Putin, ayrılıkçı bir çatışmada Moldova'nın egemenliğinin desteklenmesine ilişkin kararnameyi iptal etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kısmen Moldova’nın Transdinyester bölgesinin geleceğinin çözümündeki egemenliğini destekleyen 2012 tarihli bir kararnameyi iptal etti. Kararnameyi iptal eden karar, Kremlin'in internet sitesinde yayınlandı.

Reuters'in haberine göre; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2012 yılında çıkarılan ve Moldova'nın Transdinyester bölgesinin geleceği konusunda bir çatışma durumunda Moldova'nın egemenliğinin desteklenmesini öngören kararnameyi iptal ettiğini açıkladı.

2012 kararnamesini iptal eden karar, Kremlin'in internet sitesinde yayınlandı ve kararın 'uluslararası ilişkilerde meydana gelen köklü değişikliklerle bağlantılı olarak Rusya'nın ulusal çıkarlarını sağlamak' amacıyla alındığı belirtildi.

Kararın, Putin tarafından Salı günü açıklanan bir dizi Batı karşıtı hamlenin parçası olarak değerlendiriliyor.

Transdinyester çevresindeki güvenlik bölgesindeki ortak kontrol komisyonunun Moldovalı başkanı Alexandru Flenchea, ise iptal kararının Putin’in Moldova egemenliği fikrinden vazgeçtiği anlamına gelmediğini söyledi.

Alexandru Flenchea, Publika-TV’ye verdiği demeçte, “Karar, Rusya’nın dış politikası kavramını uygulayan bir politika belgesidir. Moldova ve Rusya, ülkelerimizin toprak bütünlüğüne karşılıklı saygıyı sağlayan temel bir siyasi anlaşmaya sahip.” dedi.

Kremlin, Rusya’nın geçen hafta AB’ye katılım yolunda ilerleme sözü veren Batı yanlısı yeni bir başbakanı onaylayan Moldova ile ilişkilerinin çok gergin olduğunu söyledi. Moldova’yı Rusya karşıtı bir gündem izlemekle suçladı.

  • Romanya ile Ukrayna arasında Avrupa’nın en fakir ülkelerinden biri olan Moldova, 2020’den bu yana ABD ve Avrupa Birliği’nin güçlü desteğiyle Başkan Maia Sandu tarafından yönetiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >