Rap müzik ekibi Nefer'den Filistin için özel şarkı: 'Direniş' mücadelesine dikkat çekmek istedik

Nefer ekibinin 'Direnişe Devam' şarkısının görseli
Nefer ekibinin 'Direnişe Devam' şarkısının görseli

Geçtiğimiz günlerde Nefer ekibi ile Ribat EP albümündeki 'Feza' şarkısının yükselişini konuşmuştuk. Bu kez Filistin için yaptıkları 'Direnişe Devam' şarkıları için bir araya geldik. Filistin'de yaşananları Nefer'i oluşturduklarından beri duyurmak istediğini dile getiren Nefer ekibi, "İstisnalar hariç genelde Filistin ile alakalı üretilen içeriklerin orada yaşanan “zulmü” yahut bir halkın “mazlumiyetini” anlattığını fark ettik. Bunun aksine biz, verilen kutlu “Direniş” mücadelesine dikkat çekelim istedik" dedi.

Rap müzik Nefer ekibi Filistinlilere yapılan zulüme bambaşka bir açıdan bakarak 'Direnişe Devam' şarkısını yaptı. GZT'ye konuşan Nefer ekibi bu şarkıyla Filistinlilere moral olmayı hedeflediğini de dile getirdi.

1-Filistin için bir çok şarkı yapıldı, sizi etkileyen ve harekete geçiren ne oldu?

-Maalesef hemen hemen her yıl aynı dönemlerde Kudüs’ün işgali gündeme gelmekte. Ancak bu sene verilen direniş mücadelesinin boyutu daha kuvvetli, daha çetin bir şekilde kendini gösterdi. Filistin meselesi Nefer’i oluşturduğumuz günden beri dile getirmek istediğimiz bir konuydu zaten sadece zamanını tayin etmemiştik. Ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya yapılan baskınlar, sivillerin bombalanması ve diğer malum olaylar sebebiyle böyle bir çalışmanın vaktini erkene çekmemiz gerektiğini düşündük. 19 günlük tam kapanma süreci bizi biraz geciktirse de projeyi tamamlayıp paylaşmış olduk.

2- 'Direnişe Devam' şarkısında Türkiye'ye ve dünyaya vermek istediğiniz mesaj ne?

-Ekip içerisinde nasıl bir parça yapmamız gerektiğini istişare ederken üzerinde hemfikir olduğumuz bir mesele ortaya çıktı: İstisnalar hariç genelde Filistin ile alakalı üretilen içeriklerin orada yaşanan “zulmü” yahut bir halkın “mazlumiyetini” anlattığını fark ettik.

Bunun aksine biz, verilen kutlu “Direniş” mücadelesine dikkat çekelim istedik çünkü insanlar hayatlarını, hürriyetlerini, sevdiklerini kaybetme tehlikesine rağmen her şeyi geride bırakarak böyle bir direnç gösteriyorlar.

Bu yüzden “Direniş” merkezli bir içerik üretmemizin, zulmü dile getirmek kadar önemli olacağını ve Filistinliler açısından başka ülkelerdeki insanların kendilerine destek verdiklerini gördükçe moral olarak kuvvet kazanacaklarını düşündük.Hem Türkiye’ye hem dünyaya vermek istediğimiz mesaja gelince: “Filistin’de ve Mescid-i Aksa’da haksız ve hukuksuz bir işgal gerçekleşmektedir. Vicdan sahibi her insanın bu işgale ses çıkarması gerektiğini düşünüyoruz.”

3- İsrail'in Filistin'de yaptığı zulüme yürekler dayanmıyor. Sizler rap sanatçı olarak, sanat dünyasının tepkilerini yeterli buluyor musunuz?

-Gerek dünyada gerekse ülkemizde ciddi tepkiler, yürüyüşler, canlı yayınlar yapıldı. Özellikle Türkiye’de instagram üzerinden bölgedeki Filistinli kardeşlerimizle yapılan canlı yayınlar ve sanat camiasından farklı isimlerin bu canlı yayınlara bağlanması toplumsal tepki şuurunu oluşturmak açısından önemliydi. Ancak her ne kadar geçtiğimiz senelerle kıyas edildiğinde sanat camiası daha kuvvetli bir tepki gösterse de zulüm sona ermedikçe verilen tepkiler yeterliydi demek mümkün değildir.

4- Nefer grubunun her şarkısı toplumsal bir hususa değiniyor. Bunu yaparken hiç 'acaba yapmasak mı' dediğiniz oluyor mu?

-Aslında Nefer’den yayınladığımız ve yayınlayacağımız parçaların hepsinde “toplumsal bir mesaj vermeliyiz” diye bir kaygı gütmüyoruz. Üretim yaparken gelişi güzel bir şekilde üretmeyip içerisinde bir mana barından içerikler ortaya koymak temel hedefimiz. Bir şarkımız kişiyi iç alemiyle hesaplaştırmayı hedeflerken bir diğeri “Direnişe Devam” şarkısındaki gibi toplumsal bir mesaj vermeyi hedefleyebilir.

Toplumsal mesaj taşıyan işlerin üretiminde hiç, acaba yapmasak mı diye bir şey söylemedik çünkü böyle bir şey söylememiz kendi iddialarımızla çelişmek olur. Sadece, gündeme getireceğimiz meselenin nasıl dile getirilmesi hususunda uzun süren istişareler yapıyoruz.

5- Filistin'de yapılan zulümlere dikkat çekmek ve duyurmak için yeni şarkı hazırlığı var mı?

- Filistin’deki yaşanan hadiseler tamamen sona ermediği sürece biz bu konuda elimizden geldiğince söz söylemeye devam edeceğiz.

6- GZT'nin sizinle ikinci buluşması ancak takipçilerimize sizleri tekrar hatırlatmak isteriz... Nefer ekibi nasıl ortaya çıktı? Ekibi bize tanıtabilir misiniz?

- YediHilal Derneği’nin 2020’nin ilk aylarında başlattığı Rap Atölyesi’yle şekillendi hikayemiz aslında. Bizler bu atölyeye başvuran genç kardeşlerimizle birlikte Rap müzik üzerine dersler yapmaya başladık. Akabinde bazı deneme parçalar yazıldı. Yazılan parçalardan bir kısmının dernek yöneticilerimiz tarafından da beğenilmesi neticesinde bu işi daha profesyonel bir noktaya taşıma kararı aldık. Atölye derslerine şu anki ekibimizden Teber ve Çelebi katılıyordu sadece. O süre zarfında Nefer diye bir oluşum olmadığı gibi Tozo ve Asaf’ta sürece dahil değildi. İşin profesyonel bir noktaya taşınması kararı alınmasıyla birlikte bizler de bir ekip kurma karar aldık ve daha önceden Rap müzikle uğraştığını bildiğimiz bu iki dostumuza (Tozo ve Asaf) projeyi anlattık. Rap müzikle uğraşan gençler için “çatı” görevi görecek, beraber yol yürünebilecek bir oluşum kurma konusunda onlarda hemfikirdi. Nihayetinde “Nefer” kurulmuş oldu.

7- Sohbet için teşekkür ederiz. Eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

-Biz de teşekkür ediyoruz, iyi çalışmalar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >