Rockefeller ailesinden nefret etmeniz için 10 neden

Rockefeller
Rockefeller

İşte milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin ailelerinden biri olan Rockefeller ailesinin karanlık geçmişi.

Demiryolunu çaldı
Rockefellerler, iyi işler yaparak zenginleşmedi. 1911 yılında çıkan gazete'de demiryolunun asıl sahipleri demiryolunu tamamlamıştı. Ancak terminal kurmaları gerekiyordu ve bunu yapacak maddi durumları yoktu. John D. Rockefeller ise demiryolunu başından beri takip ediyordu. Bunun üzerine terminal kurmaları için John D. Rockefeller 420.000 dolar kredi verdi. İki ay sonra ise John D. Rockefeller o paraya ihtiyaçları olduğunu söyleyip iki ay içinde ödemenin yapılmasını istedi. Bankalarda o krediyi vermeyince John D. Rockefeller çok düşük bir ücrete demiryolunun kontrolünü eline aldı.
Demiryolunu çaldı Rockefellerler, iyi işler yaparak zenginleşmedi. 1911 yılında çıkan gazete'de demiryolunun asıl sahipleri demiryolunu tamamlamıştı. Ancak terminal kurmaları gerekiyordu ve bunu yapacak maddi durumları yoktu. John D. Rockefeller ise demiryolunu başından beri takip ediyordu. Bunun üzerine terminal kurmaları için John D. Rockefeller 420.000 dolar kredi verdi. İki ay sonra ise John D. Rockefeller o paraya ihtiyaçları olduğunu söyleyip iki ay içinde ödemenin yapılmasını istedi. Bankalarda o krediyi vermeyince John D. Rockefeller çok düşük bir ücrete demiryolunun kontrolünü eline aldı.
Çalışanları değerinin altında çalıştırdılar
John D. Rockefeller, onun için çalışan adamların çoğunu düşünmedi ve halka bunu bildirmekten korkmadı. 1913'te Rockefeller'in eğitim görmüş bir adamı olan Harvey Pratt Judson, bunu açıkça belirtti. Rockefellerlar'ın asgari bir ücrete karşı çıktığını, her çalışanın kendi değeri kadar maaş almasını uygun gördüklerini belirtti. Bu ücretler geçimlerini sağlamasına yetmese bile bu Rockefeller ailesi için önemli değildi.
Çalışanları değerinin altında çalıştırdılar John D. Rockefeller, onun için çalışan adamların çoğunu düşünmedi ve halka bunu bildirmekten korkmadı. 1913'te Rockefeller'in eğitim görmüş bir adamı olan Harvey Pratt Judson, bunu açıkça belirtti. Rockefellerlar'ın asgari bir ücrete karşı çıktığını, her çalışanın kendi değeri kadar maaş almasını uygun gördüklerini belirtti. Bu ücretler geçimlerini sağlamasına yetmese bile bu Rockefeller ailesi için önemli değildi.
Ludlow Katliamı
1914 yılında Ludlow'da kömür madencileri aldıkları paraları sadece madencilik kampında aldıkları mal ve yiyeceklerde kullanılabiliyordu. Çalışanlar belli bir süre sonra greve gitti. İşler çirkinleşmeye başladı ve Rockefeller işçilerin madene geri dönmesi için milis güçler gönderdi. Milis güçler çadırları ateşe verdi ve aileleri öldürdü. Rockefeller'in bu tutumu ABD genelinde öfkeye neden oldu ve çocukların, kadınları katili olarak damgalandı.
Ludlow Katliamı 1914 yılında Ludlow'da kömür madencileri aldıkları paraları sadece madencilik kampında aldıkları mal ve yiyeceklerde kullanılabiliyordu. Çalışanlar belli bir süre sonra greve gitti. İşler çirkinleşmeye başladı ve Rockefeller işçilerin madene geri dönmesi için milis güçler gönderdi. Milis güçler çadırları ateşe verdi ve aileleri öldürdü. Rockefeller'in bu tutumu ABD genelinde öfkeye neden oldu ve çocukların, kadınları katili olarak damgalandı.
Kadınlar ve çocukları öldürmesi
Ludlow katliamından sonra Colorado'da kömür madencilerinin eşleri ve çocukları öldürüldükleri için herkes korku içindeydi. Don MacGregor isimli bir kişi bir madeni ziyaret ettiğinde insanların yabancı olduğu için ondan korkuyla kaçtığını anlattı.
Kadınlar ve çocukları öldürmesi Ludlow katliamından sonra Colorado'da kömür madencilerinin eşleri ve çocukları öldürüldükleri için herkes korku içindeydi. Don MacGregor isimli bir kişi bir madeni ziyaret ettiğinde insanların yabancı olduğu için ondan korkuyla kaçtığını anlattı.
Sahte basılan haberler

                                    
                                    
                                    Baskıları kontrol edebiliyorsanız, Amerikalıların kalplerini ve zihinlerini kontrol edebilirsiniz. Ludlow katliamından sonra Rockefellers, paranın alabileceği tüm iyi tanıtımlara ihtiyaç duydu. Bir reklamcı tuttular ve ticaret dergisi açtılar. Paralarını, Amerika'ya getirdikleri iyi şeyler ve yüksek övgüler içeren kendi broşürlerini yayınlamak için kullandılar. Rockefellers, 1915'te Hearst Press'le güçlerini birleştirdi, Rockefellerler hakkında yalnızca olumlu makaleler yayınladı ve onlara karşı dava açan herkesi ezdiler.
Sahte basılan haberler Baskıları kontrol edebiliyorsanız, Amerikalıların kalplerini ve zihinlerini kontrol edebilirsiniz. Ludlow katliamından sonra Rockefellers, paranın alabileceği tüm iyi tanıtımlara ihtiyaç duydu. Bir reklamcı tuttular ve ticaret dergisi açtılar. Paralarını, Amerika'ya getirdikleri iyi şeyler ve yüksek övgüler içeren kendi broşürlerini yayınlamak için kullandılar. Rockefellers, 1915'te Hearst Press'le güçlerini birleştirdi, Rockefellerler hakkında yalnızca olumlu makaleler yayınladı ve onlara karşı dava açan herkesi ezdiler.
Fakirlikle mücadele eden madenciler

                                    
                                    
                                    John D.Rockefeller Jr. Colorado'daki kömür madenlerinden birini ziyarete gitti. Geç olduğu için evine dönemeyen John D. Rockefeller Jr. geceyi bir maden yöneticisinin odasında geçirdi. Madende işçiler 12 saat çalışıyordu ve hayatlarını sürdürebilecekleri hakları yoktu. Bu şahit olan Rockefeller Jr. Madenciler tarafından kötü muamele gördü ve madeni terk etti.
Fakirlikle mücadele eden madenciler John D.Rockefeller Jr. Colorado'daki kömür madenlerinden birini ziyarete gitti. Geç olduğu için evine dönemeyen John D. Rockefeller Jr. geceyi bir maden yöneticisinin odasında geçirdi. Madende işçiler 12 saat çalışıyordu ve hayatlarını sürdürebilecekleri hakları yoktu. Bu şahit olan Rockefeller Jr. Madenciler tarafından kötü muamele gördü ve madeni terk etti.
Eğitim bağışları
John D. Rockefeller, halkın zihnini kontrol etmek için yüksek öğrenim kurumlarına büyük bağışlar yaptı. Aileye ait Rockefeller Vakfı, öğrencilere "güvenli ve muhafazakâr bir eğitim" sunmayı kabul eden akademisyenlere bağışta bulundu ve Rockefeller İmparatorluğu'na faydalı olacak düşünceleri yaymayı kabul eden profesörlerin maaşlarını arttırdı.
Eğitim bağışları John D. Rockefeller, halkın zihnini kontrol etmek için yüksek öğrenim kurumlarına büyük bağışlar yaptı. Aileye ait Rockefeller Vakfı, öğrencilere "güvenli ve muhafazakâr bir eğitim" sunmayı kabul eden akademisyenlere bağışta bulundu ve Rockefeller İmparatorluğu'na faydalı olacak düşünceleri yaymayı kabul eden profesörlerin maaşlarını arttırdı.
Savaş kredisi vermeyi reddetti

                                    
                                    
                                    Birinci Dünya Savaşı sırasında JP Morgan'ın savaş kredisine katılımı hakkında soru sorulduğunda, Rockefeller "Yaşayan bilge bir baykuş" dedi. Bir meşe,
Ne kadar çok gördü o kadar çok konuştu;

Ne kadar az konuşursa o da o kadar çok şey duydu:

Neden hep o kuşa benzemiyoruz? "
Savaş kredisi vermeyi reddetti Birinci Dünya Savaşı sırasında JP Morgan'ın savaş kredisine katılımı hakkında soru sorulduğunda, Rockefeller "Yaşayan bilge bir baykuş" dedi. Bir meşe, Ne kadar çok gördü o kadar çok konuştu; Ne kadar az konuşursa o da o kadar çok şey duydu: Neden hep o kuşa benzemiyoruz? "
Gelir vergisi kaçakçılığı

                                    
                                    
                                    1916 yılında servetine servet katmakta olan ailenin kazançları vergiden muaftı. John D. Rockefeller, bağışlanması beklenen paraların tümünü kendi çıkarları için kullandı ve en basit anlamıyla vergi kaçakçılığı yaptı.
Gelir vergisi kaçakçılığı 1916 yılında servetine servet katmakta olan ailenin kazançları vergiden muaftı. John D. Rockefeller, bağışlanması beklenen paraların tümünü kendi çıkarları için kullandı ve en basit anlamıyla vergi kaçakçılığı yaptı.
Dürüst bir adamın dertleri

                                    
                                    
                                    Amerikan meclisi 1916 yılında John D. Rockefeller'dan benzin zamları ile ilgili açıklama bekledi. Sorgulanmaktan rahatsız olan Rockefeller'ın verdiği cevap ise, bunun bir arz-talep meselesi olduğuydu. Bu dönemde gazeteler, Rockefeller ailesinin bu mağdur tavrını iğneleyici yazılarla eleştirdi. "Dürüst bir adamın dertleri" adı verilen meşhur bir yazıda, meclisin Rockefeller ailesinin üstüne gelmemesi ve ailenin yükünü azaltması gerektiği yazılarak Rockefellerlar'ın acımasız politikaları eleştirildi.
Dürüst bir adamın dertleri Amerikan meclisi 1916 yılında John D. Rockefeller'dan benzin zamları ile ilgili açıklama bekledi. Sorgulanmaktan rahatsız olan Rockefeller'ın verdiği cevap ise, bunun bir arz-talep meselesi olduğuydu. Bu dönemde gazeteler, Rockefeller ailesinin bu mağdur tavrını iğneleyici yazılarla eleştirdi. "Dürüst bir adamın dertleri" adı verilen meşhur bir yazıda, meclisin Rockefeller ailesinin üstüne gelmemesi ve ailenin yükünü azaltması gerektiği yazılarak Rockefellerlar'ın acımasız politikaları eleştirildi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >