Prof. Dr. Unutmaz’dan ‘koronavirüs’ açıklaması: Havaların ısınmasına güvenmeyin

Arşiv
Arşiv

Enfeksiyon hastalıkları ve bağışıklık sistemi alanında dünyada önemli isimlerden biri olan ve ABD’de Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nde baş araştırmacı olarak çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Derya Unutmaz, koronavirüs hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Unutmaz, koronavirüste iyi bir ilerleme olduğunu ancak havaların ısınmasının virüse engel olmayacağını belirtti.

ABD Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nde baş araştırmacı olarak görev yapan ve Enfeksiyon hastalıkları, kronik hastalıklar ve yaşlanma sırasındaki hastalıklara karşı bağışıklık tepkileri üzerine çalışmalar yürüten ve özellikle immünoloji (bağışıklık sistemi) konusundaki çalışmalarıyla dünyanın sayılı isimlerinden biri olarak gösterilen Türk bilim insanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, Türkiye’nin diğer ülkelere göre koronavirüse karşı doğru adım attığını vurguladı.

Salgının doğru kontrol etmenin yolunun çok test yapmak olduğuna değinen Unutmaz, ülkeye giriş çıkış yapan ve başka kişilerle temas eden herkesin test yaptırması gerektiğini söyledi. Okulların kapatılmasının önemli bir karar olduğunu ifade ederek iki – üç haftalık gecikmenin bile büyük bir risk oluşturabileceğini ortaya koydu.

Seyyar çadır yapılmalı

Test yaptırmak isteyenler için seyyar çadır ve ayrı bölümler oluşturulması gerektiğini ifade eden Unutmaz, böyle bir girişim hastanelerde olacak yayılmayı önleyeceğini vurguladı.

Türkiye adımlarını zamanında attı

Amerika’da çalışmalara başladıklarını söyleyen Unutmaz, “Bizler de anlamaya çalışıyoruz bu virüsü. İnanılmaz bilimsel ilerleme var, tedavi ve aşıda çok kısa sürede başarı gösterilecek.

Prof. Dr. Unutmaz: Tedavi ve aşılarda kısa sürede başarı kaydedilecek
Prof. Dr. Unutmaz: Tedavi ve aşılarda kısa sürede başarı kaydedilecek

Örneğin HIV /AIDS çalışmalarında 3-5 yılda elde edebildiğimiz sonuçları koronavirüs konusunda 3-4 ayda gerçekleştirdik. Önlemler çok aşırı görünebilir ama alternatifi gördüğümüz gibi İtalya, İran ve daha birçok ülkedeki gibi tüm ülkenin karantinaya girmesine kadar varabiliyor. Bunun bedeli aşırı büyük. Bu bakımdan Türkiye adımlarını zamanında atmış görünüyor” diye konuştu.

Kontrol edilmezse 2-3 milyar insan enfekte olabilir

SARS ve MERS hastalıklarının koronavirüs kadar bulaşıcı olmadığına değinen Unutmaz, onların koronaya göre daha öldürücü olduğunu vurgulayarak ”Virüslerin fazla ölümcül olması da bulaşmalarını sınırlar” dedi.

Eğer kontrol edilemezse 2-3 milyar insan bu yeni koronavirüs ile enfekte olabilir
Eğer kontrol edilemezse 2-3 milyar insan bu yeni koronavirüs ile enfekte olabilir

Covid-19’un yayılımın önlenmesinin çok önemli olduğuna değinen Unutmaz, “Eğer kontrol edilemezse maalesef 2-3 milyar insan bu yeni koronavirüs ile enfekte olacaktır. Bu nedenle ölüm oranı düşük olsa bile sağlık sistemlerinin çökmesi gibi bir tehlike var. Bu nedenle halkın bilimsel uyarıları ciddiye alıp kişisel önlemlerini sıkı tutması gerekiyor ” dedi.

Komplo teorilerine prim vermeyelim

Tedavi geliştirme sürecinin aşıdan daha hızlı ilerleyebileceğini vurgulayarak şu bilgileri verdi: “Var olan bazı ilaçların etkileri test ediliyor ve umuyorum yakında daha iyi sonuçlar gelecek. Komplo teorilerine hiç prim vermeyelim.Bu durum, hangi ülkede az çıktı hangisinde çok vaka çıktı olayı değil artık. Bir pandemi ve tüm insanlığın bir virüse karşı verdiği mücadele. Hepimiz aynı gemideyiz, bunu unutmayalım. ‘Genetik olarak Türkler virüse dayanıklı’ gibi saçma ya da yanlış spekülasyonlar yüzünden önlem almayacak ya da durumu hafife alacak insanların virüsü yaymasının vebali çok büyük.”

Karantina ve İzolasyon farklı şeylerdir

Toplumun karantina ve izolasyon kavramlarını da karıştırdığını anlatan Prof. Dr. Unutmaz, şu bilgileri verdi: “Bulaşıcı bir hastalığın yayılmasını önlemek için belli bir bölgenin veya yerin kontrol altında tutulup gözlemlenmesi, karantinadır. Henüz hasta olmayan veya hastalığın belirtilerinin gözlenmediği kişilerin, virüsün kuluçka dönemi boyunca kontrol altında tutulmasıdır bu. İzolasyon ise hasta olduğu kanıtlanmış bireylerin, sağlam olanlardan ayrılması, hastanede veya özel kuruluşta özel koşullarda bakım verilmesidir.

“Havanın ısınması virüse engel olacak diyemeyiz”

Hava ısınınca etkisi azalacak yönündeki görüşlerin doğruyu yansıtmadığını belirten Prof. Dr. Unutmaz, uyarılarını şöyle devam etti: “Bu oldukça spekülatif bir konu, çünkü bu virüsü henüz yeterince tanımıyoruz. Örneğin 17 yıl önceki SARS hava ısındığı için azalmadı, çok büyük önlemler alınarak kontrol edildiği için durduruldu.

Arşiv
Arşiv

Belki havadaki nem oranı daha önemli olabilir fakat bu da pek bilinmiyor. Yani havaların sıcaklığına güvenmeyelim, ne olacağını kimse tam bilmiyor. Yapılan son yayınlara göre de hava sıcaklığının tek başına bulaşmaya fazla bir etkisi yok. Şunu da eklemek istiyorum, bu tüm insanlığın bir virüse karşı savaşı, hiçbirimiz bundan muaf ve hangi önlem alınırsa alınsın salgını durdurmak mümkün olamayabilir. Fakat kontrol etmek elimizde. Virüsün bulaştığı kim varsa tüm gücümüzle arayıp, test edip tecrit ederek bu mümkün olacak.”

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >