Qualcomm'un 100 milyar dolara satışı çip sektörünü değiştirebilir

Qualcomm
Qualcomm

Mobil cihazlar için modem çipi ve yongada sistem çözümü geliştiren Qualcomm, bir diğer çip üreticisi Broadcom tarafından 100 milyar dolara satın alınabilir. Gerçekleşmesi halinde bu anlaşma sektörün dengesini değiştirecek.

Hock Tan
Hock Tan

Küçük bir çip tasarımcısından 200 milyar dolarlık bir şirkete

Hafta içerisinde Trump yönteminin yeni vergi düzenlemesine destek mahiyetinde görüşmelerde bulunan Broadcom CEO'su Hock Tan, şirketin merkezini yeniden ABD'ye taşıma sözü karşılığında ülkede ek denetime takılan bazı satın alımları için de onay almıştı. Malezyalı iş adamının buna benzer anlaşmalar sayesinde bugün küçük bir çip tasarımcısını bir dünya devine dönüştürme hikayesi, şirket yönetme ve satın alma faaliyetleri bakımından ders verir nitelikte.

1999'da yarı iletken çip tasarımıyla uğraşan bir alt kuruluşu olduğu HP'den ayrılan Agilent Tech, 2005'te Avago'ya dönüşüyor ve ertesi yıl Hock Tan idaresine geçiyor. Bu tarihten sonra birbiri ardına birçok satın alma ve birleşmeyle sektördeki ilerleyişini sürdüren şirket, Geçtiğimiz yıl 37 milyar dolarlık bir birleşme anlaşması neticesinde Broadcom Limited adını alıyor ve bugün bildiğimiz yarı iletken devine dönüşüyor.

On senede birkaç milyar dolarlık bir şirketi yarı iletken piyasasının en iyileri arasına sokan Hock Tan, akıllıca satın alım-birleşme hamleleriyle ün yapmış olsa da Qualcomm haberlerinden sonra kendisini tanıyanları dahi şaşırttı. Şimdilik kesin kararını vermemiş olan Broadcom, herhangi bir engelle karşılaşmazsa Qualcomm'la birleşerek Intel ve Samsung'dan sonra en büyük üçüncü çip üreticisine dönüşecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >