Putin, Ukrayna’nın NATO’ya katılmasının Rusya için temel tehdit oluşturduğunu bildirdi

Putin katıldığı bir konferansta gündeme dair açıklamalar yaptı
Putin katıldığı bir konferansta gündeme dair açıklamalar yaptı

Sovyetlerin dağılmasından sonra Ukrayna’nın bağımsızlık deklarasyonunda “tarafsız devlet” olarak tanımlandığını belirterek, bu ülkenin NATO’ya alınmaya çalışılmasının Rusya’nın güvenliğini tehdit ettiğini söyledi.

Putin, St. Petersburg’da Rusya-Afrika Zirvesi çerçevesinde Ukrayna konusunda Afrika ülkelerinin liderleriyle toplantı yaptı.

Toplantının basına açık kısmında konuşan Putin, haziran ayında Ukrayna ile ilgili olarak Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa’nın getirdiği önerileri dikkatle analiz ettiklerini kaydetti.

Ukrayna’daki sorunun Batı’da uzun yıllardır Rusya’ya karşı hibrit savaşına hazırlanan bazı güçler tarafından kışkırtıldığına dikkat çeken Putin, “Rusya’nın güvenlik temellerini baltalamak, dünyada Rusya’nın pozisyonuna zarar vermek, devletimizin istikrarını bozmak gayesiyle Ukrayna’yı bir araca dönüştürmek için her şeyi yaptılar. Bu birinci sorun.” dedi.

Afrika Birliği Başkanı Azali Assoumani’nin gün içindeki bir konuşmasında “darbelere karşıyız” dediğini anımsatan Putin, buna kendilerinin de katıldığını vurguladı. Putin, “Ancak bugünkü krize yol açan ikinci sorun, 2014 yılında Ukrayna'da yaşanan darbedir. Bu, Batılı devletlerin uluslararası hukukun tüm normlarını hiçe sayarak doğrudan ve aktif olarak desteklediği, anayasaya aykırı silahlı kanlı bir darbeydi. Alenen bu darbeyi desteklediklerini söylediler, hatta bunun için harcadıkları meblağı bile tereddütsüz dile getirdiler.” diye konuştu.

Rusya’nın bugün Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nı ihlal ettiğini söyleyenlerin olduğunu aktaran Putin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben öyle düşünmüyorum. Aksine, BM Şartı'na tam olarak uygun hareket ettiğimizden eminim. 2014 darbesinden sonra Ukrayna makamları, Batı'nın desteklediği darbeye katılmayanlara karşı uçak, ağır teçhizat, tank kullanarak kendi halkının bir kısmına karşı aslında çatışmalara başladı. Böylece Batı, Ukrayna'da savaşı başlattı. Olan tam olarak buydu ve bunu inkar etmek mümkün değil.”

Krizin barışçıl bir şekilde çözülmesi için Minsk Anlaşmalarının imzalandığını hatırlatan Putin, Batı’nın desteğiyle Kiev makamlarının anlaşmalarda üzerine düşeni yerine getirmediğini, hatta daha sonra da bu anlaşmalara uymayacaklarını açıkladıklarını dile getirdi.

Putin, sekiz yıl boyunca Ukrayna’da bağımsızlığını ilan eden cumhuriyetleri tanımadıklarını ve barışçıl bir çözüm için çaba gösterdiklerini belirterek, bütün bu yaşananlardan sonra bu yönetimleri tanımak zorunda kaldıklarını ve bu yönetimlerle karşılıklı dostluk, yardım ve işbirliği anlaşması imzaladıklarını anımsattı.

Bütün bu anlaşmaların BM Şartı çerçevesinde olduğunu dile getiren Putin, “Ve bu anlaşmalar çerçevesinde yardım çağrılarına cevap verildi. Bu da BM Şartı’nın 51. maddesine tamamen uygundur. Burada BM Şartı’nın ihlali söz konusu değildir.” yorumunda bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >