Prof. Dr. Mehmet Karaca: Antarktika'daki Türk bilim üssünü 2-3 yıla açacağız

Antarktika Türk Bilim merkezi
Antarktika Türk Bilim merkezi

İTÜ Rektörü Karaca, Türkiye'nin dünyada söz sahibi olabilmesi, küresel düşünüp küresel hareket edebilmesi için Antarktika'daki bilimsel araştırma üssünü 2-3 yıl içinde açmayı hedeflediklerini söyledi.

Karaca, Türkiye - Şili Kutup Araştırmaları İş Birliği Toplantısı'ndaki konuşmasında, kutuplarda kurulması planlanan bilimsel araştırma üssü için fizibilite çalışmaları yapmak üzere Türkiye'den 9 kişilik heyetin bölgeye gittiğini hatırlattı.

Heyetin 1,5 ay gibi kısa bir sürede Antarktika'da 3-4 bin kilometrelik alanı taradığını kaydeden Karaca, kurulması planlanan üs için hangi bölgenin uygun olabileceğinin araştırıldığını belirtti.

Karaca, Güney Kore'nin 20 yılda geldiği noktaya 1 yıl içinde ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Antarktika'da yaklaşık 50'ye yakın ülkenin üssü bulunuyor. İngiltere'nin 52 yıldır bölgede üssü var ve 3 bine yakın personelle çalışıyorlar. Antarktika bir bilim ve araştırma üssü. Özellikle iklim değişikleri açısından kutuplar birer buzdolabı işlevi görüyorlar. Yani sistemin çok fazla ısınmasını engelliyorlar. Kutuplar, dünyanın çok fazla ısınmasını ve sıcaklığın artışını dengeleme unsuru. Kutuplardaki buzul erimelerini bile yerinde takip etmek bu açıdan çok önemli."

"Bilimde, teknolojide, ekonomide büyük düşünmelisiniz"

                                    İTÜ Rektörü Karaca, üs açıldığında başlangıçta 50-100 kadar personel çalışabileceğini, fakat yapılacak çalışmaya bağlı olarak personel sayısının değişebileceğini belirtti. 
Karaca, Türkiye'nin önüne koyduğu büyük hedeflere İTÜ olarak bilimsel destek vermeye devam edeceklerini aktararak, "Antarktika'da kurulması planlanan üs de Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında. Dünyada söz sahibi olmak için küresel düşünüp küresel hareket etmek zorundasınız. Hem bilimde hem ekonomide hem teknoloji alanında büyük düşünmelisiniz. Bu üs de bunu tamamlayıcı bir unsur." değerlendirmesinde bulundu.
"Bilimde, teknolojide, ekonomide büyük düşünmelisiniz" İTÜ Rektörü Karaca, üs açıldığında başlangıçta 50-100 kadar personel çalışabileceğini, fakat yapılacak çalışmaya bağlı olarak personel sayısının değişebileceğini belirtti. Karaca, Türkiye'nin önüne koyduğu büyük hedeflere İTÜ olarak bilimsel destek vermeye devam edeceklerini aktararak, "Antarktika'da kurulması planlanan üs de Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında. Dünyada söz sahibi olmak için küresel düşünüp küresel hareket etmek zorundasınız. Hem bilimde hem ekonomide hem teknoloji alanında büyük düşünmelisiniz. Bu üs de bunu tamamlayıcı bir unsur." değerlendirmesinde bulundu.
​ "Antarktika'ya ikinci ulusal seferi yapmak istiyoruz"

Amaçlarının Türk bilim insanlarının Antarktika'da bilimsel çalışma yapabilmelerini sağlamak olduğunu vurgulayan İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy, meteoroloji, jeoloji, buzul bilimleri gibi alanların da eklenmesiyle çerçeveyi genişletip Antarktika'ya ikinci ulusal seferi yapmak istediklerini belirtti.  "Geçen sene bölgeyi ziyaret eden heyetin dışında insan kaynaklarının gelişmesi için Antarktika'daki bilim üslerine Türk bilim insanlarını gönderdik. Şili'nin 1947'den bu yana yaşadığı olumlu gelişmeleri kısa zamanda kat edeceğiz. Bu yüzden diğer ülkelerden tecrübe paylaşımları alıyoruz. Dünya ülkelerinin tecrübeleri bizlerin daha hızlı yol kat etmemizi sağlayacak."diye konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >