"Prens Selman, Kaşıkçı cinayetinin baş şüphelisi Suud El-Kahtani ile görüşüyor"

Prens Selman
Prens Selman

Amerikan’nın saygın gazetelerinden Washington Post’ta, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Cemal Kaşıkçı cinayetinin baş şüphelilerden Suud El-Kahtani ile hala görüştüğü iddia edildi.

Amerika’nın önde gelen gazetelerinden Washington Post'un kıdemli yazarlarından David Ignatius, "Suudi baskı mekanizması tam hız çalışmaya devam ediyor" başlıklı bir makale kaleme aldı.


Kaşıkçı cinayetinin üzerinden 100 gün geçtiğini anımsatan Ignatius şu ifadeleri kullandı:

"ABD'li ve Suudi yetkililer, Veliaht Prensin (Muhammed bin Selman), Trump yönetiminin umduğu gibi fevri davranışlarını değiştirmek ya da Kaşıkçı konusunda kendisine ders çıkarmaktan uzak olduğunu, bunun yerine otokrat yönetim tarzı ve muhalifler karşı umarsız kampanyasını yürütmeye devam ettiğini belirtiyor"

“Prens Selman, Kaşıkçı cinayetinden ders almadı”

Makalede görüşlerine yer verilen ve son zamanlarda Selman ile görüşen ABD'li bir yetkili, "(Muhammed bin Selman) Yurt içinde kendini çok güvenli ve kontrollü görüyor. Temeli sağlam olduğu müddetçe kimsenin kendisine zarar vermeyeceğini hissediyor" görüşünü paylaştı.

İngiltere'nin en deneyimli Suudi denetçilerinden birisi ise "(Bin Selman) Olanlardan (Kaşıkçı cinayeti) zerre ders almadı. Bu batılı hükümetler için çok korkutucu" ifadelerini kullandı.

Ignatius makalesinde, Selman'ın, Kaşıkçı cinayetini düzenleyen suikast timinin başında olduğu iddia edilen ve cinayetten önce veliaht prensin en yakın danışmanlarından birisi olan Suud El-Kahtani ile de el altından hala görüştüğünü ve tavsiyelerine başvurduğunu ileri sürdü.

“Günah keçisi olarak kullanıldım”

Makalede görüşlerine yer verilen Suudi bir yetkili ise Kahtani'nin son günlerde başkent Riyad'daki evinde, Kraliyet Mahkemesi Çalışma ve Basın İşleri Merkezinde, muhaliflere karşı kurulan siber orduyu yöneten eski iş arkadaşları ile görüştüğünü ve Kaşıkçı cinayeti konusunda, "Ben suçlandım ve günah keçisi olarak kullanıldım" dediğini aktardı.

  • Ignatius, Selman'ın "Kahtani tarzı internet zorbalığı taktiklerinden" vazgeçmediğinin bir göstergesinin de bu hafta Kaşıkçı ve Kanada'da yaşayan Suudi muhalif Ömer Abdülaziz'e yönelik sosyal medyada başlatılan karalama kampanyası olduğunu vurgulayarak, bu kampanyada, Kaşıkçı ve Abdülaziz'in Katar ajanları olduğunun iddia edildiğini aktardı.

Ignatius makalesine şu ifadelerle son verdi:

  • "Muhammed bin Selman'ın Kahtani ile devam eden iletişimi konusunda yorum yapan üst düzey Suudi yetkililer, ABD'yi sabırlı olmaya çağırdı. Bir prensin, ABD yönetimine, 'Eğer Kahtani'yi engellemeye çalışırsam, o kendine başka bir yol bulur' dediği belirtiliyor. Aynı zamanda, Suudi Arabistan'ın baskı mekanizması tam hız çalışmaya devam ediyor."

Emirleri yerine getiren görevli

Bir yıl önce, “Bir rehber olmadan başımı sallayabileceğimi mi düşünüyorsun? Ben emirleri yerine getiren bir görevliyim… Veliaht prensim Muhammed bin Selman’dır.” ifadelerini kullanan Suud el-Kahtani, kendisinin gölge bir figür olduğunu ilan etmişti.

Bin Selman'a çok yakın isimlerden 40 yaşındaki eski basın danışmanı Kahtani, Amerika tarafından yaptırım listesine alınan 17 kişi arasında en önemli figür olarak dikkati çekiyor.
Bin Selman'a çok yakın isimlerden 40 yaşındaki eski basın danışmanı Kahtani, Amerika tarafından yaptırım listesine alınan 17 kişi arasında en önemli figür olarak dikkati çekiyor.

Twitter trollerini yönetiyordu

ABD'nin önde gelen gazetelerinden The New York Times'ın haberine göre, 3 bin dolar maaş alan binlerce trolün bağlı olduğu ve muhalifleri tehdit için Twitter’da kurulan ordunun başında yer alan Kahtani, trollere kime saldıracakları ve hangi konuda tweet atacakları hakkında talimat veren isimdi.

Kraliyet kademelerinde hızla yükselen Kahtani, bir ara neredeyse Suudi Arabistan Krallığı’nın resmi sözcüsü haline gelmişti.

Katar operasyonunun sorumlularından biri

Kahtani, Katar’ın ablukaya alınmasının sorumlularından birisi olarak da biliniyor.

  • Özellikle de Katarlı sosyal medya kullanıcıları tarafından kötü adam anlamına gelen “Duleym” olarak isimlendiriliyor. İnternet arama motorlarına “Duleym” kelimesi yazıldığında Kahtani’den başkası çıkmıyor.

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı, Suudi Arabistanlı bir yetkilinin kendisinden Suudi Arabistan’a dönmesini istediğini söylemişti. Bu ismin de Kahtani olduğu anlaşılmıştı.

Ne olmuştu?

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında eski Suudi İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed el-Asiri ve Kahtani hakkında ''tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme'' suçlamasıyla yakalama kararı çıkarılmıştı.

Washington Post Editörü Karen Attiah: Sonsuza kadar bir katil olarak lekelenecek

Kaşıkçı cinayeti 100. gününe girerken bir yorum da Suudi gazetecinin Washington Post'taki Editörü Karen Attiah'dan geldi.

Attiah, Twitter hesabından "Cinayetin üzerinden 100 gün geçti, Cemal Kaşıkçı'nın ifade özgürlüğü ve bağımsız düşünce için şehit olmuş biri olarak anılacağı açık. Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, sonsuza kadar bir katil olarak lekelenecek." yorumunu yaptı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >