'Puff Bar' tehlikesine dikkat: Akciğerleri bitiriyor

Arşiv
Arşiv

Elektronik sigaralara renk renk, farklı aromalara sahip 'puff bar'lar eklendi. Çoğunlukla gençlerin tercihi olan tek kullanımlık e-Sigara denilen bu sigaralar zararsız masum olarak satılsa da ciğeri bitiriyor ve daha erken kansere yakalanılmasına sebep oluyor. 'Puff bar'ları en çok ortaokul ve lise öğrencileri satın alıyor.

Tütün endüstrisinin gençleri yakalamak için kullandığı yeni oyuncağı Puff Bar, birbirinden göz alıcı renklerde ve onların damak tadına uygun meyve aromalarıyla internetten satılıyor.

Türkiye Gazetesi'nden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre; Ülkemizde ithalatı ve satışı yasak olmasına rağmen özellikle genç kuşağın tercih ettiği elektronik sigara çeşitlerine bir yenisi eklendi: Tek kullanımlık e-Sigara

Puff Bar ve türevleri...

Zararsız oldu-ğu iddiasıyla internetten satılan "Puff Bar'ların kullanımı konusunda uzmanlar uyarıyor: Nikotin tuzu ile üretilmiş ve aroma ile tatlandırılmış bu ürünler elektronik sigara kadar zararlı. Nikotin içeren ve içermeyen e-Sigara'lar içe çekildiğinde reaktif oksijen moleküllerini açığa çıkarıyor. Reaktif oksijen molekülleri de DNA harabiyeti yapıyor. Aromalı ürünler daha ağır zehir ihtiva ediyor.

Kullanma yaşı 11'e düştü

Amerika'da 11-17 yaş arasında yapılan ve yeni yayınlanan Küresel Gençlik Tütün Araştırması sonuçlarının korkutucu olduğunu söyleyen Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı "Elektronik sigarada hedef gençler. Bu çalışmaya göre ortaokul ve liselerde 2,5 milyon öğrenci e-Sigara içiyor. Gençlerin en sık tek kullanımlık Puff Bar gibi yeni nesil bağımlılık yapıcı ürünleri tercih ettiği görülüyor. Çalışma son ayda e-Sigara kullanım sıklığının ortaokullarda yüzde 3, lise öğrencileri arasında ise 14,4 olduğunu gösteriyor. Öğrencilerin dörtte biri her gün e-Sigara kullanıyor. Yüzde 85'i aromalı ürünleri tercih ediyor. Kullanım yaşı 11'e düştü" diye anlattı.

E-sigara salgını kapıda

Tütün endüstrisinin sigaranın zararları ile ilgili kampanyalara karşı ısıtılmış tütün ve elektronik sigara alternatifleri ile toplumun karşısına çıktığını söyleyen Prof. Dr. Dağlı "Türkiye'de kullanım sıklığı ile ilgili bir araştırma yok. Ancak çok sayıdaki internet sitesine bakıldığında geniş bir kullanıcı kitlesinin olduğu görülüyor. En büyük alıcı gençler. Bazı kesimlerde e-Sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerini kullanmak bir etiket gibi görülüyor. Özellikle lüks kafelerde bütün gençlerin elinde bunlara rastlamak mümkün. Dünyada e-Sigara'yı yasaklamış birçok ülke var. E-Sigara ile ilgili ABD'de gençlerin başına gelenlerin Türkiye'de yaşanmaması için pazarlama kanallarına ilişkin caydırıcı önlemlerin alınması şart. Kıbrıs elektronik sigaranın Türkiye'ye giriş kapısı. Kıbrıs'tan gelenler yanlarında kendi kullanacaklarını rahatlıkla taşıyabiliyorlar. Gençlerin korunması için yasa dışı satışı engellenmeli, mevzuatta açıklık bırakacak düzenlemeler kaldırılmalıdır" dedi.

Evoli hastalığı Türkiye'de de görülüyor

Elektronik sigara kullanımı Evoli adı verilen ve yeni çıkan bir hastalığa sebep oluyor. E-Sigara ve buharlı ürünlerin tüketimiyle ilişkili akciğer hasarı hastalığı olan Evoli dünyada giderek daha fazla görülüyor. Dünya verilerine göre 2 bin 800 vakada, 68 ölüm bildirildi. E-Sigara sıvıları THC (tetra-hidrokannabinol) ve kannabinoid yağ içerebiliyor. Nefes darlığı, ateş ve titreme, öksürük, kusma, ishal, baş ağrısı, baş dönmesi, hızlı kalp atışı ve göğüs ağrısı ile kendini belli eden ve hatta ölümle sonuçlanabilen bu hastalık ne yazık ki Türkiye'de tespit edilmeye başladı.

  • Aroma ciğeri bitiriyor
  • Avrupa Pediatri Akademisi elektronik sigaranın zararlarının geleneksel sigaradan daha fazla olduğunu duyurdu. E-Sigara'daki tatlandırıcı ve aromalar da çok zarar 11. Piyasada 15 bin farklı e-Sıvı var. Bunların bini uçucu ve tahriş edici özelliği nedeniyle solunum sistemine zarar veriyor. Meyve, tatlı, baharat, narenciye, çiçek aromaları akciğeri daha fazla hasarlandırıyor.

Alışveriş sitesinde satılıyor

Puff Bar adı verilen yeni ürünlerin Türk gençliği için de büyük tehlike oluşturduğuna işaret eden Prof. Dr. Dağlı "Gençler ve çocuklar denetlenmeyen internet görselleri ve reklamlarına maruz bırakılıyor. İçeriğinin tamamı bilinmeyen bu ürünler gençleri nikotine alıştırmak için kullanılıyor. Ülkemizde pazarlanması yasak olan bu ürünle ilgili bilgilendirici Türkçe siteler bile var. Bu ürünler giyim ve kozmetik satılan alışveriş sitelerinde rahatça pazarlanıyor" dedi.

E-Sigara daha erken kanser yapıyor

Tütün ürünlerine alternatif olarak sunulan ve kimi zaman da sigarayı bıraktırma yöntemi olarak gösterilen elektronik sigaraların zararsız olmadığını söyleyen Prof. Dr. Elif Dağlı "E-Sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri ile yapılan 70 çalışmanın meta analizi, elektronik sigaranın vücuttaki iltihap mekanizmalarını tetiklediğini gösteriyor. Bu da kısa dönemde ani felç ve kalp krizi riskini artırdığı anlamına geliyor. Uzun dönemde DNA hasarı yapıyor, hücre tamiratını ve akciğerin işlevini bozuyor. Yapılan çalışmalar sigara içenlerde ortalama kanser görülme yaşının 60 olduğunu ortaya koyarken, e-Sigara içenlerde bu yaş 45 olarak ortaya çıkıyor. Çünkü e-Sigara'lar nikotinin yanında, denetimden geçmemiş çok sayıda kimyasal ve kanserojen içeriyor" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >