Radarı görür görmez frene basma dönemi sona erdi

Çevirme yapan trafik polisi- Arşiv
Çevirme yapan trafik polisi- Arşiv

Birçok sürücü radarı yolda fark ettiği gibi cezadan kurtulmak için frene basıyordu. Ancak Cumhurbaşkanlığı’nın 2020 Yıllık programı kapsamında şehirlerarası yollarda anlık radar yerine ortalama hız uygulanacak. Hız tespiti için iki nokta arasında sınırlı kalınmayarak Plaka Tanıma Sistemi kameraları sayesinde geniş kapsamda değerlendirilebilecek.

Buna göre otoyol üzerinde belirli noktalara sabit mesafeli Plaka Tanıma Sistemi kameraları yerleştirilecek. Birinci noktadan giriş yapan aracın hız ve zaman bilgisi çekilen araç fotoğrafıyla birlikte hafızaya alınacak.

İki nokta ile sınırlı kalmayacak

Akşam gazetesinin haberine göre; Araç ikinci noktadan geçiş yaptığı anda aynı bilgiler sistemde karşılaştırılacak. Gidilen mesafe, iki nokta arasında alınan zamana bölünerek ortalama hız tespit edilecek. Sistem sadece iki nokta arasında sınırlı kalmayarak değişik mesafelere ilave edilen yol üzerindeki Plaka Tanıma Sistemi kameralarıyla genişletilebilecek.

Sürücülerin hızlarını belirleyen radar sistemi
Sürücülerin hızlarını belirleyen radar sistemi

Radar nedir?

Trafik radarları sinyal gönderme ve gönderilen sinyalin geri alınması prensibine dayanmaktadır iki çeşit sinyal türü vardır. Radyo sinyali gönderen radarlar, Lazer sinyali gönderen radarlar. Kendisine doğru gelmekte olan aracın plakasına denk gelecek şekilde iki farklı zaman da iki farklı sinyal göndermektir .İlk gönderilen sinyalin geri dönüş hızı ile ikinci gönderilen sinyalin geri dönüş hızı arasındaki fark dedektör decoderlerinden geçer ve yaklaşık %10 sapmayla ortalama hız bulunur.

Radar sisteminin araç üzerinde plakaya odaklanması da tesadüf değildir. Araç plakaları kaliteli bir reflektörden yapılır ve üzerine hangi ışın gönderilirse geri atma özelliğine sahiptirler. Radyo sinyali ile çalışan radarlarda anlık frenleme ile ceza yeme olasılığı düşüktür fakat lazer ışını gönderen radarlarda keskin ve mikro/saniye bazlı hesap yapıldığından fren pedalına dokunamadan ceza işlemi görmüş olur.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >