'Psikolojik sorunlu' dediler, gerçek çok farklı çıktı

Arşiv
Arşiv

Ordu’da 1,5 yıl boyunca davranış bozukluğu, hafıza ve bilinç kaybı, epilepsi nöbetleri geçiren ve çevresinin 'psikolojik sorunlu' olarak yorumladığı Şaduman Berber, yapılan operasyonla yeniden sağlığına kavuştu. Berber’in insülinoma hastalığına bağlı olarak kan şekerinin düşmesi sonucu bu sorunu yaşadığı öğrenildi.

İnsülinoma hastalığı Ordulu 40 yaşındaki Şaduman Berber’in hayatını kabusa döndürdü. 40 yaşındaki Berber, 1,5 yıl önce sabah uyandığında konuşamamaya, kasılmaya, yürüyememeye ve etraftakileri tanımamaya başladı. Zamanla psikolojisi tamamen bozuldu ve sinir krizleri geçirmeye başladı. Etraftakiler Şaduman Berber’in akli dengesini kaybettiğini ve müracaat ettikleri birçok hastanede yapılan tedavilere cevap vermemesi sebebiyle artık geri dönüşünün olmadığını düşünmeye başladı.

Hastalığı uzun süre teşhis edilemedi

Şaduman Berber’in hastalığı hakkında bilgi veren eşi, 1,5 yıldan beri gitmedikleri hastane kalmadığını belirterek “Eşimin hastalığı bizi çok sarstı, ne olduğunu bilemedik, anlayamadık. Hep psikolojik sorunları olduğunu düşündük ve kimse teşhis edemedi. Senelerdir doktor doktor gezdik." ifadelerini kullandı.

“Bu bozukluklar psikiyatrik bir bozukluk olarak yorumlanabilir”

Son olarak Medical Park Ordu Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Uzman Dr. Feyzi Gökosmanoğlu’na başvurdu. Şaduman Berber’e 'insülinoma' teşhisi koyan Dr. Feyzi Gökosmanoğlu’nun çok nadir görülen hastalığı şöyle anlattı:

  • “Bu tür hastalarda pankreasta genellikle iyi huylu bir tümör bulunur. Bu tümör anormal miktarda insülin üreterek kandaki şeker miktarının tehlikeli biçimde düşmesine (hipoglisemiye) neden olur. Beyinde şeker seviyesinde düşmeyle birlikte davranış bozukluğu, hafıza ve bilinç kaybı, epilepsi nöbetleri görülebilir. Bu bozukluklar psikiyatrik bir bozukluk olarak yorumlanabilir. Bu durum doktorların yanılmalarına sebep olabilir. Şaduman Berber’de de buna benzer bir durum olmuş. Bir türlü tanı konulamayan hastanın tehlikeli boyutlardaki kan şekeri düşüşleri komaya girmesine neden olmuş.”

Ameliyat ile pankreasındaki tümörden kurtulması gereken hastanın ameliyatını gerçekleştiren Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Nihat Polat, hastalığın Türkiye’de çok nadir görüldüğünü ve Ordu’da insülinoma ameliyatının ilk kez yapıldığını düşündüklerini söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >