Putin'in enerji silahı karşılık buldu: Slovakya ruble ile ödeme yapmayı kabul etti

Slovakya gazdan kopamayız dedi
Slovakya gazdan kopamayız dedi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle birlikte batılı ülkelerden Rusya'ya karşı ekonomik yaptırımlar uygulandı. Uygulanan yaptırımlar karşısında gaz silahını kullanan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz gün imzaladığı kararname ile Rus gazının dost olmayan ülkelere satışında rubleyle ödeme alınacağını açıklamıştı. Slovakya Ekonomi Bakanı Richard Sulik Rus gazından kopamayacaklarını belirterek “Ruble olarak ödeme şartı varsa, o zaman ruble olarak öderiz” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’daki işgali durdurmasına amacıyla batılı ülkeler tarafından yaptırımlara maruz kalan Rusya ruble hamlesi yapmıştı.

"Ruble olarak öderiz"

Ulusal televizyonda yaptığı açıklamada Slovakya Ekonomi Bakanı Richard Sulik, “Ruble olarak ödeme şartı varsa, o zaman ruble olarak öderiz” dedi.

Rus ithalatının Slovakya'daki tüm gaz arzının yaklaşık yüzde 85'ini oluşturduğunu ve bu nedenle ülke yetkililerinin bu konuda pragmatik kalacağını vurguladı.

Slovakya Ekonomi Bakanı, "Gazdan kopamayız" dedi

Avrupa'nın geri kalanını ortak bir çözüm aramaya çağıran Sulik , "Gazdan kopamayız" dedi.

Slovakya Ekonomi Bakanı, diğer bazı Avrupalı politikacılarla birlikte, tedarikçilerin çeşitlendirilmesini gerektirdiğini söyledi.

Ancak bunun yıllar alabileceğini, Slovakya'nın ise akaryakıt alımlarıyla ilgili mevcut sorunu çözmek için sadece iki ayı olduğunu söyledi.

Rusya enerji silahını ilk defa kullandı

Rusya şimdiye kadar kriz dönemlerinde hiçbir şekilde enerjiye ilişkin somut bir karar almamıştı. Bu, Rusya'nın Batı'ya karşı enerji silahını ilk defa kullanması olarak yorumlandı.

Rus hükümeti, Rusya'ya yönelik "dost olmayan" ülkeler listesini 7 Mart'ta onaylamıştı.

Onaylanan listede ABD, Avrupa Birliği ülkeleri, Birleşik Krallık, Güney Kore, Japonya, Ukrayna, İsviçre ve Singapur gibi ülkelerin yanı sıra Rusya'ya yaptırım uygulayan 15 ülke daha yer alıyor.

Kaynak: Russian Today

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >