Ruhani’den Dışişleri Bakanı Zarif'in istifasına onay çıkmadı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Instagram hesabından yaptığı açıklamayla istifa ettiğini duyurdu. İran Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in istifasını sunduğunu doğruladı; ancak Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin istifayı onaylamayacağını bildirdi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, dün akşam görevinden istifa etmişti. Zarif Instagram'daki paylaşımında "Son 67 ayda, İran'ın sevgili halkı ve cesur otoritelerinin cömertliği için çok teşekkür ederim. Artık hizmet edememem ve hizmet ettiğim dönemdeki eksikliklerim için samimiyetle özür dilerim. Mutlu ve esen kalın." ifadelerini kullanmıştı.


İran Dışişleri Bakanı 59 yaşındaki Cevad Zarif’in dün akşam İnstagram hesabından ilan ettiği istifa kararının ardından İran Cumhurbaşkanlığı’ndan açıklama geldi.

"Ruhani, istifayı kabul etmeyecek"

İran Cumhurbaşkanlığı makamından yapılan açıklamada Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in istifa kararı doğrulandı; ancak Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin bu istifayı kabul etmeyeceği açıklandı.

Cumhurbaşkanlığının İnstagram sayfasından yapılan açıklamada, "Cevad Zarif’in görevini şimdiye dek ustalıkla yerine getirdiği ve bu durumun böyle devam edeceği" belirtildi.

"Zarif yalnız olmayacak”

Açıklamada Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Zarif’in istifasını kabul etmeyeceği kaydedilerek, "Zarif yalnız olmayacak ve biz, hepimiz (hükümet) yanında olacağız, destekleyeceğiz" ifadesine yer verildi. Zarif’in istifasının yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından onaylanması gerekiyor.

Zarif-Ruhani
Zarif-Ruhani

“Zarif daha önce de birkaç defa istifa etti”

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in daha önce de birkaç defa istifa ettiğini; ancak bu kez kararını kamuoyuna açıklamasının, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından da istifasının kabul edilmesini istediğini gösterdiğini belirtmişti.

  • Felahetpişe, İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) yaptığı açıklamada, Zarif ile Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde dün başlayan İnsan Hakları Konseyinin 40'ıncı oturumuna katılmak üzere Cenevre'ye gitmeyi kararlaştırdıklarını; ancak gün içinde ziyaretin iptal edildiğini söylemişti.

Ne olmuştu?

Cevad Zarif dün akşam saatlerinde instagram hesabından istifa kararını açıklamıştı. Kararın gerekçesi hakkında bilgi vermeyen Zarif mesajında, "Dışişleri bakanlığı görevim sırasındaki eksiklerim dolayısıyla hepinizden özür diliyorum. İran halkına ve yetkililere teşekkür ederim" yazmıştı.

Tahran’daki gözlemciler Zarif’in böylesine önemli bir kararı akşam geç saatlerde sosyal medya hesabından duyurmasını sürpriz olarak değerlendirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >