Qualcomm, 103 milyar dolar'ı reddetti: 'Mesele para değil'

Qualcomm, Apple'la giriştiği savaş dolayısıyla yoğun biçimde konuşulmuştu.

En büyük mobil işlemci üreticilerinden biri olarak sınıflandırılan Qualcomm, rakibi olarak piyasada yer tutan Broadcom'un 103 milyar dolar değerindeki satın alma teklifini reddedecek...

Teknoloji dünyasındaki 'transfer çalışmaları' oldukça büyük bütçelerle ve ciddi planlamalarla birlikte anılıyor. Durum böyleyken teknoloji firmaları arasındaki transfer mücadele ve müzakereleri de kamuoyunun ilgisini çekmek konusunda oldukça maharetli. Bu yılın en çok ses getiren teknoloji satın alma anlaşmalarından birinde ise taraflar, Qualcomm ve Broadcom. Broadcom'un bir diğer yarı iletken üreticisi Qualcomm'un tamamını satın almak için yaptığı 103 milyar dolar değerindeki teklif teknoloji kulislerinde büyük heyecan oluşturmuş, cevabın durumuyla ilgili yoğun bir merak uyandırmayı başarmıştı. 103 milyar dolar gibi dev bir bütçe söz konusu olduğunda Qualcomm'un bu teklifi hemen kabul edeceği düşünülürken işler pek de beklenildiği gibi gitmedi. Qualcomm, teklifi reddetmeye hazırlanıyor.

Broadcomm ve Qualcomm, aynı sektörde uzun yıllardır rekabet halinde.
Broadcomm ve Qualcomm, aynı sektörde uzun yıllardır rekabet halinde.
Qualcomm CEO'su Steven Mollenkopf, şirketin tüm hamlelerini bizzat yönetiyor.
Qualcomm CEO'su Steven Mollenkopf, şirketin tüm hamlelerini bizzat yönetiyor.

Qualcomm şirketinin CEO'su Steven Mollenkopf, geçtiğimiz hafta içerisinde şirketin hissedarlarından aldığı brifingleri değerlendirme toplantıları düzenledi. Şirket, Broadcom'un yapmış olduğu hisse başına 70 dolar ödemek istediği satın alma teklifinin Qualcomm için oldukça az olduğunu belirtti ve teklif edilen fiyatla şirket değerinin çok uyumsuz olduğunu dile getirdi. Tüm bu gelişmelere rağmen satın almayı tamamlamak konusunda ısrarlı olan Broadcom CEO'su Hock Tan, gerektiği takdirde şirketin merkezini Singapur'dan ABD'ye bile taşıyabileceğini muhataplarına iletti.

Konuya ilişkin araştırmalarını sürdüren kaynaklar, Broadcom'un Qualcomm yönetim kuruldan 8 Aralık tarihine değin net bir yanıt beklediğinden bahsediyor. Qualcomm hissedarları, bu süre zarfında yönetim kurulunda değiştirmek amacıyla oylama yapabilir ve şirketi Broadcom satın almasını tamamlamak konusunda zorlayabilir.

Qualcomm ve Apple arasındaki davalar teknoloji dünyasının en popüler konuları arasında yer alıyor.
Qualcomm ve Apple arasındaki davalar teknoloji dünyasının en popüler konuları arasında yer alıyor.

Broadcom, yönetim kurulunu ikna etmek için teklifini gözden geçirmek zorunda olduğu bilincine vardı. Bunun için finansal çözüm senaryoları üretmeye çalışan Broadcom, Qualcomm yöneticilerini etkilemek için gereken her şeyi yapmak noktasında oldukça kararlı.

2016 yılı ekim ayında otomotiv endüstrisi için işlemciler üretme faaliyetinde bulunan NXP Semiconductors ile 38 milyar dolarlık bir satın alma anlaşması imzalayan Qualcomm, bir taraftan bu satın alma işlemini tamamlama arzusunda. Broadcom, bu satın alma gerçekleşmese dahi Qualcomm'u satın almak istediğini dile getirirken, konuyu derinlemesine inceleyen araştırmacılar Qualcomm'un NXP'yi satın alma hamlesiyle Broadcom'a daha büyük bir ücret fatura etmeyi amaçladığını belirtiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >