Photoshop, sahte görüntülerin kimliğini bulmaya yardımcı olacak

Adobe
Adobe

Adobe, sahte görüntülerin kimliğini bulmaya yardımcı olmak için Concent Authenticity Initiative teknolojisi üzerinde çalışıyor.

Bu sene içinde uygulamaya eklenmesi beklenen özellik, fotoğraf ve görüntülerin düzenlenip düzenlenmediğiyle alakalı kapsamlı bilgiler vermeye hazırlanıyor.

CAI isimli sistem, görüntünün detayına inerek fotoğrafın ne zaman ve kim tarafından çekildiğiyle alakalı kapsamlı bilgiler içerecek gibi görünüyor.

Photoshop çoğu zaman dijital sahtekarlıkla eş anlamlı olarak görülüyor. Ancak ilerleyen dönemlerde bu sistem biraz değişecek gibi görünüyor. Uygulama haber yayıncılarının, sosyal ağların ya da tüketicilerin aldatılmaktan kaçınmalarına yardımcı olmak için görüntülerin kökenleriyle ilgili bilgi vermeye başlıyor.

Adobe, geçtiğimiz sene Twitter ve The New York Times gibi iş ortaklarıyla Content Authenticity Initiative üzerinde çalışmaya başladı. Hatta geçtiğimiz hafta görüntüleri ve videoları kriptografik olarak imzalanmış verilerle etiketlemek amacıyla yeni bir belge yayınladı.

Adobe bu teknolojiyi ilk kez geçen sene duyurmuştu.
Adobe bu teknolojiyi ilk kez geçen sene duyurmuştu.

    Content Authenticity Initiative nedir? Adobe, Twitter ve The New York Times ortaklığıyla geliştirilen bu teknoloji, içeriklerin gerçek olup olmadığıyla alakalı bilgiler sunmayı amaçlıyor. Bu kapsama yıl sonuna kadar Photoshop ve Behance'ın da dahil olması bekleniyor.

Adobe'nin yeni teknolojisi, görüntülerin kökeniyle alakalı kapsamlı bilgiler vermeye hazırlanıyor.
Adobe'nin yeni teknolojisi, görüntülerin kökeniyle alakalı kapsamlı bilgiler vermeye hazırlanıyor.

Az önce de bahsettiğimiz belge aslında 28 sayfa uzunluğunda ve görüntü doğrulamasındaki detayları kapsıyor. Adobe'de İçerik Orijinallik Girişimi kapsamında en yetkili isimlerden biri olan Andy Parsons konuyla alakalı detayları şu şekilde özetliyor:

    Haberlerdeki görseller İçerik Orijinallik Girişimi verileri eklenmeden görüntülenirse ona şüpheyle bakacağız.

Asıl amaç ne?

Adobe, bu sistemi yıl sonuna kadar Photoshop'a entegre etmeyi amaçlıyor.
Adobe, bu sistemi yıl sonuna kadar Photoshop'a entegre etmeyi amaçlıyor.

Adobe ya da diğer şirketlerin bu projede ortak çalışmasının asıl nedeni aslında sahte haberlerin, sahte fotoğraf ve videoların önüne geçmesini sağlamak.

Çünkü Adobe uygulamalarıyla yapılan ufak oynamalar sayesinde 'deepfake' denilen sahte türdeki içerikler ortaya çıkartılabiliyor.

Adobe, teknolojiyi bu sene içinde Photoshop'un önizleme sürümüne yerleştirmeyi amaçlıyor. İnternet ortamındaki yalan-yanlış bilgilerin engellenmesi konusunda büyük önem taşıyor.

  • Deepfake nedir?

    Deepfakes, mevcut bir görüntü veya videoda yer alan bir kişinin, yapay sinir ağları kullanarak bir başka kişinin görüntüsü ile değiştirildiği bir medya türüdür. Sıklıkla, otomatik kodlayıcılar ve üretken çekişmeli ağlar (GAN'lar) olarak bilinen makine öğrenme tekniklerini kullanarak mevcut medyanın kaynak medya üzerinde birleştirilmesi ve üst üste konması ile üretilirler. (Wikipedia)

İyi niyetli ya da farkında olmadan yanlış bilgi paylaşan insanları seçebilirsek bu harika bir başlangıç olur.

Bu sistem ilgi görürse önümüzdeki dönemlerde tüketiciler için sosyal ağ sitelerindeki görüntülerin ve videoların kökenini araştırmaya itebilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >