Rus bilim insanları önermişti: AstraZeneca ve Sputnik V birlikte deneniyor

Arşiv
Arşiv

AstraZeneca aşısının etkinlik oranındaki düşüklük üzerine Rus bilim insanları Sputnik V aşısıyla karıştırılmasını önermişti. Sputnik V yaptığı açıklamda, iki aşının kombinasyonunun denendiği klinik deneylerin başladığını duyurdu.

Sputnik V aşısının Twitter hesabından yapılan açıklamada, Sputnik V ile AstraZeneca kombinasyonunun klinik testlerine başlandığı duyuruldu.

Sputnik V’nin geliştiricilerine göre, AstraZeneca aşısınınilk dozuyla oluşan bağışıklık, vurulan ikinci dozu etkisiz kılıyor ya da iki enjeksiyon arasından üç ay geçmesi gerekiyor.

Sputnik V ise iki farklı doz kullanımıyla bu durumun önüne geçiyor. AstraZeneca aşısı için ikinci doz olarak Sputnik V aşısının bileşenlerinin kullanılması,üç ay bekleme süresini ortadan kaldırıyor.

Diğer yandan etkisi yüzde 90’ın altında olan diğer aşıların geliştiricilerine de Sputnik V ile bu aşıların birleştirilerek kullanılmasının teklif edildiği de belirtiliyor.

Ne olmuştu?

Sputnik V aşısının yüksek etkinlik gösterdiği sonucuna ulaşıldıktan sonra Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ve Gamaleya Araştırma Merkezi, AstraZeneca’ya 23 Kasım 2020’de şirketin kendi aşısının etkinliğinin artırılması için Sputnik V’deki bileşenlerden birinin kullanılmasını teklif etmişti.

AstraZeneca’nın, Gamaleya Araştırma Merkezi’nin geliştirilen iki COVID-19 aşısının başarılı biçimde birleştirilmesi konusunda yönelttiği iş birliği teklifini kabul ettiğiAralık ayında bildirilmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >