Restoranlarda rezervasyona da para isteniyor: Peki yasal mı?
Son günlerde bazı restoranların rezervasyon için ücret talep etmesi sosyal medyada tartışma konusu oldu. Biz de bu konuyu Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu'na sorduk. Ağaoğlu, bu konuda yasal bir sınırlama olmadığını ve tüm merak edilenleri GZT'ye anlattı.
Restoranlar, harcama limiti belirleme ve sosyal medya hesabına göre müşteri seçme gibi tartışmalı uygulamaların ardından şimdi de rezervasyon için kapora şartı getirdi. Daha önce yalnızca özel günlerde talep edilen rezervasyon, artık normal zamanlarda da zorunlu hale geldi. Ancak bu kez müşterilerin önceden ödeme yapması isteniyor. İşletmelerin bazıları kişi başı 500 TL gibi sabit bir ücret alırken, kimileri ise oluşturulan menü fiyatını peşin talep ediyor. Yeni uygulama, tüketiciler arasında tepkiye yol açarken, işletmeler ise bu yöntemi garanti gelir sağlamak adına savunuyor.
Menü ücretinin tamamını isteyen işletmeler var
Bazı restoranlar 500 lira isterken bazısı ise belirledikleri menü ücretinin tamamını istiyor. İade söz konusu olduğunda ise çoğu parayı iade etmiyor.
Restoran sahipleri ise bunun doğru bir uygulama olduğunu "İstatistiklere dayanarak söylüyorum en az yüzde 30'u gelmiyor. Yüzde yüz paranın alınması gerekiyor. Yoksa zarar ediyor işletmeler." şeklinde açıklıyor.
"Yasal bir sınırlama yok"
Restoranların rezervasyon için ücret talep etmesinin yasal olarak bir sınırlamasının olmadığını belirten Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, restoranları bu uygulamaya iten sebebi şöyle açıkladı:
"Benzer uygulamalar otellerde de yapılıyor bilindiği üzere; uçak, otobüs biletleri gibi, seyahat için yapılan rezervasyonlarda da, ya peşin ödeme alınıyor ya da kapora alınıyor. Bunlar yasal açıdan herhangi bir engele tabi değil. Firmaların buna yönelmesinin bir sebebi de, kapasitelerinin ne oranda geliştiğini görmek, hem de kötü niyetli rakiplerin sahte rezervasyonlarla kendilerini yanıltıp, zora düşürülmelerini engel olmaktır.
Örneğin bir restoranın karşısında açılan başka bir restoran birilerini arattırıp rezervasyon yaptırsa, karşı taraf da bunlara güvenip içeri yeni müşteri almasa, bomboş kalacak ve zarar edecek."
Rezervasyon ücreti geri alınabilir mi?
Rezervasyon iadesinin alınıp alınamayacağı, hangi durumlarda para iadesinin yapılamayacağı gibi konularda tüketiciyi aydınlatan Ağaoğlu, şunları söyledi:
"Düğün salonlarına, otellere, de rezervasyon yapılıyor. Uçak bileti, otobüs bileti gibi. Burada tüketici rezervasyon yaparken ödediği kapora miktarını veya peşinat isteniyorsa peşinatı göz önüne almalı, mücbir sebeplerden rezerve ettiği gün ve saatte o işletmeye gidemediği takdirde, işletmeden ödediği bedelin iadesini isteyebilmelidir. Mücbir sebep deyince; olağanüstü haller, deprem, yangın, kaza gibi durumlarda bu kapora için ödediği ücreti geri isteme hakkına sahiptir. Bu noktada, tüketici kanunundaki paket tur sözleşmeleri yönetmeliğine kıyasla işletme mücbir sebeple gelemeyen tüketiciden sadece üçüncü şahıslara veya taraflara ödediği ve geri alması mümkün olmayan bedelleri talep edebilir. Diyelim ki işletmeye sanatçı çağırılmış, masa başına da 200 TL düşecek, o sanatçıya düşen payı işletme alabilir. Çünkü sanatçıya ‘Benim müşterim gelemedi, eksik tahsilat yaptım’ diyemez. Yani üçüncü taraflara ödediği bedel ve geri alamayacağı harcamaların dışındakileri iade eder."