Putin, Ukrayna'nın 4 bölgesinin ilhakı için resmen imzayı attı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın Herson, Zaporijya, Luhansk ve Donetsk bölgelerini resmen ilhak eden yasayı imzaladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in nihai imzayı atmasının ardından Ukrayna'nın doğusundaki Herson, Zaporijya, Luhansk ve Donetsk bölgelerini resmen ilhak etmiş oldu.

Dün, Rusya Parlamentosu’nun üst meclisi olan Rusya Federasyon Konseyi, Ukrayna'nın dört bölgesinin Rus topraklarına katılmasına ilişkin anlaşmaları oy birliğiyle onayladı.

  • Rusya'nın alt meclisi Duma’nın tüm üyeleri de önceki gün Donetsk, Herson, Luhansk ve Zaporijya bölgelerinin Rusya'ya dahil edilmesine ilişkin anlaşmalar lehinde oy kullanmıştı.

Anayasada değişiklik yapılacak

Bununla birlikte, Rus Parlamentosu’nun her iki meclisinin de ilhak anlaşmalarının onaylamasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bunları imzalamasıyla ilhak yasal hale gelmiş oldu. Ayrıca, Rus anayasasında, ülkenin bölge sayısınına ilişkin gerekli değişiklikler yapılacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen hafta, 23-27 Eylül tarihlerinde yapılan referandumların ardından Ukrayna'nın dört ayrılıkçı bölgesinin liderleri ile Donetsk, Herson, Luhansk ve Zaporijya’nın Rusya'ya katılımı konusunda anlaşmalar imzalamıştı.

  • Türkiye de dahil olmak üzere birçokülke kınadı
  • Öte yandan, eferandumlar uluslararası toplum tarafından kınanırken, başta ABD olmak üzere birçok Batılı ülke Rusya’nın ilhakını yasadışı olarak tanımladı. Moskova'nın hareketini "uluslararası hukukun yerleşik ilkelerinin ciddi bir ihlali" olarak nitelendiren Türkiye, "Rusya'nın Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaphorizhia bölgelerini ilhak etme kararını reddediyoruz" açıklamasını yaptı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >