Prof. Dr. Tevfik Özlü uyardı: Tüm emeğimiz boşa gider

Prof. Dr. Tevfik Özlü (Arşiv)
Prof. Dr. Tevfik Özlü (Arşiv)

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, sokağa çıkma kısıtlamasının bitmesinin ardından birçok şehirde caddelerin insanlarla dolup taşması üzerine Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Tedbirlere uyulmaması halinde ikinci bir dalganın başlamasının söz konusu olabileceğini belirten Özlü, "Henüz yangını söndüremedik, kontrol altına aldık. Ardından soğutma yapmamız lazım ki, ikinci bir atak başlamasın" dedi.

Twitter hesabından Kovid-19 ile alakalı önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Tevfik Özlü, salgının henüz bitmediğini ver her gün 2 binden fazla kişinin virüse yakalandığını belirtti.

Alışveriş yapanları uyardı: Zahmetleri boşa çıkarmayalım

"Caddeleri, sokakları doldurarak, alışveriş için marketlere hücum ederek sosyal mesafeyi ihlal etmeyelim." diyen Tevfik Özlü, iftarın sadece ev halkıyla yapılması gerektiğini belirtip, tedbirlere uyma çağrısı yaptı:

  • "İyi gidiyoruz ama gevşeyip, bugüne kadarki tüm emeklerimizi, çektiğimiz zahmetleri boşa çıkarmayalım."

Sokağa çıkma kısıtlamasının bitmesinin ardından vatandaşlar caddelerde yoğunluk oluşturdu
Sokağa çıkma kısıtlamasının bitmesinin ardından vatandaşlar caddelerde yoğunluk oluşturdu

"Normale dönüşümüz tedbirlere uyulmasına bağlı"

Normale dönüş süreci için Ramazan Bayramı sonrasını işaret eden Özlü, teması azaltmayıp sosyal mesafeye uyulmaması durumunda bu sürenin daha da uzayacağını belirtti:

"Ramazan ve bayram dolayısıyla oluşabilecek bulaşma risklerini iyi yönetebilirsek, hane halkı dışındakilerle teması önleyip, sosyal mesafeyi koruyabilirsek, bayram sonrasında normale dönmeye başlayabiliriz. Yoksa daha uzun süre beklemek durumunda kalabiliriz"

Özlü'nün açıklamalarının tamamı şöyle:

Aman dikkat! Salgın bitmedi. Her gün 2 binden fazla yurttaşımız hastalığa yakalanıyor ve 100 civarında yurttaşımız da bu hastalıktan ölüyor. Henüz yangını söndüremedik, kontrol altına aldık. Ardından soğutma yapmamız lazım ki, ikinci bir atak başlamasın.

  • Caddeleri, sokakları doldurarak, alışveriş için marketlere hücum ederek sosyal mesafeyi ihlal etmeyelim. İftarı hane halkımızla yapalım. Tedbirlere uyalım. İyi gidiyoruz ama gevşeyip, bugüne kadarki tüm emeklerimizi, çektiğimiz zahmetleri boşa çıkarmayalım.

Ramazan ve bayram dolayısıyla oluşabilecek bulaşma risklerini iyi yönetebilirsek, hane halkı dışındakilerle teması önleyip, sosyal mesafeyi koruyabilirsek, bayram sonrasında normale dönmeye başlayabiliriz. Yoksa daha uzun süre beklemek durumunda kalabiliriz.

"Boşu boşuna evde kalmıyoruz"

Başarabileceğimizi gördük, virüsü yenebileceğimizi anladık. Tedbirler işe yarıyor. Boşu boşuna evde kalmıyoruz. Şimdiye kadar kontrol altında yönettik salgını. Türkiye, Avrupa ülkelerine göre çok daha kısa zamanda ve çok daha az bedel ödeyerek salgının ilk atağını durduracak.

Bugüne kadar neleri yaparak, başarılı olduysak; aynen devam etmeliyiz. Henüz tedbirleri gevşetmek için uygun zamanda değiliz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >