Robot cerrah ilk göz ameliyatını yaptı

​Robot cerrah ilk göz ameliyatını yaptı
​Robot cerrah ilk göz ameliyatını yaptı

Üretilen her robotun bir gün insanlara zarar vereceğini düşünen bir kitle olmasına rağmen bilim insanları son yıllarda insanoğluna faydalı robotlar üretme peşinde. Bunun en güncel örneği de göz ameliyatı yapan robot cerrah.

8 Mayıs tarihinde ABD, Baltimore’da düzenlenen Görme ve Oftalmoloji Araştırma Derneği 2017 Yıllık Toplantısı’nda, bir grup araştırmacı robot göz cerrahı testlerinin sonuçlarını açıkladı. Araştırmacılar bunun, insan gözünün içinde uzaktan kumandalı bir robotik sistemi başarılı bir şekilde kullanan ilk çalışma olduğunu ifade ediyor.

Bilim insanları bu süreç içinde retina ameliyatlarına ihtiyaç duyan 12 hastayı ele almış ve hastalara klinik testler yapılmış. Hastaların altı tanesi robot cerrah ile ameliyat olurken, diğer yarısı standart operasyon ile tedavi edilmiş. Elle göz ameliyatı olan gruptaki altı kişiden beşinde, ameliyat sırasında retinal mikro kanama olayları oluşmuş. Robot yardımı alan doktorların grubunda ise sadece iki kanama varmış.

Bu örneğe ve benzerlerine dayanarak, robot cerrah sistemlerinin yakın gelecekteki tıbbi operasyonlarda insan doktorlara büyük yardımı olacağını öngörmek mümkün. Hatta bazı araştırma şirketlerine göre robotlar ve yapay zeka doktorların işini bile elinden alabilir. Zaten robotların insan cerrahlara göre çok daha stabil gözlere ve ellere sahip olduğunu söylemek pek de yanlış sayılmaz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >