Rus Büyükelçi Karlov suikastinin birinci yılı: Ne olmuştu?

Andrey Karlov suikasti
Andrey Karlov suikasti

Ankara’da FETÖ’cü olduğu tespit edilen bir polis memuru tarafından öldürülen Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un ölümünün üzerinden bir yıl geçti. Peki suikast sonrasında neler oldu?

Daha önce Rusya'nın Kuzey Kore Büyükelçisi olan ve 2013'ten bu yana Rusya'nın Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Karlov'un suikaste uğramasının arka planı ve suikast sonrasında yaşananlar...

Ne oldu?

                                    Geçtiğimiz yıl bugün Ankara’da bir resim sergisine katılan Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, salona giren polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş’ın silahlı saldırısıyla hayatını kaybetti. 
  
Ankara’da çevik kuvvet polisi olarak görev yapan Altıntaş, Karlov’un sergideki konuşması sırasında arkasında ‘koruma’ görüntüsü vererek ayakta bekliyordu. Bir anda belindeki tabancasını çıkararak büyükelçiye doğrulttu. Kameraların önünde 11 el ateş açtıktan sonra Altıntaş şu ifadeleri kullandı: 

  
“Halep’i unutmayın, Suriye’yi unutmayın. Beldelerimiz güvende olmadıkça sizler güvenliği tadamayacaksınız. Geri çekil, geri çekil beni buradan ancak ölüm alır. Bu zulümde payı olan kim varsa hepsi tek tek hesabını verecek.”

  Altıntaş bu ifadeleri kullanırken kendisini Suriye’de faaliyet gösteren El Nusra örgütü sempatizanı olan bir kişi olarak göstermek istedi. Ancak daha sonra gerçekler ortaya çıktı
Ne oldu? Geçtiğimiz yıl bugün Ankara’da bir resim sergisine katılan Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, salona giren polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş’ın silahlı saldırısıyla hayatını kaybetti. Ankara’da çevik kuvvet polisi olarak görev yapan Altıntaş, Karlov’un sergideki konuşması sırasında arkasında ‘koruma’ görüntüsü vererek ayakta bekliyordu. Bir anda belindeki tabancasını çıkararak büyükelçiye doğrulttu. Kameraların önünde 11 el ateş açtıktan sonra Altıntaş şu ifadeleri kullandı: “Halep’i unutmayın, Suriye’yi unutmayın. Beldelerimiz güvende olmadıkça sizler güvenliği tadamayacaksınız. Geri çekil, geri çekil beni buradan ancak ölüm alır. Bu zulümde payı olan kim varsa hepsi tek tek hesabını verecek.” Altıntaş bu ifadeleri kullanırken kendisini Suriye’de faaliyet gösteren El Nusra örgütü sempatizanı olan bir kişi olarak göstermek istedi. Ancak daha sonra gerçekler ortaya çıktı
Suikasti düzenleyen polis FETÖ’cü çıktı

                                    22 yaşında olan Mevlüt Mert Altıntaş, iki buçuk yıl Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görev yapıyordu. Today's Zaman'ın Ankara temsilciliğini yapan firari FETÖ'cü Abdullah Bozkurt'un evinde kaldığı tespit edilen Altıntaş’ın 15 Temmuz’dan hemen sonra iki gün izin alarak Ankara’ya gittiği belirlendi. Darbe girişiminden hemen sonra bu izni veren Diyarbakır Çevik Kuvvet Şube Müdürü Kahraman Sezer FETÖ kapsamında tutuklanmıştıİzmir Rüştü Ünsal Polis Okulu mezunu olan ve FETÖ’nün Körfez Dershanesi’nde okuduğu öğrenilen Altıntaş’ın henüz 2.5 yıllık polis memuru olmasına rağmen 30'un üzerinde taltif aldığı ortaya çıktı. (Taltif, Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun 86'ncı maddesi uyarınca ülkeye hizmette yararlılık gösterdiği tespit edilen personele verilen para ödülü.)
Suikasti düzenleyen polis FETÖ’cü çıktı 22 yaşında olan Mevlüt Mert Altıntaş, iki buçuk yıl Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görev yapıyordu. Today's Zaman'ın Ankara temsilciliğini yapan firari FETÖ'cü Abdullah Bozkurt'un evinde kaldığı tespit edilen Altıntaş’ın 15 Temmuz’dan hemen sonra iki gün izin alarak Ankara’ya gittiği belirlendi. Darbe girişiminden hemen sonra bu izni veren Diyarbakır Çevik Kuvvet Şube Müdürü Kahraman Sezer FETÖ kapsamında tutuklanmıştıİzmir Rüştü Ünsal Polis Okulu mezunu olan ve FETÖ’nün Körfez Dershanesi’nde okuduğu öğrenilen Altıntaş’ın henüz 2.5 yıllık polis memuru olmasına rağmen 30'un üzerinde taltif aldığı ortaya çıktı. (Taltif, Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun 86'ncı maddesi uyarınca ülkeye hizmette yararlılık gösterdiği tespit edilen personele verilen para ödülü.)
Suikast Suriye’deki ateşkes görüşmelerinden hemen önce gerçekleştirildi

                                    Suikast uçak krizinin hemen ardından Rusya ile Türkiye’nin Suriye’deki ateşkes görüşmelerinden hemen önce gerçekleştirildi. Suikastten saatler önce Rusya Devlet Başkanı Putin’in Orta Doğu’dan sorumlu Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Rusya, İran ve Türkiye'nin Dışişleri Bakanlarının 20 Aralık’ta Moskova'da bir araya geleceklerini duyurduSuikastten 11 gün sonra da Suriye’de Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde ateşkese varıldı ve şu anda 7’ncisi düzenlenen Astana Görüşmelerinin başlaması için karar verildi.
Suikast Suriye’deki ateşkes görüşmelerinden hemen önce gerçekleştirildi Suikast uçak krizinin hemen ardından Rusya ile Türkiye’nin Suriye’deki ateşkes görüşmelerinden hemen önce gerçekleştirildi. Suikastten saatler önce Rusya Devlet Başkanı Putin’in Orta Doğu’dan sorumlu Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Rusya, İran ve Türkiye'nin Dışişleri Bakanlarının 20 Aralık’ta Moskova'da bir araya geleceklerini duyurduSuikastten 11 gün sonra da Suriye’de Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde ateşkese varıldı ve şu anda 7’ncisi düzenlenen Astana Görüşmelerinin başlaması için karar verildi.
Moskova’daki cenaze törenine Türkiye’den üst düzey katılım oldu

                                    Rus Büyükelçi Andrey Karlov için Rusya'nın başkenti Moskova'da cenaze töreni düzenlendi. Putin'in de katıldığı törene Türkiye'Den Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş katıldı. Putin'in terör olayı olarak nitelendirdiği suikast hakkında konuşan Kremlin Sözcüsü Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin'in suikastin ikili ilişkilere zarar vermemesi için siyasi irade ortaya koyduklarını da ifade etti.
Moskova’daki cenaze törenine Türkiye’den üst düzey katılım oldu Rus Büyükelçi Andrey Karlov için Rusya'nın başkenti Moskova'da cenaze töreni düzenlendi. Putin'in de katıldığı törene Türkiye'Den Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş katıldı. Putin'in terör olayı olarak nitelendirdiği suikast hakkında konuşan Kremlin Sözcüsü Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin'in suikastin ikili ilişkilere zarar vermemesi için siyasi irade ortaya koyduklarını da ifade etti.
3’ü polis 5 kişi tutuklandı

                                    Rusya büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesine ilişkin soruşturmada, ‘FETÖ’den ihraç edilen eski polis Ramazan Yücel tutuklandı. Cinayetle ilgili aralarında TRT Avaz’da yayınlanan ‘Eko Avaz’ isimli programın yapımcısı Guru Medya Yayın Grubu Başkanı Hayreddin Aydınbaş’ın da bulunduğu ikisi polis dört kişi tutuklanmıştı. Soruşturma kapsamında şu ana kadar 3’ü polis 5 kişinin tutuklandığı bildirildi.
3’ü polis 5 kişi tutuklandı Rusya büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesine ilişkin soruşturmada, ‘FETÖ’den ihraç edilen eski polis Ramazan Yücel tutuklandı. Cinayetle ilgili aralarında TRT Avaz’da yayınlanan ‘Eko Avaz’ isimli programın yapımcısı Guru Medya Yayın Grubu Başkanı Hayreddin Aydınbaş’ın da bulunduğu ikisi polis dört kişi tutuklanmıştı. Soruşturma kapsamında şu ana kadar 3’ü polis 5 kişinin tutuklandığı bildirildi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >