arttırdığını açıkladı.

Hastalığı önlemede etkili

Aşının ilk dozu uygulandıktan sonra koruma oranının yüzde 52 olduğu belirtilirken, ikinci dozun uygulanmasından sonra ise bu oranın yüzde 94’e ulaştığı vurgulandı. Son dozun vurulmasından 7 gün sonra ise, aşının hastalığı önlemede oldukça etkili olduğu düşünülüyor.

  • FDA, daha önce koronavirüs geçirmiş kişilerin aşı olabileceğini belirtirken Pfizer-Biontech koronavirüs aşısının 16 yaşından küçük bireylerde, hamilelerde ve bağışıklığı zayıflamış bireylerde kullanılıp kullanılamayacağına dair ellerinde yeterli veri bulunmadığını belirtti.

FDA, Pfizer-Biontech aşısının ön verilerinin COVID-19'dan kaynaklanan ciddi ölümlere karşı koruyabileceğini, ancak sınırlı veriler olduğu için genel bir sonuç çıkarılamayacağının altını çizdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >