Pfizer ve BioNTech'in aşısı Türkiye'ye ne zaman gelecek?

Arşiv
Arşiv

Pfizer ve Biontech firmaları geçtiğimiz günlerde geliştirdikleri koronavirüs aşısının yüzde 90 oranında başarılı olduğunu duyurmuştu. Biontech kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili "2021’in ilk üç ayı içinde Türkiye’ye aşı getirme imkânı olur" dedi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri de Türkiye’nin üçüncü faz çalışmalarında yer aldığı için öncelikli ülkelerden olduğunu vurguladı.

Pfizer ve Biontech firmalarının geliştirdiği COVID-19 aşısının yüzde 90’ın üzerinde etkili olduğunun açıklanması üzerine tüm dünyada dağıtımın nasıl yapılacağı kavgası başladı.

"2021'in ilk üç ayında aşı Türkiye'de olur"

Biontech kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, “2021’in ilk üç ayı içinde Türkiye’ye aşı getirme imkânı olur” dedi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri de Türkiye’nin üçüncü faz çalışmalarında yer aldığı için öncelikli ülkelerden olduğunu vurguladı.

2021 yılı bitmeden yaklaşık 1.5 milyar doz aşı üretileceğini söyleyen Prof. Dr. Şahin, “Sağlık Bakanlığı ile protokol sağlarsak 2021’in ilk üç ayında Türkiye’ye de aşı dozlarını getirmeye imkân olur. Türkiye için de yeterince aşı ayırmayı istiyoruz” dedi.

Aşı için anlaşma yapılacak

Hürriyet gazetesinin haberine göre, aşı için Sağlık Bakanlığı, işbirliği detaylarını netleştirmeye hazırlanıyor.

Türkiye’ye ne kadar geleceği konusunda netlik olmadığını belirten yetkililer, “Üçüncü faz çalışmalarında Türkiye de yer aldığı için öncelikli ülkelerden biriyiz. Ancak ilk aşamada ne kadarlık bir aşının geleceği, görüşmeler sonucunda belirlenecek. Sürecin çok hızlı bir şekilde ilerlemesini bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >