Psikologlar açıkladı: Oscar’da ödül kazanmanın formülü belli oldu

Oscar
Oscar

Eğer Oscar'da ödül almak istiyorsanız: ABD kökenli bir oyuncu olmalı ve ABD’nin kültürünü yansıtan bir filmde rol almalısınız.

Queensland Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde akademisyen olan Doç. Dr. Niklas Steffens, Oscar ödül töreninden ödül ile ayrılmanın püf noktalarını açıkladı. Oscar ödüllerine ve İngiltere merkezli film ödülleri BAFTA'ya aday olan tüm yapımları ve oyuncuları derleyip bir inceleme yapan Steffens araştırması sonucunda net bir değere ulaşmış: Oscar ödüllerinin %69'unu, BAFTA ödüllerinin ise %52'sini ABD'li oyuncuların kazanıyor.

"Asıl soru, bu değerlendirmeyi kimin yaptığı?"

                                    
                                    
                                    Steffens bu durumu: "Aktörlerin yüksek performans göstermelerinin birçok nedeni olabilir. Ancak asıl soru, bu değerlendirmeyi kimin yaptığı. Araştırma sonuçlarına göre, oyuncular ve eleştirmenler aynı sosyal gruba dahil olduklarında, performansı takdire değer bulma oranları artıyor" diyerek özetliyor.
"Asıl soru, bu değerlendirmeyi kimin yaptığı?" Steffens bu durumu: "Aktörlerin yüksek performans göstermelerinin birçok nedeni olabilir. Ancak asıl soru, bu değerlendirmeyi kimin yaptığı. Araştırma sonuçlarına göre, oyuncular ve eleştirmenler aynı sosyal gruba dahil olduklarında, performansı takdire değer bulma oranları artıyor" diyerek özetliyor.

                                    
                                    
                                    Araştırmanın sonuçlarına göre: ABD'li aktörler, Oscar ödüllerine %67 oranında aday gösterildi ve bunların %78'sinden de ödülle ayrıldı. BAFTA ödüllerindeki adaylıkların %31'i ise İngilizlere aitken ödül kazananların oranı ise %42. Araştırmanın bir diğer bulgusu da Oscar ödüllerine aday olan filmlerin konularına dair: Oscar ödülünü kazanan oyuncuların %88'i, ABD'nin kültürünü anlatan filmlerde rol aldı. Steffens'a göre; ödüllerin değeriyle sosyal grup üyeliğinin önemi paralel şekilde artış gösteriyor.

Kaynak: ( Webtekno )
Araştırmanın sonuçlarına göre: ABD'li aktörler, Oscar ödüllerine %67 oranında aday gösterildi ve bunların %78'sinden de ödülle ayrıldı. BAFTA ödüllerindeki adaylıkların %31'i ise İngilizlere aitken ödül kazananların oranı ise %42. Araştırmanın bir diğer bulgusu da Oscar ödüllerine aday olan filmlerin konularına dair: Oscar ödülünü kazanan oyuncuların %88'i, ABD'nin kültürünü anlatan filmlerde rol aldı. Steffens'a göre; ödüllerin değeriyle sosyal grup üyeliğinin önemi paralel şekilde artış gösteriyor. Kaynak: ( Webtekno )
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >