Rekabet ayrılık getirdi: 'Disney CEO'su Apple'dan istifa etti'

Bob Iger istifa etti.

● Apple kadrolarında yaşanan büyük değişimler şirketin 'eski' ve 'kalifiye' kadrosunun bozulmaya başladığı şeklinde yorumlanıyor.

● Tasarım ekibinden Daniele De Iuliis, Rico Zorkendorfer ve Julian Hönig'in görevden ayrılmasıyla iyice derinleşen değişim rüzgarları, şirketin yönetim kuruluna da yansıdı.

● Disney CEO'su Bob Iger, bu hafta içi düzenlediği etkinlik sonrası Apple yönetim kurulundaki görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Dünyanın 'en büyük' ve 'en zengin' şirketleri listesinde zirvedeki yerini uzun süredir kaybetmeyen ve tarihin1 trilyon dolarlıkilkşirketi olma unvanıyla da tarihe geçen Apple, ekonomi ve teknoloji konusunda birçok insan için 'akıllara gelen başarı hikayesinin' sahibi konumunda. Apple'ın Steve Jobs önderliğinde başladığı ve sürekli olarak farklı hamlelerle devam ettirdiği başarılı olma alışkanlığı, şirketin son dönemde karşılaştığı 'talihsiz' durumlarla sekteye uğramış olabilir.

Apple, tarihin 1 trilyon dolarlık ilk şirketi konumunda yer alıyor.
Apple, tarihin 1 trilyon dolarlık ilk şirketi konumunda yer alıyor.

İlk iPhone'un çıktığı günle başlayıp Mac'ten iPad'e; AirPods'tan Apple Watch'a kadar çok sayıda 'çok iyi ürün' üreten Apple, yalnızca ürünleriyle değil yazılım ve yönetim yöntemleriyle de rakiplerinden büyük ölçüde ayrılmayı başarıyor. Süreç, Apple için fazlaca iyi giderken ABD'li şirketin canını sıkabilecek bir 'kötü gidiş furyası' ise birkaç yıl önce yaşandı. Şirket, üst üste farklı problemler ile karşılaşarak 'gerileme dönemini' resmen başlatmıştı. Satış istatistiklerindeki düşüşler, Çinli rakiplere geçilmeleri derken Apple, 'en iyi kadrolarını' da bir bir kaybediyor.

Apple, ilk iPhone'dan bu yana büyük bir yükselişle dünya teknoloji tarihine geçti.
Apple, ilk iPhone'dan bu yana büyük bir yükselişle dünya teknoloji tarihine geçti.

'Tim Cook'a büyük saygı duyuyorum'

Apple'ın son kaybı şirketin yönetim kurulu kademesinde yaşandı. Disney CEO’su Bob Iger, Apple’ın salı günü düzenlediği etkinlik sonrasında, Apple’ın yönetim kurulundan istifa etti. Bob Iger yönetim kuruluna 2011 yılında, iPhone 4S piyasaya sürüldükten sonra katılmıştı. Disney CEO'su Iger'ın Apple'ı terk etmesinin altında ise derin bir rekabet yatıyor. Apple ve Disney'in rakip ürünlere sahip olması Iger'ı harekete geçirmiş olabilir.

Disney CEO'su Bob Iger.
Disney CEO'su Bob Iger.

Disney’in uzun yıllardır film sektörünün içinde bulunması kendisine geniş bir kütüphane sunuyor ve bunu yeni yayın hizmeti olan Disney + ‘da değerlendirmek istiyor. Apple ise son dönemde adını sıkça duyduğumuz Apple TV+ ile yayın servisleri arasına katılıyor. Iger, New York Times gazetesine verdiği demeçte 'Tim Cook ve yönetim kurulu üyelerine büyük saygı duyuyorum. Apple, ürünlerinin ve çalışanlarının kalitesi ve bütünlüğü ile tanınan, dünyanın en beğenilen şirketlerinden biri ve şirketin yönetim kurulu üyeliğine hizmet ettiğim için minnettarım' dedi.

"Apple kadrolarındaki değişim rüzgarının şirketin 'kötü gidişine' neden olabileceği düşünülüyor."

Her iki platform da yayına hazırlanıyor

Tim Cook, Iger tarafından sarf edilen olumlu ifadeleri yineledi ve ona "Özel bir vizyona sahip ve tüm CEO’lar için bir rol modeli” dedi. Ek olarak “Her şeyden öte, Bob bizim dostumuz. Kalbi ile önderlik eder ve zamanından ve tavsiyesinden dolayı daima cömert davranır. Bir yönetim kurulu üyesi olarak şirkete olan katkılarını özleyeceğimiz halde, kararına saygı duyuyoruz ve hem Bob hem de Disney ile olan ilişkilerimiz gelecekte devam edecek” açıklamasında bulundu.

Disney, uzun yıllardır biriken arşivini Disney+ platformuna taşıyacak.
Disney, uzun yıllardır biriken arşivini Disney+ platformuna taşıyacak.

Her iki şirket de yayın platformlarını kullanıcılarla buluşturma hazırlığında. Apple TV+1 Kasım’da ayda 5 Dolar, Disney + ise 12 Kasım’da ayda 7 dolar karşılığında kullanıcılarla buluşacak.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >