Resmi Gazete'de yayımlandı: Sigarayı bırakma tedavisi görenlere ilaçlar ücretsiz olacak

Arşiv
Arşiv

Sigarayı bırakma tedavisi görenlere ilaçların ücretsiz verilmesine dair karar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 4736 sayılı Kanun'un birinci maddesinin birinci fıkrası hükmünden muaf tutulacakların tespitine dair karar yürürlüğe konuldu.

Hasta sayısı 500 bini geçmeyecek

Buna göre, sigarayı bırakma tedavisi alan hastalar, sayıları 500 bini geçmemek şartıyla ve herhangi bir sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın, Sağlık Bakanlığınca temin edilerek birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına dağıtımı yapılacak Nikotin Replasman Preparatları ile Bupropion HCI ve Vareniklin içerikli ilaçlardan tütün bağımlılığı tedavi ve eğitim birimleri vasıtasıyla ücretsiz faydalanacak.

  • Nikotin replasman tedavisi
  • Nikotin replasman tedavisi (NRT), tütün kullanmadan nikotin almanın tıbbi olarak onaylanmış bir yoludur. Sigarayı veya çiğneme tütününü bırakmaya yardımcı olmak için kullanılır. Kullanım amacı, nikotin bağımlılığının neden olduğu yoksunluğu azaltmaktır. Sigarayı bırakma şansını yaklaşık olarak %55 oranında artırır. Genellikle diğer davranışsal tekniklerle birlikte kullanılır. Ayrıca ülseratif kolit tedavisinde de kullanılmıştır. NRT türleri arasında nikotin bandı, nikotin sakızı, nikotin pastili, burun spreyi ve inhaler yer alır. Aynı anda birden çok NRT türünün kullanılması etkiyi artırabilir.
  • NRT'nin çoğu yan etkisi nikotin formülasyonuna bağlıdır. Nikotin sakızı kullanımında görülen yaygın yan etkiler arasında mide bulantısı, hıçkırık ve ağızda tahriş yer alır. Nikotin bandı kullanımındaki yaygın yan etkiler arasında cilt tahrişi ve ağız kuruluğu bulunurken; inhaler kullanımında öksürük, burun akıntısı veya baş ağrısı gibi yan etkiler görülebilir. Ciddi riskler arasında nikotin zehirlenmesi ve bağımlılık yer alır. Kalp krizi riskini ise artırmadığı bilinmektedir. Hamilelik sırasında kullanılmasının bebeğe olası zararlar vardır.
  • İlk olarak 1984'te ABD'de kullanım onayı almıştır. Nikotin replasman ürünleri, bir sağlık sisteminde ihtiyaç duyulan en güvenli ve en etkili ilaçlar olarak kabul edilen Dünya Sağlık Örgütü Temel İlaçlar Listesi'nde yer almaktadır. NRT ürünleri jenerik ilaç olarak da mevcuttur.
  • Bupropion HCI
  • Norepinefrin ve dopamin geri alım inhi- bitörü olarak etki eden ve yan etki profili bakımından oldukça güvenli sayılabilecek bir antidepresan ilaçtır. Bupropion'un en sık görülen yan etkileri; uykusuzluk, konstipasyon, baş ağrısı ve ağız kuruluğu şeklindedir.
  • Vareniklin
  • Vareniklin (Varenicline tartarat şeklinde, Pfizer firması tarafından pazarlanır, ticari adı ABD'de Chantix, Kanada'da Champix), nikotin bağımlılığı tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Vareniklin bir nikotinik reseptör parsiyel agonistidir yani nikotin reseptörlerini nikotinin kendisinin yaptığından daha zayıf bir şekilde uyarır. Bu bağlamda, nikotin yamaları ve nikotin sakızı gibi nikotin replasman tedavilerinden, nikotin antagonistlerinden ve Bupropion'dan farklıdır. Cytisine ile benzer özellik gösterir. Kısmi agonist etkisi ile sigara içim isteğini, sigara ve diğer tütün ürünlerinin keyifli etkilerini azaltır. Bu mekanizma sayesinde sigarayı bırakmak isteyen kişilere yardımcı olabilir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >