Renklerin insan psikolojisine etkisi

Renklerin antik çağlardan beri çok katmanlı anlamları olmuştur. Fizyolojik ve psikolojik olarak kullandığımız renkler bizim durumumuzu ortaya koyar ve bizi etkiler. Hatta çalışma ortamında seçilen renkler çalışanların verimini bile etkilemektedir.

Bir ürünü seçerken ilk görüş ve etkileşim bizim algımızı büyük yönde etkiler. Büyük şirketlerde bu algıyı bildiği için ona göre özenle renklerine karar verirler. Çünkü bir markanın başarılı olup olmayacağını belirleyen en önemli etken seçilen renklerdir. Renklerin anlamları ve insan psikolojisine etkileri;
Mavi

                                    
                                    
                                    
                                    
	Maviye her baktığımızda içimiz açılsa da aslında mavi yalnızlığı, üzüntüyü ve depresyonu simgelemektedir. Ancak bunun yanında bilgelik, güven ve sadakatte bu rengin karşılığıdır. Eğer bir yere iş görüşmesine gidiyorsanız muhakkak mavi bir kıyafet tercih etmelisiniz. Mavi kararlılık ve bağlılığı gösterir. Çoğu yemek zinciri mavi renkten kaçınmaktadır. Bunun sebebi ise mavi rengin bir doygunluk verme hissidir. Ayrıca mavi rengi seçen kişiler aile ve arkadaşlıklara önem verirler.
Mavi Maviye her baktığımızda içimiz açılsa da aslında mavi yalnızlığı, üzüntüyü ve depresyonu simgelemektedir. Ancak bunun yanında bilgelik, güven ve sadakatte bu rengin karşılığıdır. Eğer bir yere iş görüşmesine gidiyorsanız muhakkak mavi bir kıyafet tercih etmelisiniz. Mavi kararlılık ve bağlılığı gösterir. Çoğu yemek zinciri mavi renkten kaçınmaktadır. Bunun sebebi ise mavi rengin bir doygunluk verme hissidir. Ayrıca mavi rengi seçen kişiler aile ve arkadaşlıklara önem verirler.
Yeşil

                                    
                                    
                                    
                                    
	Yeşil rengin çok anlamı vardır. Yaşamı, gençliği, ümitleri ve yenilenmeyi tercih edenlerin rengidir. Sakinleştirici ve sinir sistemini yatıştıran bir etkisi vardır. Yeşil genel olarak hastanelerde tercih edilen bir renktir. Hastaların rahatlamasını ve sakinleşmesini sağladığı için tercih sebebidir. Yeşil rengin analiz edildiği kişilerde kendine değer verme ve doğru bildiklerinde ısrarcı kişiler olduğu görülmüştür. Fikirlerinden ödün vermeyen takipçi tiplerdir. Yeşil otoriteyi ve inandırıcılığı simgeler.
Yeşil Yeşil rengin çok anlamı vardır. Yaşamı, gençliği, ümitleri ve yenilenmeyi tercih edenlerin rengidir. Sakinleştirici ve sinir sistemini yatıştıran bir etkisi vardır. Yeşil genel olarak hastanelerde tercih edilen bir renktir. Hastaların rahatlamasını ve sakinleşmesini sağladığı için tercih sebebidir. Yeşil rengin analiz edildiği kişilerde kendine değer verme ve doğru bildiklerinde ısrarcı kişiler olduğu görülmüştür. Fikirlerinden ödün vermeyen takipçi tiplerdir. Yeşil otoriteyi ve inandırıcılığı simgeler.
Turuncu

                                    
                                    
                                    
                                    
	Dışa dönük, mutluluk verici, dikkat çekici, iç açıcı bir renktir turuncu. Kırmızı renkten sonra en çok dikkat çeken renktir. Gösterişi, şatafatı simgeler. Kırmızı kadar rahatsız edici bir renk değildir. Turuncu cesaret ve güven verir. Zihnin çalışmasını sağlar. Çocuk odaları ve mutfaklarda kullanılabilir. Turuncu rengi seven kişiler neşeli, hareketli, sosyal kişilerdir. Kişilik özelliklerinde gösterişe yatkınlık sürekli haklı olma durumu vardır.
Turuncu Dışa dönük, mutluluk verici, dikkat çekici, iç açıcı bir renktir turuncu. Kırmızı renkten sonra en çok dikkat çeken renktir. Gösterişi, şatafatı simgeler. Kırmızı kadar rahatsız edici bir renk değildir. Turuncu cesaret ve güven verir. Zihnin çalışmasını sağlar. Çocuk odaları ve mutfaklarda kullanılabilir. Turuncu rengi seven kişiler neşeli, hareketli, sosyal kişilerdir. Kişilik özelliklerinde gösterişe yatkınlık sürekli haklı olma durumu vardır.
Siyah

                                    
                                    
                                    
                                    
	Siyah renk genelde karanlık güçler ve suçu simgelediği için kötü görülmektedir. Başka yönünde ise sadakat, sebat, dayanıklılık bilgelik ve güvenilirlikle ilişkilendirilir. Acı ve yas anlamına da gelmektedir. Bazı kişiler siyah rengi güçlü ve ciddi görünmek için tercih eder. Siyah rengi genellikle tercih eden insanlar özgüveni yüksek, kararlı azimli kişilerdir. Kendi kararlarını kendi vermeleri onlar için birinci önceliktir. Aşırı hırslı ve inatçı kişilerdir.
Siyah Siyah renk genelde karanlık güçler ve suçu simgelediği için kötü görülmektedir. Başka yönünde ise sadakat, sebat, dayanıklılık bilgelik ve güvenilirlikle ilişkilendirilir. Acı ve yas anlamına da gelmektedir. Bazı kişiler siyah rengi güçlü ve ciddi görünmek için tercih eder. Siyah rengi genellikle tercih eden insanlar özgüveni yüksek, kararlı azimli kişilerdir. Kendi kararlarını kendi vermeleri onlar için birinci önceliktir. Aşırı hırslı ve inatçı kişilerdir.
Mor

                                    
                                    
                                    
                                    
	Mor renk asaletin, lüksün, zarafetin rengidir. Mor rengi seçenler duygusal kişilerdir. Bu rengin ilham verici bir yanı olmakla birlikte gösterişli bir havası vardır. Kişilerde sanatsal düşünceyi arttıran bu renk özellikle sanatçıların çalışma alanlarında bulunur. Bu rengi seven kişiler duyarlı kişiler olduğu için sanat dallarında başarılı olma ihtimalleri çok yüksektir.
Mor Mor renk asaletin, lüksün, zarafetin rengidir. Mor rengi seçenler duygusal kişilerdir. Bu rengin ilham verici bir yanı olmakla birlikte gösterişli bir havası vardır. Kişilerde sanatsal düşünceyi arttıran bu renk özellikle sanatçıların çalışma alanlarında bulunur. Bu rengi seven kişiler duyarlı kişiler olduğu için sanat dallarında başarılı olma ihtimalleri çok yüksektir.
Kırmızı

                                    
                                    
                                    
                                    
	Samimiyet, güç, heyecan ve agresiflik gibi kavramları simgelemektedir. İnsanları hemen karar almaya, beklentileri arttırmaya teşvik eden bir yanı vardır. Kırmızı renk asırlar boyunca tehlikenin ve tahribatın simgesi olmuştur. Trafik ışıklarında o yüzden kırmızı tercih edilmektedir. Kırmızı rengi seven kişiler güç ve iktidara düşkündür. Aktif, atılgan, girişken kişilerdir. Liderlik ve önderlik özellikleri vardır.
Kırmızı Samimiyet, güç, heyecan ve agresiflik gibi kavramları simgelemektedir. İnsanları hemen karar almaya, beklentileri arttırmaya teşvik eden bir yanı vardır. Kırmızı renk asırlar boyunca tehlikenin ve tahribatın simgesi olmuştur. Trafik ışıklarında o yüzden kırmızı tercih edilmektedir. Kırmızı rengi seven kişiler güç ve iktidara düşkündür. Aktif, atılgan, girişken kişilerdir. Liderlik ve önderlik özellikleri vardır.
Sarı

                                    
                                    
                                    
                                    
	Sarı renk yorucu bir renktir. Bir odayı sarıya boyarsanız gergin bir ortamın doğmasına neden olursunuz. Genelde Türk evlerinde çok kullanılan bu renk aslında kullanılmaması gereken bir renktir. Sarı rengi seven kişiler özgür ve bağımsız olmayı sever. Çevrelerine enerji salan bu kişilerin ikna kabiliyetleri üst düzeydedir.
Sarı Sarı renk yorucu bir renktir. Bir odayı sarıya boyarsanız gergin bir ortamın doğmasına neden olursunuz. Genelde Türk evlerinde çok kullanılan bu renk aslında kullanılmaması gereken bir renktir. Sarı rengi seven kişiler özgür ve bağımsız olmayı sever. Çevrelerine enerji salan bu kişilerin ikna kabiliyetleri üst düzeydedir.
Gri

                                    
                                    
                                    
                                    
	Gri siyah ve beyaz renklerin değişik oranlarda karıştırılması elde edilen bir renktir. Kişilerde alçak gönüllülüğü, uzlaştırıcılığı ve dengeyi temsil eder. Diplomatik ortamlarda uzlaştırıcı etkisi dolayısıyla tercih edilir. Aktif ve çevresiyle iletişime girmeyi seven kişiler gri rengi sevmez.
Gri Gri siyah ve beyaz renklerin değişik oranlarda karıştırılması elde edilen bir renktir. Kişilerde alçak gönüllülüğü, uzlaştırıcılığı ve dengeyi temsil eder. Diplomatik ortamlarda uzlaştırıcı etkisi dolayısıyla tercih edilir. Aktif ve çevresiyle iletişime girmeyi seven kişiler gri rengi sevmez.
Kahverengi

                                    
                                    
                                    
                                    
	Kahverengi toprağın ve ahşabın rengidir. Güvenilir ve sağlam bir his verir. Kahverengi doğal, samimi rahat ve açık bir renktir. Kahverengiyi seven kişilerin hassas ve duygusal olduğu görülmüştür. Sağlam ve güvenilir bir his verir. Kahverengi doğal, rahat ve açık bir atmosfer yaratmayı sağlar. Kahverengiyi seven kişiler sakinliği ve sadeliği severler. Ancak yalnızlıktan hoşlanmazlar.
Kahverengi Kahverengi toprağın ve ahşabın rengidir. Güvenilir ve sağlam bir his verir. Kahverengi doğal, samimi rahat ve açık bir renktir. Kahverengiyi seven kişilerin hassas ve duygusal olduğu görülmüştür. Sağlam ve güvenilir bir his verir. Kahverengi doğal, rahat ve açık bir atmosfer yaratmayı sağlar. Kahverengiyi seven kişiler sakinliği ve sadeliği severler. Ancak yalnızlıktan hoşlanmazlar.
Beyaz

                                    
                                    
                                    
                                    
	Beyaz renk saflığı, temizliği ve masumiyeti simgelemektedir. Temizliği simgeleyen beyaz renk doktorlar, hemşireler ve teknisyenlerin tercih ettiği renktir. Beyaz renk ışığı yansıtır ve ortamı serin tutar. Yaz ayında o nedenle genellikle beyaz tercih edilir. Beyaz rengi seven kişilerin temizliği ve aydınlığı sevdiği ortaya çıkmıştır. Bu kişiler aynı zamanda hayal dünyası geniş soğukkanlı ve uzlaşmacı kişilerdir.
Beyaz Beyaz renk saflığı, temizliği ve masumiyeti simgelemektedir. Temizliği simgeleyen beyaz renk doktorlar, hemşireler ve teknisyenlerin tercih ettiği renktir. Beyaz renk ışığı yansıtır ve ortamı serin tutar. Yaz ayında o nedenle genellikle beyaz tercih edilir. Beyaz rengi seven kişilerin temizliği ve aydınlığı sevdiği ortaya çıkmıştır. Bu kişiler aynı zamanda hayal dünyası geniş soğukkanlı ve uzlaşmacı kişilerdir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >