Pokemon Go tekrar Türkiye'de: Peki Pokemon Go nasıl oynanır?

Arşiv
Arşiv

Dünyaca ünlü Pokemon Go oyunu, 6 yıl sonra yeniden Türkiye'de oynanmaya başladı. Pokemon GO, bugüne kadar çıkış yapan en başarılı mobil oyunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Oyun her ay aktif destek ve etkinliklerle birlikte hala büyük bir kullanıcı topluluğuna sahip. Türkiye'de bir süre önce APK kullanımı nedeniyle erişimi engellenen oyunun Türkiye'de yeniden erişime açıldığı belirtildi. Peki Pokemon Go nasıl oynanır? Pokemonlar nerede bulunur?

Artırılmış gerçeklik (Augmented Reality - AR) teknolojisinin örneklerinden biri olarak tasarlanan Pokemon GO, 2016 yılından beri oynanan bir oyun. Geliştirici Niantic, sürekli yeni özellikler ekleyerek deneyimi geliştirmek için çalışıyor.

Oyuncular telefonlarının kamera özelliğini kullanarak bulundukları ortamı tarayabiliyor ve kamera görüntüsü üzerinde beliren Pokemonları yakalayabiliyor.

Oyun ilk olarak ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda'da piyasaya çıktı
Oyun ilk olarak ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda'da piyasaya çıktı

Pokemon Go nedir?

Pokemon Go, çocukken pek çoğumuzun sahip olduğu Nintendo Gameboy'lar üzerinde oynadığımız Pokemon oyunlarının, Android ve iOS için geliştirilmiş halidir. Pokemon GO'yu farklı kılan, gerçek hayatta fiziksel olarak hareket etmeyi gerekli kılan konum tabanlı olan bir oyun olmasıdır. Bu özelliği dışında her Pokemon oyununda olduğu gibi, oyunun temeli; Pokemon yakalama, biriktirme, eğitme ve karşılıklı savaştırmaya dayanmaktadır. Pokemon Go, Google'ın yan şirketi Niantic ve The Pokemon Company tarafından geliştirilmiştir ve 6 Temmuz 2016 tarihinde ücretsiz olarak piyasaya sürülmüştür. Pokemon Go ücretsiz olarak temin edilebiliyor fakat isteyen oyuncular için uygulama içerisinde para ile satın alınabilecek ögeler de mevcut.

6 Temmuz 2016 tarihinde ücretsiz olarak piyasaya sürülmüştü
6 Temmuz 2016 tarihinde ücretsiz olarak piyasaya sürülmüştü

Pokemon Go nasıl oynanır?

Pokemon Go'yu cihazınıza yükleyip oyuna girdikten sonra oyunu oynayabilmeniz için bir kullanıcı hesabına sahip olmanız gerekiyor. Bunun için ise 2 farklı seçenek mevcut, isterseniz Gmail hesabınız ile ya da Pokemon Trainer Club hesabı açarak oyunu oynayabiliyorsunuz. Neredeyse herkesin hali hazırda bir Gmail hesabı olduğu için sizin de Gmail hesabı üzerinden bir kullanıcı hesabı açmanızı öneririz Gmail hesabınız yok hemen bir tane temin edebilirsiniz.

Hesabınızı oluşturduktan sonra bir karakter yaratmanız gerekiyor. İsteğe göre kadın ya da erkek karakter yaratabiliyorsunuz, ayrıca zevkinize göre karakterinizin fiziksel özelliklerini değiştirebilmeniz de mümkün.

Oyundaki karakterinizi belirledikten sonra oyuna başlamak için bir başlangıç Pokemon'u seçmeniz gerekiyor. Seçebileceğiniz 3 adet başlangıç Pokemon'u mevcut; Bulbasaur, Squirtle ve Charmander. Çocukluğumuzda en sevdiğimiz Pokemonlar arasına giren bu üçlü görselde gösterildiği gibi oyun içerisinde karşınızda beliriyor ve sizin de bir tanesini yakalamanız gerekiyor.

Pikachu'yu yakalamak isterseniz, çıkan ilk üç pokemonu yakalamayın
Pikachu'yu yakalamak isterseniz, çıkan ilk üç pokemonu yakalamayın

Pikachu nasıl yakalanır?

Bu noktada küçük bir ipucu verelim: Eğer oyunun başlangıcında Pikachu'yu yakalamak isterseniz, ilk 3 çıkan Pokemonu yakalamayın. Biraz zaman geçtikten sonra Pikachu karşınıza çıkacaktır.

Seçtiğiniz Pokemon'u açılan kamara ekranı üzerinden, Pokemon'un üzerine Poketopu fırlatarak yakalamanız gerekiyor. Pokemon'u yakalamak için Poketopunu doğru isabet ettirmeniz şart, aksi takdirde tekrar başka bir Poketopu atmanız gerekiyor. Pokemonu yakaladıktan sonra Pokemonunuza ait tüm bilgiler Pokemon'un bilgi ekranından görülebiliyor.

Başlangıç Pokemon'unuzu yakaladıktan sonra artık yapmanız gereken şey gezmek. Oyun içerisindeki haritada gezebilmeniz için gerçekten sokağa çıkıp dolaşmanız gerekiyor çünkü yazının başında da bahsettiğimiz gibi oyun sizin konumunuzu ve fiziksel çevrenizi gerçek zamanlı olarak baz alıyor.

Dışarda gezerek pek çok Pokemon'la karşılaşabilirsiniz. Pokemon'ları yakalamak için önce ekranınızda beliren Pokemon'a dokunmanız gerekiyor. Ardından kamera ekranınız açılıyor ve sahip olduğunuz Poketoplarından bir tanesini o Pokemon'a fırlatmanız gerekiyor eğer Poketopunu doğru isabet ettirirseniz Pokemon'u yakalamış oluyorsunuz. Ayrıca oyun içerisinde size yakın olan Pokemon'lar, ekranın sağ alt köşesinde beliriyor bu sayede çok fazla uzağa gitmeden yakın çevrenizde Pokemon arayabiliyorsunuz.

18 farklı Pokemon tipi var
18 farklı Pokemon tipi var

Hangi pokemon türü nerede bulunur?

Her Pokemon oyununda olduğu gibi, Pokemon Go'da da belli Pokemon'lar sadece belli yerlerde karşınıza çıkabiliyor. Pokemon'ların tiplerine göre bulundukları noktalar da değişiyor.

Şu an için oyunda 18 farklı Pokemon tipi var, bunlar:

Böcek

Ejderha

Elektrik

Peri

Dövüş

Ateş

Hayalet

Çimen

Buz

Toprak

Normal

Uçan

Zehir

Psişik

Kaya

Su

Çelik

Karanlık

Bazı Pokemon'ların 2 farklı tipi olabiliyor ve her tipin yoğunlukta olduğu bölgeler mevcut. Oyunda Pokemon'lar Gym'lerde savaştırılabiliyor ve her bir tip diğer bir tipe karşı üstün ya da zayıf olabiliyor. Bu sebeple oyunda başarılı olmak için her tipte Pokemon'a sahip olmak gerekiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >