Prof. Dr. Ercüment Ovalı 23 Nisan'dan önce müjdeli haberi paylaştı

Prof. Dr. Ercüment Ovalı
Prof. Dr. Ercüment Ovalı

15 Mart'tan bu yana ekip arkadaşlarıyla birlikte soluksuz bir şekilde koronavirüs ilacı için çalışmalar yürüten Prof. Dr. Ercüment Ovalı, 23 Nisan'da ismini duyurmayı planladığı ilacın büyük bir etki gösterdiğini ve acilen klinik test denemelerinin başlaması gerektiğini ifade etti. Ovalı, 5 Nisan'da proje haline getirdikleri 'Dornaz Alfa'ya ait ilk sonuçları 23 Nisan'da açıklayacaklarını duyurdu.

Türkiye'de koronavirüs salgınının görülmeye başlamasıyla adını duymaya başladığımız Prof. Dr. Ercüment Ovalı, geçtiğimiz günlerde Hürriyet yazarı Nedim Şener'e verdiği röportajda, "Sadece bir ay içinde tüm dünya çalışmalarımızla nereye vardığımızı 23 Nisan’da görecek" sözleriyle koronavirüse karşı önleyici aşı çalışmaları hakkında tüm kamuoyunu heyecanlandıran bir açıklamada bulunmuştu.

23 Nisan'dan vazgeçti: "İnsanların hayatından gün çalmak istemedik"

  • Ekip arkadaşlarıyla birlikte gerçekleştirdiği çalışmalarla alakalı bir paylaşımda bulunan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, üzerinde çalıştıkları ilacın etkinliğinin insanların hayatını kurtarabilecek derecede güçlü olduğunu belirterek 'Dornaz Alfa' etkin maddesinin 23 Nisan'dan önce acilen klinik testlere alınması gerektiğini ifade etti.
Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve ekibi
Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve ekibi

Sonuçları 23 Nisan'da paylaşacak

Twitter hesabından yeni bir paylaşımda bulunan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, 15 Mart'ta başlayıp, 5 Nisan'da proje haline getirdikleri Dornaz Alfa projesine ait ilk sonuçları 23 Nisan'da açıklayacaklarını duyurdu.

"Gururla poz veren bu Türk çocuklarına inanıyorum"

Twitter hesabından ekip arkadaşlarıyla birlikte geçtiğimiz günlerde bir fotoğraf paylaşan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, "Günler , geceler boyu çalıştılar ve daha da çalışacaklar. Ülkemiz için üç gruba bölündük. Yarın dördüncü grup oluşuyor ve bu sefer bir ilaç üzerindeyiz. Gururla poz veren bu Türk çocuklarına inanıyorum" demişti.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı ekip arkadaşlarıyla çalışmalarını sürdürüyor
Prof. Dr. Ercüment Ovalı ekip arkadaşlarıyla çalışmalarını sürdürüyor

Sağlık Bakanlığı, Ovalı'nın önerilerini uyguluyor

Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın 11 Mart’ta ilk vakanın tespit edilmesinden sonra Sağlık Bakanlığı’na sunduğu 5 önerinden dördü tedavilerde kullanılıyor. Ovalı, bu önerileri Nedim Şener'e şöyle sıralamıştı:

  • 1- Kök hücrelerin COVID-19 pnömonisinde kullanılması.
  • 2- IL-6 engelleyicisinin COVID-19 tedavisinde yer alması.
  • 3- Bağışıklık sistemi düşük olanlarda özel olarak virüse karşı üretilmiş T lenfositlerinin kullanılması.
  • 4- Bağışık plazmalarının hızla devreye alınması.
  • 5- Hızla önleyici aşının geliştirilmesi.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı, koronavirüse karşı önleyici aşı çalışmaları hakkında, "Sadece bir ay içinde tüm dünya çalışmalarımızla nereye vardığımızı 23 Nisan’da görecek" demişti.

Dornaz alfa nedir, ne için kullanılır?

Sıklıkla akciğerler, pankreas, karaciğer, bağırsaklar, sinüsler ve üreme organlarını etkileyen kistik fibrozis hastalığının tedavisinde kullanılan Dornaz Alfa (Rekombinan insan DNaz), human DNaz I enziminin rekombinan formudur. Bu nedenle “rekombinant human DNAz” (rhDNaz) olarak da adlandırılır.

Mukusun klirensini artırmak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sık ve şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak ya da iyileştirmek amacıyla geliştirilmiştir.

Ercüment Ovalı kimdir?

1961’de Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde doğdu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında 19 Mayıs Üniversitesi'nde, İç Hastalıkları ihtisasını aynı üniversitede 1991'de Hematoloji üst ihtisasını 1997’de Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamladı.

Öğretim üyeliği hayatına 1992 KTÜ iç hastalıklarında başlayan Ovalı, 1994’de Doçent 1999 da Profesör oldu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Hematoloji bilim dalında öğretim üyeliği görevini yaparken 1 Aralık 2010’dan sonra Acıbadem Labcell Hücre Laboratuvarı ve Kordon Kanı Bankası Mesul Müdürü oldu. 59’u yurt dışı makale olmak üzere 370 den fazla yayına sahip olup, yurt dışı yayınlarının citation oranı 2.5 dir.

Son 18 yıldır hücresel tedavi ürünlerinin geliştirilmesi ve klinik uygulaması ilgili olarak çalışmaktadır. İlk olarak 1998-2007 arasında KTÜ Kemik iliği nakli Merkezi Sorumluluğunu yürüttü. Yine bu süreç içerisinde Sağlık Bakanlığı Kemik iliği nakli Komisyonunda üye ve Kordon kanı bankaları Koordinasyon kurulunda başkan olarak görev yaptı.

2003 yılından sonra KTÜ adına ülkemizin ilk GMP laboratuvarının Trabzon'da kuruluşunda proje koordinatörü olarak faaliyet gösterdi ve 2007 yılından sonrada bu proje kapsamında GMP şartlarında üretim yeri ruhsatına sahip ilk mesul müdür olarak Mezenkimal kökhücreler başta olmak üzere 14 ayrı hücresel tedavi ürününü ülkemize kazandırdı.

1 Aralık 2010'dan bu yana da Acıbadem Sağlık Grubu hastaneleri GMP ve Hücre tedavi ürünleri danışmanlığını ve Mesul Müdürlüğünü ile Doku Tipleme Laboratuvarları sorumluluğunu yapmakta ve Acıbadem Kozyatağı Kemik İliği Nakil Merkezi'nde çalışmaktadır.

Yaptığı önemli çalışmalar arasında, yarı uyumlu nakillerde TCR alfa beta seleksiyonuna ilave olarak APC deplesyonu ile nakil mortalitesi ve komplikasyonlarında 19 hastalık bir seride %50 azalmaya neden olduğunu göstermesi olup bu çalışması devam etmektedir.

Devam eden diğer önemli çalışması ise dünyada ilk kez DMD hastada allogeneik umblikal kord mezenkimal kök hücreleri ile sağlıklı distrofin geninin nakledilebileceğini gösterdiği araştırmasıdır.

Evli ve 2 çocuk babasıdır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >